Skolekravet – slik har det gått

Støtt Skolekravet!

Overveldende respons og flere steg nærmere endring – slik har det gått siden Skolekravet ble igangsatt.

Det er per juli 2022 fire måneder siden vi i KIWI tok initiativ til Skolekravet – et krav om at bind og tamponger bør bli gratis på norske skoler. Engasjementet har vært overveldende – over 3600 historier har blitt delt på Skolekravet.no, og flere tusen følger Skolekravet i sosiale medier. Vi er klare for endring, og det er Norge også!

Det startet med et behov ­for mer åpenhet rundt menstruasjon. Menstruasjon påvirker hverdagen til nesten halvparten av verdens befolkning, og kan være en kilde til mye hodebry, og for mange dessverre også en kilde til skam. Hvordan kunne vi bidra til mer dialog og åpenhet om menstruasjon, og samtidig gjøre det lettere for folk i hverdagen?

Slik ble Skolekravet til. Et initiativ for å innføre gratis mensprodukter på alle norske skoler og studiesteder. Samtidig får våre kunder hver andre pakke med bind, tamponger eller truseinnlegg gratis. Våre medarbeidere har også tilgang gratis mensprodukter i arbeidstiden. Så langt har kundene våre fått hele 930 300 pakker gratis – og vi teller fortsatt.

3600 historier

Et av målene med Skolekravet, var å belyse hvordan menstruasjon påvirker hverdagen for skoleelever. Vi mener at dialog kan skape endring, og åpnet derfor for at folk kunne dele sine historier på Skolekravet.no. Det tok ikke lang tid før vi bikka tusentallet – med historier fra «Helle på 11 år», «Mann 46», og flere tusen andre. Historier om overraskelsesblødninger og ugyldig fravær, fordi elever ikke har hatt produkter tilgjengelig på skolen.

Til nå har mer enn 3600 mennesker delt sine historier med offentligheten på Skolekravets nettside. Det viser at mensen engasjerer. Det viser også at det er behov for mer dialog, åpenhet og tilrettelegging, slik at menstruasjon ikke trenger å være så krevende.

Vi har satt som mål at i 2023 skal alle skoler og studiesteder ha gratis bind og tamponger tilgjengelig for elvene. Målet er ikke nådd, men vi er på god vei – Nordland, Vestland og Trøndelag har allerede vedtatt at elvene deres skal få gratis bind og tamponger på skoler og studiesteder. Flere kommuner følger også etter.