Få butikksjefens beste tips!

Slik kan du spare tusenvis av kroner på hverdagshandelen

Vet du hvilken dag og tidspunkt det er lurest å ta en titt i nedprisingsdisken? Eller at det kan være lurt å sjekke kilopris, uansett vare? Her får du tipsene som virkelig kan gjøre en forskjell på de månedlige matutgiftene.

I en tid der prisene stadig øker både på strøm, bolig, mat og drivstoff, så er hverdagshandelen en utgift du kan spare på - med noen gode triks i ermet. Her er butikksjefens åtte beste sparetips til neste handletur.

1. Se etter lavprisalternativene
________________________

– Handlelisten består ofte av faste varer du gjerne vil ha tilgjengelig i kjøleskapet, og nettopp her kan du gjøre faste, gode kjøp ved å se etter lavprisalternativene. Hos KIWI er First Price det billigste alternativet med hverdagsprodukter til faste, lave priser, sier butikksjef Katrine Kleven ved KIWI Waldemar Thranes gate. Deretter har vi Eldorado, som også er god på pris. Uansett om det er et såkalt eget merkevare-produkt eller ikke, skal du alltid få de til en billig pris i KIWI. Nylig satte vi ned prisen på flere varer våre kunder handler mye av, sier Kleven, som har enda flere lure tips som kan gjøre handleturen billigere.

Å være prisbevisst betyr nemlig ikke at kvalitet uviktig. Faktisk har flere av våre First Price-produkter fått høy score, eller blitt kåret til best i test i flere uavhengige tester. Det betyr heller ikke at de er mindre sunne. Tvert imot har First Price over flere år redusert både salt og sukkerinnholdet i sine varer. Mer om det kan du lese her.

➥  KIWIs kjøttdeig-kutt har spart kundene for saltlake verdt 344 millioner kroner

Vær på utkikk etter denne hyllemarkøren når du vil handle prisvinneren First Price i KIWI.

2. Sjekk kiloprisen
________________________

Mange produkter selges i forskjellige størrelser. Da er det lurt å ta en titt på kiloprisen, som er den som ofte står med litt mindre skrift ved siden av stykkprisen. To pakker med poteter kan ved første blikk se ut til å koste det samme, men sjekker du kiloprisen vil du raskt kunne se om vekten av  produktene tilsvarer lik pris. Kanskje blir du overrasket over hva som egentlig var det billigste produktet.

Ofte kan det lønne seg å kjøpe en større pakning. Det du ikke bruker, kan du for eksempel fryse ned og spare til en annen gang. Eller du kan lage en ekstra stor middagsporsjon og fryse ned halvparten. Perfekt på dager når du har liten tid til middagslagingen, tipser Kleven.

3. Se etter matvarer med høyt volum og lav pris
________________________

Tørkede bønner og linser, hermetiske erter, havregryn, ris og poteter er gode eksempler på matvarer du får mye av til lav pris. Denne typen varer metter godt, og fungerer til mange ulike retter. De er derfor trygge og gode valg for en økonomisk hverdagshandel.

– Det krever litt mer jobb og planlegging å bruke tørkede erter, bønner og linser, versus hermetiske eller ferske. Men et godt tips er å bløtlegge og koke opp større mengder når du først er i gang, deretter fryse ned i passe store porsjonsforpakninger. Dette er billig og mettende mat som passer perfekt til både gryter og supper, sier butikksjefen.

Tørkede erter krever noe mer jobb enn ferske eller frosne, men du får mer produkt for pengene.

4. Se etter «Fortsatt god»
________________________

Brød og bakervarer er en varegruppe som er spesielt utsatt for svinn i dagligvarebutikkene. For å bidra til mindre matkasting, satte vi i KIWI i september 2022 ned prisen på gårsdagens brød og bakevarer.

Brødet og bakervarene som ikke blir solgt samme dag blir pakket i egen emballasje, priset ned til halv pris og plassert i en egen kasse foran brødavdelingen. 

– Brødene er fortsatt gode, enten det er til frokost eller matpakka. Når brødet etter hvert blir tørt, er det perfekt til for eksempel toast, krutonger, brødpudding eller arme riddere, tipser Kleven.

➥ Nå får du kjøpt gårsdagens brød til halv pris hos KIWI

Se etter «Fortsatt God» merket! Brødene er like smakfulle enten det er til frokost eller matpakka.

5. Vit når du bør sjekke nedprisingsdisken
________________________

Nedprisingsdisken kan være en gullgruve for lommeboka, og er også en super måte å bekjempe matsvinn på. Dersom du prioriterer en titt i nedprisingsdisken i starten av handleturen, kan du være heldig å finne en fullverdig middag, eller noen ekstra råvarer til det du allerede hadde planlagt å handle. Varer du kjøper fra nedprisingsdisken kan ofte fryses ned, og dermed forlenger du også holdbarheten på varer som kanskje er i ferd med å utløpe. Bra for miljøet, og bra for lommeboka!

– Vi fyller som regel nedprisingsdisken på morgenen. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute om du vil være først til mølla, tipser butikksjefen. Lørdager og mandager kan være gode dager, siden butikkene rydder spesielt godt før og etter helg, men dette kan variere noe fra butikk til butikk.

I nedprisingsdisken finner du varer som går ut på dato gjerne samme dag eller dagen etter, til halv pris.

6. Benytt deg av fordelsprogrammene
________________________

Ulike butikkjeder har ulike fordelsprogram. Med fordelsprogrammet KIWI PLUSS kan du spare flere tusen kroner i året, og det er helt gratis og uforpliktende. KIWI PLUSS gir deg 15 % bonus på all fersk frukt og grønt, i tillegg til 1 % Trumf-bonus på alle andre varer. Bonusen kan du bruke i butikk eller sette rett inn på din egen konto. 

– Melder du deg inn i KIWI PLUSS vil du også få varsel om når det er «Trippel-Trumf Torsdag». Da får du som Trumf-medlem hele 17 % Trumf-bonus på fersk frukt og grønt, og 3 % på alt annet du handler. Da lønner det seg å gjøre en storhandel og putte ting som vaskemidler, frysevarer og tørrvarer i handlekurven, sier Kleven.

➥ Bli KIWI PLUSS kunde

7. Planlegg handelen
________________________

Middagsrester står høyt på listen over bidrag til matsvinn i de norske hjem. Noen ganger lager du kanskje mer mat enn du hadde behov for – men det er nettopp her du kan spare store penger. 

– Ta en titt i kjøleskapet før du går i butikken og lag en handleliste ut ifra hvilke matvarer du har som bør brukes opp. Har du slappe grønnsaker? Handle inn kylling og woksaus, så har du en god wok-rett. Har du pastarester, eller tacorester, så kan alt brukes som en del av en ny rett. Man må bare bruke fantasien, eller få hjelp av oppskrifter som kan gi inspirasjon. På denne måten sparer du både lommeboka og miljøet, i tillegg går middagsplanleggingen raskere, avslutter Kleven.

8. Pant flasker og bokser
________________________

En krone her og en krone der kan fort utgjøre en god sum over tid. Panting er i tillegg et miljøtiltak hvor alt som pantes blir resirkulert. Dersom velger å ta sjansen på å trykke på Røde Kors-knappen, er du i tillegg med i trekningen om å vinne opp til 1 million.