Lag ditt eget syltetøy, gelé og saft

Nå bugner naturen av frukt, bær og grønnsaker. Finn frem krukker og glass og ta vare på sommerens skatter. Det er enklere enn du kanskje tror.

Visste du at safting og sylting har blitt trendy igjen? Og det er flere grunner til å finne frem bestemors dampkoker og syltekjele.

- Det gir både glede og tilfredshet å servere hjemmelaget syltetøy. Dessuten er det slett ikke så vanskelig å lage saft og syltetøy selv, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det aller enkleste du kan gjøre, er å lage rørte bær

- Det viktigste er å bruke førsteklasses bær eller frukt, rene redskaper og steriliserte glass for oppbevaring, sier hun.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Start med syltetøy

Begynn gjerne med det aller enkleste, nemlig rørte bær. Her kan du bruke både jordbær, bringebær og blåbær, eller andre gode bær. Hvis du vil at røren skal ha en fin konsistens kan du mose bærene med en gaffel. Liker du litt mer tyggemotstand trenger du bare å dele de i biter. Bland inn det sukkeret du ønsker og rør godt til bær og sukker blander seg. Enkelt og kjempegodt!

Til alle som er nybegynnere innen safting og sylting, har Gulbrandsen følgende råd:

- Begynn med et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Du trenger ikke noe spesielt utstyr for å lage slikt syltetøy, og alle typer bær kan brukes.

Les også: Slik lager du syltetøy

Hjemmelaget saft

Ifølge rådgiveren er hele sesongens repertoar av frukt og bær, samt rabarbra, supre til saft og syltetøy. Gulrot, tomat og gresskar egner seg også godt for syltetøy.

- Det har blitt veldig populært å servere denne typen marmelader til for eksempel ost, sier Gulbrandsen.

For de som vil prøve å lage en egen saft av sesongens bær, er dette en super anledning til å få en sunn og god saft uten kunstige tilsetningsstoffer.

- Denne saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren, sier Gulbrandsen og legger til at det bare er fantasien som setter grenser for hva som kan puttes på krukker, flasker og glass.

Mer om sylting, safting og gelé

Sylting

  • Rens bærene godt og fjern alle dårlige bær. Skyll bærene i rennende, kaldt vann. For å få et best mulig resultat er det viktig å gjennomkoke bærene på kortest mulig koketid. Derfor er det lurt å koke i små porsjoner av gangen. Harde bær må koke lenger enn myke bær. Hvis du knuser bærene vil koketiden bli kortere. Hvis du ønsker syltetøy med litt lengre holdbarhet bør du bruke konserveringsmiddel så syltetøyet får en god holdbarhet.
  • Få flere gode sylteråd hos frukt.no.

Safting

  • Dampsafting er den enkleste og mest brukte metoden for å lage saft, og forutsetter at du får tak i en dampkoker. Sørg for at råvarene har god kvalitet og er fullmodne. Bland gjerne ulike frukter og bær, for å så spennende smak på saften.
  • Les mer om hjemmelaget saft hos frukt.no.

Gelé

  • For å lage gelé er vi avhengig av bær som er rike på pektin. Dette er et stoff som inneholder mye stivelse. Når det blandes med syre og sukker sveller det og gjør at fruktsaften blir tykk som gelé. Bær som egner seg godt til gelé er tyttebær, rognebær og tranebær, men også rips, solbær og stikkelsbær inneholder mye pektin. Jo mindre modne bærene er, dess bedre er det. Du kan også tilsette tykningsmiddel for å få den riktige konsistensen.
  • Les om hvordan du kan lage rognebær- eller eplegelé på nettsidene til frukt.no.

Relatert innhold