Fire tips til god og enkel turmat

Enten du skal på tur til fots eller med ski på beina i påsken, er det godt med noe varmt å spise underveis. Med noen enkle forberedelser hjemme før du drar, kan du nyte denne gode turmaten ute i det fri!

Nordmenn er glade i friluft, og uavhengig av hva slags tur man skal på, er det godt med en pust i bakken og noe godt å bite i. Her får du fire tips til enkel og god turmat, som både små og store vil sette pris på:

1. Innbakte pølser - en favoritt hos barna

En morsom og enkel måte å lage pølser på ute på tur med barna, hvor de kan være med på å lage maten selv. Lag pizzadeig på forhånd eller gjør det enda enklere og kjøp ferdig pizzabunn!

KIWI_Gilde-Toro-tips_til_turmaten_artikkelbilde_1.jpg

Du trenger:

  • 1 stk ferdig pizzadeig 
  • 8 stk Gilde Grillpølser
  • Ketchup og sennep

Slik gjør du:

  1. Før du drar: Pakk med deg grillpølser, pizzadeig, tilbehør og en kniv.
  2. Ute på tur: Når du er ute på tur og har fyrt opp bålet, kan du skjære pizzadeigen i strimler.
  3. Når bålet er klart tvinner du strimler av pizzadeig rundt grillpølsene og trer pølsene på en pinne.
  4. Grill på bålet til deigen får en gyllen farge. 
  5. OBS! Ikke hold pølsene for tett på flammene, da deigen fort kan bli brent.

2. Pølseomelett med grønnsaker

Selv om de fleste kan sette pris på pølse i lompe, er det godt med variasjon. En mettende og smakfull måte å lage pølser på ute, erå steke pølsebitene i en omelett.

Foto: Gilde

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 6 stk Gilde Grillpølser
  • 7-10 cherrytomater
  • 0,25 stk purre
  • 5 stk egg
  • 50 g revet ost
  • Salt og pepper
  • 0,25 ts tørket oregano

Slik gjør du:

  1. Før du drar: Kutt pølsene i biter, og cherrytomater i båter. Finhakk purre.
  2. Pisk eggene godt sammen.
  3. Tilsett pølser i biter, revet ost, cherrytomater delt i to, finhakket purre, salt, pepper og oregano. 
  4. Hell røren over i en beholder, for eksempel termos.
  5. På tur: Smelt smør i en panne og lag omelett over bålet, eller stek på stormkjøkken.

Få flere turmat-tips fra Gilde her

3. Enkle turpannekaker

Pannekaker smaker nydelig på tur og kan toppes med både salt og søtt. Stekt sopp, bacon eller pølsebiter er nydelig som fyll dersom pannekakene skal mette litt - ellers er nyrørt blåbærsyltetøy alltid en slager. Ta med ferdig tilbehør i en liten beholder så er det enklere å tilberede pannekakene i det fri.

Du trenger: 

  • 1 pk Toro familiepakning pannekaker (gir ca. 20 pannekaker)
  • 12 dl vann
  • Smør til steking
  • Valgfri topping, f.eks. sopp, bacon, pølsebiter eller syltetøy

Slik gjør du:

  1. Før du drar: Bland pannekakemiks med vann før du drar på tur.
  2. Hell over på en ren termos, plastflaske eller en tom melkekartong. Ta med plantemargarin eller smør til steking i en liten boks.
  3. På tur: Smelt margarin eller smør i en stekepanne over bål eller på primus, hell i røre og drei panna rundt slik at bunnen av stekepanna dekkes. Vend når den har blitt gyllen på undersiden og stek deretter på den andre siden.

Tips! Bruk nok smør og vær tålmodig for å unngå at pannekakene brenner seg i panna. Panna skal være varm nok til at smøret bruser, men ikke så varm at pannekakene svir seg. Prøv deg fram og juster underveis!

4. Klassikeren wienerpølse på termos

KIWI_Gilde-Toro-tips_til_turmaten_artikkelbilde_4.jpg

Pølse på termos er en klassiker. Vil du unngå at pølsene sprekker i termosen, kan du prøve én av disse metodene.

To alternativer for å unngå at pølsene sprekker i termosen:

  1. Kok opp vann i en kjele hjemme, og når vannet koker skrur du av varmen og trekker kjelen til side. Trekk pølsene i ca 10 minutter, og putt de ferdige pølsene i termosen uten vann før du drar.

  2. Hell kokende vann i termosen før du drar på tur. OBS! Ikke legg pølsene i termosen med det kokende vannet - da risikerer du at pølsene sprekker. Ta heller med pølsepakken i sekken og putt dem i termosen cirka 10 minutter før de skal spises.

KIWI_Gilde-Toro-tips_til_turmaten_artikkelbilde_alle_5.png
Pølser er enkel og god turmat, enten du går for wiener eller grill.