Lavere matbudsjett

Med god planlegging og smarte kjøp, kan du spare mye på mat og husholdningsartikler.

- Det første du bør gjøre når du kommer inn i butikken er å ta frem handlelisten, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

Han er også kjent som en av programlederne for TV3s «Luksusfellen», der han hjelper nordmenn å få orden på økonomien. Husholdningsbudsjettet er en viktig del av dette, og god planlegging er et av stikkordene for å lykkes.

  • Les også: Denne maten kommer du langt med på lavt budsjett [Old link: /tema/avpublisert/student/Disse-produktene-kommer-du-langt-med-pa-studentbudsjett/]

Følg listen

- Hvis du har skrevet en handleliste før du går i butikken, vet du hva du har i skapet hjemme og hva du trenger. Følger du listen og ikke lar deg friste til å gjøre impulskjøp, unngår du å bruke penger på ting du ikke trenger, sier han og anbefaler at vi gjør hovedinnkjøp én gang i uken.

Sett opp et budsjett

Det å sette opp et matbudsjett er en god start for å få oversikt over økonomien. For en familie på fem kan budsjettet ligge på rundt 8000,- i måneden. Da er det beregnet 2500,- for hver av de voksne og 1000,- for hvert barn.

- Med dette budsjettet blir du både mett og fornøyd. Så kan de som liker å ha litt ekstra god mat innimellom heller øke budsjettet noe, sier han.

  • Les også: Student? Slik bruker du mindre penger på mat [Old link: /arkiv/Slik-bruker-du-mindre-penger-pa-mat/]
- Hvis du har skrevet en handleliste før du går i butikken, vet du hva du har i skapet hjemme og hva du trenger.

Billig er bra

Er du bevisst på hvordan du bruker pengene, kan de dessuten rekke lenger enn du tror.

- Utnytt alle rabattordninger og medlemsfordeler som finnes, enten det er noe én enkelt butikk-kjede tilbyr, eller det er fordeler gjennom medlemskap i klubber og foreninger. I tillegg er det lurt å sjekke ut de billige merkevarene butikkene har. Velger du disse er det mye å spare.

Stort fremfor smått

Andre råd fra forbrukerøkonomen er å handle størrelse og mengde tilpasset ditt behov. Velg store porsjoner eller familiepakker hvis dere er mange i husholdningen, og bruk heller restene til middag eller lunsj dagen etter.

- For en travel barnefamilie er det alltid greit å ha litt rester, sier han og minner om at det som regel er mest lønnsomt å kjøpte store økonomi- eller  porsjonspakker fremfor små pakker.

Sjekk kiloprisen

- Husk å se på kiloprisen og ikke enhetsprisen, sier Gundersen.

Dette er nemlig en av de vanligste feilene vi gjør når vi handler. Og selv om kiloprisen er god, kan det være lurt å tenke igjennom hva du putter i handlekurven.

- Er du singel kan det kanskje være dumt å kjøpe et fem kilos nett med appelsiner? Pass på at du ikke fyller opp skapet med rimelig mat som går ut på dato før du rekker å spise det opp. Da har du ikke spart penger, sier han.

Sesongens råvarer

Skal vi velge frossent eller ferskt, er et spørsmål mange stiller seg. Ifølge Gundersen blir det som regel frossent hvis man skal tenke på lommeboken. Men også her er det mye du selv kan gjøre for å tenke både billigere og sunnere.

- Sesongens råvarer er som regel rimelig. Kjøp store mengder frukt og grønnsaker når det er som billigst og gjør alt mor har lært deg, enten det er safting, sylting eller forvelling før du putter det i fryseren.

Vær fleksibel

Men selv om du har laget en skikkelig handleliste og vet akkurat hva du skal ha, når du går rundt i butikken, er det lov å la seg friste.

- Kanskje er det tilbud som du bør slå til på, eller det er gode ferskvarer til halv pris på grunn av kort holdbarhet? Da kan det være lurt å gjøre om litt på planene. Kanskje skal du ha noe annet til middag enn det du hadde planlagt? For det er lurt å bruke handleliste, men det er lov til å bruke hodet, også!