Sett fart på uteåret med DNTs turtips

Kvinne og barn på akebrett i snø.

KIWI er stolt samarbeidspartner med Den Norske Turistforening. Vi oppfordrer deg til å bli med ut i vinterferien og har samlet noen av DNTs beste tips til utemoro her.

Har du ikke lagt planer for vinterferien ennå finner du mye inspirasjon hos DNT til fine aktiviteter for hele familien, enten du skal være hjemme eller på hytta. 

Ta med familien ut på skitur. Både store og små. 
Ta med familien ut på skitur. Både store og små. Foto: DNT

DNTs tips til vinterferien:

Prøv tur-appen KulTur

Gratis App, laget for barn mellom fire og tolv år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute og sjonglere med kongler, og de kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Appen er tilgjengelig for både  iPhone og Android.  

Ta et digitalt friluftskurs

DNTs gratis, digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet gir deg kunnskap til å drive et enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang.

Bo på en hytte du aldri før har besøkt

Det beste tipset for å få en oversikt over turmål der du bor er å gå inn på den nasjonale turplanleggeren UT.no. Her finner du alt fra rasteplasser/bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkt. Og ikke minst kan du søke i tusenvis av turer, samt nesten 1400 hytter.  

Turbingo

Turbingo er fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. Bingo er enkelt som det kan forbli - hva ser du på turen? Kan du krysse av noe i skjemaet? Klikk deg inn og last ned skjemaet for vintertur her. 

Ta med middagen ut

Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

Gå på sporjakt

Se etter spor i snøen neste gang dere er på tur! Sammen kan dere finne ut hvilke dyr som har gått i skogen før dere, og finne ut om det var ett eller flere dyr, og om de har hoppet, gått, eller løpt - og kanskje finner dere spor etter at de har tatt seg en hvil? 

DNT spor i snøen.png
Ved å lære å gjenkjenne dyrespor får vi vite mer om dyrene og hvor de liker å ferdes. Foto: DNT

Lag en flaskebane

Fyll en flaske nesten full med vann, finn en bratt skråning og slipp kreativiteten løs! Flasker brekker hverken bein eller får blåmerker, så her kan man kjøre bratt og utfordrende. Bygg hopp, tunneler, looper og dropp - flasken er med på alt. Det er enklest å bygge gøyale flaskebaner i kram snø.

Lag din egen skileik

Du trenger ikke mer enn snø, en spade, og en bakke, så har du utallige muligheter for skileik. Her kan dere prøve dere frem til mange ulike aktiviteter, som for eksempel slalåmløype. Sett små kvister på rekke i snøen nedover bakken. Så er det bare å kjøre på hver sin side av disse nedover. Dere kan også lage kuleløype, bygge orgeltramp og lage hopp. Hund og hare er en morsom variant av sisten på ski.

Skal du ut på tur i vinterferien og skal handle med deg turmat? Husk å sjekke hvor din nærmeste KIWI-butikk er.