Hvordan vanne ut og dampe pinnekjøtt

Har du aldri prøvd å dampe pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder pinnekjøtt.

Det å lage en god pinnekjøttmiddag er enklere enn du tror. Her får du fremgangsmåten for hvordan lage pinnekjøtt og hvor mye pinnekjøtt du trenger.

Handlelisten til klassisk pinnekjøttmiddag:

  • Pinnekjøtt
  • Bjørkepinner, potet eller rist til damping av pinnekjøtt
  • Poteter, gjerne mandelpoteter
  • Vossakorv
  • Kålrot
  • Gulrøtter
  • Fløte
  • Smør

Hvor mye pinnekjøtt per person?

Beregn omtrent 400 gram kjøtt per person. Det holder som regel, med mindre du har noen storspisere til bords. Det kan være greit å beregne 100 gram ekstra per person hvis du velger ferdig utvannet pinnekjøtt.

I butikken kan du velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt, hvor sistnevnte er vanligst. Prøv gjerne begge variantene for å se hva du foretrekker. Les mer om de ulike typene pinnekjøtt her.

Slik damper du pinnekjøtt

Se video av hvordan du tilbereder pinnekjøtt her:

Slik lager du pinnekjøtt steg for steg:

1. Vanne ut pinnekjøtt: Hvis pinnekjøttet ikke er ferdig utvannet, legger du det i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises. La det stå i litt kjølig romtemperatur. Hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut, varierer fra merke til merke. Utvanningstid finner du på pakningen. Bytt ut vannet minst én gang i løpet av utvanningstiden.

2. Etter utvanning er pinnekjøttet klart til damping.

3. Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Du kan enten kjøpe dem ferdig i butikk, eller hente selv i naturen og fjerne barken. Det er også mulig å bruke en rist eller poteter.

Les også: Slik damper du pinnekjøtt på poteter

4. Fyll kjelen med vann opp til bjørkepinnene, risten eller potetene, men pass på at pinnekjøttet ikke er i kontakt med vannet. Det skal kun dampes.

5. Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5-3 timer. Pass på at ikke alt vannet fordamper, da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med mer vann hvis det er nødvendig. Kok gjerne opp vannet du etterfyller med i forkant, slik at overgangen blir sømløs.

6. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet ferdig.

Pinnekjøtt tilbehør

En klassisk pinnekjøttmiddag serveres med mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv.

Les også: Julens beste tilbehør til pinnekjøtt

Saus til pinnekjøtt

Kraften i bunnen av kjelen kan du gjerne rense gjennom en sil og servere som en sjysaus.

Se også disse oppskriftene:

  • Klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe
  • Pinnekjøtt med asiatisk vri
  • Øldampet pinnekjøtt med potet- og kålrotgrateng og grønnkålsalat med appelsin og mandler