
Pinnekjøtt: Dette er de ulike typene
Det finnes mer enn bare røkt og urøkt pinnekjøtt. I år får du pinnebog, pinnestek, pinnekjøtt og lammebog hos KIWI. Her får du oversikt over forskjellen på de ulike typene.
Det er få ting som minner mer om jul enn lukten av pinnekjøtt.
Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, og hele 40 prosent av nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften. Tradisjonelt får du to varianter: røkt og urøkt. De siste årene har det imidlertid kommet flere varianter på markedet, hvilket gjør at det finnes en type pinnekjøtt for enhver smak.
Les også: Slik beregner du pinnekjøtt per person
Arne Merkesdal er daglig leder i Vossakjøt AS, og har lang erfaring med nettopp pinnekjøtt. Så, hva skiller de ulike typene?
– Pinnekjøtt er fra siden av lammet, pinnestek er fra låret og både pinnebog og lammebog er pinnekjøtt fra bogen istedenfor kjøtt fra siden, sier han.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!
Hvilket pinnekjøtt skal man velge?
Pinnekjøtt blir stadig mer populært over hele landet, og nå finner du et ekstra stort utvalg pinnekjøtt hos KIWI.
– Vi tilbyr et bredt utvalg av ulike typer pinnekjøtt. Nytt av året er Pinnestek fra Vossakjøt, og den finner du kun hos KIWI, sier Brit Sjaastad, kategorisjef for ferskvare i KIWI.
Du finner også flere varianter med ekstra mye kjøtt, deriblant pinnebog fra Stranda og pinnekjøtt av lammebog fra Gilde, der kun Gilde Lammebog kommer i røkt versjon. Stranda har ingen røkte varianter. Stranda Pinnebog og Stranda Urøkt vellagret pinnekjøtt finner du også eksklusivt hos KIWI.
– I tillegg har vi selvsagt et godt utvalg tradisjonelt pinnekjøtt av lammeside fra både Stranda, Vossakjøt, Gilde og First Price. Du skal være sikker på at du finner den typen som passer til din smak og ditt behov, garanterer Sjaastad.
Uansett hvilken type du velger, er du sikret den gode pinnekjøttsmaken og lukten som mange forbinder med julen.

Når du velger pinnekjøtt kan det være lurt å se på forholdet mellom kjøtt og fett, da det kan variere en del mellom pinner og biter.
Røkt eller urøkt pinnekjøtt?
Når du vet hvilket type pinnekjøtt du skal gå for, er spørsmålet om du foretrekker røkt eller urøkt.
Merkesdal forklarer at røkt pinnekjøtt har en svak smak av bål og er ofte mer rødlig i fargen. Kjøttet blir lett varmebehandlet under røyking, noe som gir den karakteristiske smaken som mange forbinder med jul.
Røkt pinnekjøtt har lange tradisjoner på Vestlandet, men blir også brukt i innlandet og nordover. Tidligere var det også vanlig med røkt pinnekjøtt på gårder med mye sauehold.
Urøkt pinnekjøtt har derimot en mer grålig farge og er tørket istedenfor røkt. Er du ute etter en litt mildere smak, er det denne typen du skal velge.
– Urøkt er den vanligste varianten langs kysten der klimaet egner seg godt til naturlig tørking av kjøtt, sier pinnekjøtteksperten.

