Sentrumsløpet 27. april 2024

Den viktigste forberedelsen før løpsdagen

For best mulig prestasjon under et løp bør du stille på startstreken i god væskebalanse.

Løpsdagen er endelig her. En av de viktigste tingene du kan gjøre nå og i tiden frem til start, er å sørge for at du stiller på startstreken i væskebalanse. Da er sjansen størst for at du presterer optimalt og får gevinst for all innsats.

– Generelt drikker mange mosjonister og idrettsutøvere for lite og de fleste kan forbedre sine rutinene for væskeinntak, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Så mye bør du drikke

Vi skiller gjerne mellom hverdagsmosjonister, og mosjonister og idrettsutøvere som har som mål å stadig bedre sin prestasjon, men væskebalanse er viktig for alle.

Noen anbefalinger for væskeinntak:

  • Start treningsøkten i væskebalanse. Pass på at du drikker nok i løpet av døgnet: Ca 30 ml per kg kroppsvekt. Både vann, juice og melk etc. er å regne som væske. Svart kaffe og te gjelder ikke.
  • Sjekk hvor mye væske du taper på en vanlig treningsøkt (bruk testen og formelen i faktaboksen). Bruk den informasjonen til å planlegge hvor mye du trenger å drikke under og etter trening. Vektendringen bør ikke være større enn 2 prosent.
  • Drikk litt, ca. 10-15 minutter før du starter økten. Det vil erstatte det første væsketapet.
  • Drikk ofte og lite, det er mer effektivt enn få og store inntak.
  • Ikke overdriv væskeinntaket. Går man opp i vekt under trening, har væskeinntaket vært for stort. Store mengder vann utover behovet vil fortynne kroppens natriumkonsentrasjon og kan føre til helsefarlig lave natriumnivåer.

Drikkestasjoner på Sentrumsløpet

På Sentrumsløpet er det to drikkestasjoner. Den ene er plassert 5,5 kilometer ut i løypa, mens den andre befinner seg i målområdet. 

– Mange setter pris på drikke underveis, men forberedelsene du gjør er viktigere enn drikkestasjonene, sier Kristoffer Nilsen, daglig leder i idrettslaget BUL og Asics Sentrumsløpet. 

– Under normale omstendigheter trenger man ikke drikke i det hele tatt når aktiviteten varer under en time, sier Nilsen.

Husk å være forberedt før målstreken

Som en del av restitusjonsprosessen er det viktig å drikke og spise noe raskt etter treningsøkten.

– Etter lette økter er det mer enn nok å drikke litt vann og spise ett sammensatt måltid etter treningsøkten. Etter harde fysiske anstrengelser med stort væsketap, er derimot sportsdrikk, melk og mineralvann bedre rehydreringsdrikker enn vann, og bør være førstevalget, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Hun anbefaler en tur innom butikken, gjerne for litt væske og frukt, så du har næring lett tilgjengelig etter løpet.

Lykke til!