Lag verdens beste syltetøy

Hvordan sylter jeg selv, lurer du kanskje på? Faktum er at det sannsynligvis ikke er så komplisert som du kanskje tror. Og ja, det er mulig å "jukse"!

Det er vel ingenting som smaker så godt som det syltetøyet du har laget selv, eller hva? Det er med andre ord ikke så vanskelig å skulle trylle frem verdens beste syltetøy, iallfall sett med egne øyne. 

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Det aller enkleste du kan gjøre, er å lage rørte bær:

Bland bær og sukker i en bolle. Rør godt. Hvis du ønsker en fin konsistens kan du mose bærene med en gaffel, ønsker du litt mer tyggemotstand deler du bærene opp i biter. Rørte bær holder seg i kjøleskapet i et par dager. Hvis du har mye bær du vil røre kan det være lurt å tilsette litt frysepulver så blandingen kan fryses.

Hvis du vil ha et syltetøy med lengre holdbarhet og fastere konsistens, må du koke syltetøyet.

Slik sylter du

Rens bærene godt og fjern alle dårlige bær. Skyll bærene i rennende, kaldt vann. For å få et best mulig resultat er det viktig å gjennomkoke bærene på kortest mulig koketid. Derfor er det lurt å koke i små porsjoner av gangen. Harde bær må koke lenger enn myke bær. Hvis du knuser bærene vil koketiden bli kortere.

Hvis du ønsker syltetøy med litt lengre holdbarhet bør du bruk konserveringsmiddel så syltetøyet får en god holdbarhet. Glassene bør også steriliseres på forhånd, så de er helt rene. Vask de i varmt såpevann og la de tørke i ovnen på 100 grader. La glassene være varme når du heller syltetøyet over i dem.

Fremgangsmåte:


1. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til.
2. Når bærene er ferdig kokt (8-10 minutter), tar du i sukker. 
3. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret løses helt opp.  
4. Fyll straks over på rene og tette glass.
(Kilde: www.frukt.no)

Sånn sylter du grønnsaker:

  • ½ kg grønn squash  
  •  ½ kg gul squash  
  •  1 stk løk  

Lake:

  • 5 dl 7 % eddik
  • Saften av 2 stk appelsiner  
  • 10 dl sukker  
  • 2 ts malt ingefær
  1. Skjær squash og løk i tynne skiver.
  2. Kok opp alle ingrediensene til laken og rør til sukkeret er oppløst. Kok grønnsakene i laken i 3 minutter. Rør forsiktig i dem av og til.
  3. Legg grønnsakene i rene, varme glass og hell laken over. Sett tett lokk på med en gang.
  4. Avkjøles og oppbevares kaldt. (www.frukt.no)

Dette kan du safte og sylte

Frukt og bær som er gode å safte og sylte:

  • Jordbær
  • Bringebær
  • Stikkelsbær
  • Rips
  • Solbær
  • Kirsebær
  • Epler
  • Plommer

Disse kan gjerne kombineres:

Til saft:

  • Rips og jordbær
  • Bringebær og jordbær
  • Eple med kanel


Til syltetøy:

  • Stikkelsbær og jordbær
  • Rabarbra og jordbær
  • Kirsebær, bringebær og solbær
  • Bringebær og rips

Grønnsaker som er gode å sylte:

  • Tomater, gjerne de grønne som ikke har blitt modne på slutten av sesongen
  • Små agurker
  • Rødbeter
  • Gulrøtter
  • Squash
  • Blomkål i små buketter (gjerne i blanding med gulrøtter og squash)
  • Sitroner syltet i grovt salt
  • (Kilde: frukt.no)

Relatert innhold