
Hvordan vanne ut og dampe pinnekjøtt
Har du aldri prøvd å dampe pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder pinnekjøtt.
Det å lage en god pinnekjøttmiddag er enklere enn du tror. Her får du fremgangsmåten for hvordan lage pinnekjøtt og hvor mye pinnekjøtt du trenger.
Handlelisten til klassisk pinnekjøttmiddag:
- Pinnekjøtt
- Bjørkepinner, potet eller rist til damping av pinnekjøtt
- Poteter, gjerne mandelpoteter
- Vossakorv
- Kålrot
- Gulrøtter
- Fløte
- Smør
Hvor mye pinnekjøtt per person?
Beregn omtrent 400 gram kjøtt per person. Det holder som regel, med mindre du har noen storspisere til bords. Det kan være greit å beregne 100 gram ekstra per person hvis du velger ferdig utvannet pinnekjøtt.
I butikken kan du velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt, hvor sistnevnte er vanligst. Prøv gjerne begge variantene for å se hva du foretrekker. Les mer om de ulike typene pinnekjøtt her.
Slik damper du pinnekjøtt
Se video av hvordan du tilbereder pinnekjøtt her:
Slik lager du pinnekjøtt steg for steg:
1. Vanne ut pinnekjøtt: Hvis pinnekjøttet ikke er ferdig utvannet, legger du det i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises. La det stå i litt kjølig romtemperatur. Hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut, varierer fra merke til merke. Utvanningstid finner du på pakningen. Bytt ut vannet minst én gang i løpet av utvanningstiden.

2. Etter utvanning er pinnekjøttet klart til damping.

3. Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Du kan enten kjøpe dem ferdig i butikk, eller hente selv i naturen og fjerne barken. Det er også mulig å bruke en rist eller poteter.
Les også: Slik damper du pinnekjøtt på poteter
4. Fyll kjelen med vann opp til bjørkepinnene, risten eller potetene, men pass på at pinnekjøttet ikke er i kontakt med vannet. Det skal kun dampes.

5. Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5-3 timer. Pass på at ikke alt vannet fordamper, da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med mer vann hvis det er nødvendig. Kok gjerne opp vannet du etterfyller med i forkant, slik at overgangen blir sømløs.
6. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet ferdig.
Pinnekjøtt tilbehør
En klassisk pinnekjøttmiddag serveres med mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv.
Les også: Julens beste tilbehør til pinnekjøtt
Saus til pinnekjøtt
Kraften i bunnen av kjelen kan du gjerne rense gjennom en sil og servere som en sjysaus.
Se også disse oppskriftene:
- Klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe
- Pinnekjøtt med asiatisk vri
- Øldampet pinnekjøtt med potet- og kålrotgrateng og grønnkålsalat med appelsin og mandler