
Fargene forlenger livet
Vil du leve et lengre og friskere liv? Det er en mening med at frukt, bær og grønnsaker har forskjellig farge, og meningen er å spise seg gjennom hele regnbuen.
Spis røde, grønne, gule, hvite, lilla og oransje grønnsaker; da utnytter du samspillet mellom alle de ulike antioksidantene og plantestoffene, og det er nettopp dette samspillet som gir den positive effekten på helsa.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!
Tenk på det: Den unike sammensetningen av antioksidanter og andre plantestoffer har vi fortsatt ikke klart å etterlikne i kosttilskudd, noe som kan forklare hvorfor kosttilskudd ikke er vist å gi de positive helseeffektene som man ser ved å spise hele regnbuen av frukt og grønt.

Alle monner drar
Nordmenn flest bør doble inntaket av frukt og grønnsaker. I Den nasjonale folkehelseundersøkelsen i 2021 var andelen som spiste de da anbefalte fem porsjonene frukt og grønnsaker, svært lav.
Ifølge de nye kostrådene bør vi spise minimum 500 til 800 gram grønnsaker og frukt hver dag, og gjerne mer. Jo mer frukt og grønt man spiser, desto lavere er den generelle risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død. En forskningsgruppe som så på sammenhengen mellom inntak av frukt og grønt og risikoen for kroniske sykdommer flere år senere, konkluderte med at et daglig inntak på 800 gram frukt og grønt er optimalt for helsa.
Forskning har anslått at hvis vi øker forbruket vårt til over 400 gram frukt, grønt og bær hver dag, så kan minst hvert femte framtidige krefttilfelle forhindres, og det er helheten av kostholdet og et variert inntak av ulike typer frukt og grønt som gir best effekt.

Frukt og grønt holder hjernen frisk og klar
Hjernen er avansert, men sårbar. All maten vi spiser påvirker våre nærmere 100 milliarder nerveceller og deres funksjon. Hva du spiser påvirker hvor godt hjernen din fungerer i hverdagen, og hvor frisk den holder seg gjennom livet. Sannsynligvis er hjernen, med sitt enorme energibehov, et av de organene i kroppen som påvirkes mest av maten vi spiser, både på godt og vondt.
Hva du spiser påvirker hvor godt hjernen din fungerer i hverdagen og hvor frisk den holder seg gjennom livet
Polyfenoler finnes naturlig i frukt, bær og grønnsaker, og disse er svært nyttige for hjernen vår. Polyfenolene gjør blodårene våre mer elastiske og øker blodsirkulasjonen til hjernecellene/nervecellene, har en betennelsesdempende effekt, og virker som antioksidanter som beskytter cellene våre.
Polyfenolene bidrar til å minske risikoen for en rekke sykdommer, og er med på å bremse aldringsprosessen!
De ulike antioksidantene i kroppen jobber sammen som et lag. Det vil si at man må få i seg alle de viktigste typene for å få optimal effekt. Og hvor finner vi dem? I frukt, bær, grønnsaker, nøtter og grove kornprodukter! Var det ikke det vi visste!
Kilder
- Helsedirektoratet, Kostråd om frukt og grønt
- Rapporten «Kosthold, ernæring og forebyggelse av kreft i et globalt perspektiv», som er utgitt av den britiske stiftelsen for kreftforskning, World Cancer Research Fund, og det amerikanske kreftforskningsinstituttet American Institute for Cancer Research
- Den Nasjonale folkehelseundersøkelsen. Rapport 2021