Enten du sverger til et tradisjonelt pinnekjøttmåltid eller har lyst til å prøve noe nytt, finner du alt du trenger hos KIWI.
Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt
Røkt og urøkt pinnekjøtt av lammeside er den tradisjonelle varianten som de fleste kjenner til.
Det er mer kjøtt på pinnesteik enn på pinnekjøtt. Ønsker du mindre fett og mer kjøtt og smak? Da bør du velge pinnebog eller pinnestek.
Hvis du foretrekker mild pinnekjøttsmak uten smak av røkt kjøtt, er urøkt pinnekjøtt eller pinnekjøtt av lammebog valget for deg.
Slik tilbereder du pinnekjøtt
Lite er faktisk så enkelt som å lage et godt pinnekjøttmåltid. Uansett hvilket stykke du går for, eller om du velger røkt eller urøkt pinnekjøtt, skal alle variantene tilberedes på samme måte. Ifølge Merkesdal er det viktigste å følge anvisningen på pakken nøye.
– Vann kjøttet lenge nok og damp det med god fart på dampen, da blir det skikkelig mørt og godt, sier han.
Les mer om hvordan vanne ut og dampe pinnekjøtt her.
Les også: Slik damper du pinnekjøtt på poteter
Legg et par lag med matpapir på toppen av kjøttet under damping. Det hjelper nemlig for å holde på dampen og sikre et jevnt dampet og saftig kjøtt.
Typer pinnekjøtt
Det finnes flere ulike typer pinnekjøtt, men hvilken type skal du i så fall velge? Her får du en oversikt.
Utvalget i butikk kan variere.
Tradisjonelt pinnekjøtt
Tradisjonelt pinnekjøtt lages av ferske lammesider, eller ribbestykket, som saltes og tørkes. Kjøttet fra lammesiden har en fin blanding mellom kjøtt og fett, og det høyere fettinnholdet gir en saftig og god smak.
Pinnekjøtt av bog
Pinnekjøtt av bog, også kalt «Pinnebog», er fra den øverste delen av framfoten til lammet, også kalt «skuldra». Det er mer kjøttfylt enn tradisjonelt pinnekjøtt, som består av både biter og pinner. Det har en rik og saftig smak, og er i likhet med annet pinnekjøtt både saltet, tørket og eventuelt røkt.
Har du biter som er ekstra kjøttfulle kan de vannes ut litt lenger før du damper dem over bjørkepinner. Det kan også ta noe lengre tid før kjøttet slipper fra beinet.
Røkt pinnekjøtt
Røkt pinnekjøtt kommer tradisjonelt fra Vestlandet. Det er røykt sauekjøtt som har flere hundre års tradisjoner. Det ble opprinnelig røkt på grunn av behovet for konservering og gav kjøttet lengre holdbarhet. Det har en mer intens smak enn urøkt pinnekjøtt.
Røkt pinnekjøtt blir saltet og røkt før det tørkes. Bjørk, einer og or egner seg alle godt til røyking av pinnekjøtt.
Urøkt pinnekjøtt
Urøkt pinnekjøtt blir saltet og tørket, og har en mildere smak enn røkt pinnekjøtt. Det er vanlig på Østlandet, Midt-Norge og nordover. Vær oppmerksom på at urøkt pinnekjøtt kan trenge noe lenger utvanningstid enn røkt pinnekjøtt.
Finn ditt favoritt-pinnekjøtt hos KIWI. Les mer om utvalget av pinnekjøtt:
Utvalget i butikk kan variere.
Pinnekjøtt fra Vossakjøt

Vossakjøt Pinnakjøt Urøkt
Dette pinnekjøttet er tørka og modnet over tid som gir produktet en unik kjøttfylde. Pinnekjøttet er tørket og modnet på tradisjonelt vis.
Vossakjøt Pinnesteik av lam Urøkt
Pinnesteik av lam fra Vossakjøt er urøkt og et godt alternativ for de som foretrekker pinnekjøtt uten røyksmak. Lammesiden er saltet i lake og tørrsaltet i ryggen.
Pinnekjøtt fra Stranda

Stranda Pinnekjøtt urøkt
Pinnekjøttet fra Stranda er laget av årets lam og lages i en begrenset mengde hver høst. Det brukes kun kjøtt av kvalitetskontrollert lam. Kjøttet saltes, tørkes og modnes litt lengre enn standard pinnekjøtt for ekstra god smak.
Stranda Pinnebog
Stranda Pinnebog er kjøttfulle stykker som gir mer kjøtt og mindre fett på hver bit enn standard pinnekjøtt. Her brukes bogen av lammet, og er produsert på samme måte som pinnekjøtt.
Pinnekjøtt fra Gilde

Kjøttrikt Pinnekjøtt av Lammebog 1,5 kg fra Gilde
Gilde Kjøttrikt Pinnekjøtt av lammebog gir deg 1,5 kilo med kjøttrike pinner av julens delikatesse. Det er et mørt og godt pinnekjøtt fra lam som har beitet i norsk natur.
Kjøttrikt Pinnekjøtt av Bog Røkt 1,5 kg fra Gilde
Gilde Kjøttrikt Pinnekjøtt av lammebog er et kjøttrikt pinnekjøtt som er røkt med bøkeflis. Her får du den røykesmaken du kjenner til fra Vestlandet.

Gilde Pinnekjøtt Urøkt
Med Gilde Pinnekjøtt Urøkt får du én kilo pinnekjøtt som er tørrsaltet for hånd i Sogndal.
Gilde Pinnekjøtt Røkt
Røkt pinnekjøtt fra Gilde er pinnekjøtt med god røyksmak fra bøk. Perfekt å servere om du har slekt som kommer fra Voss eller Vestlandet.
First Price Pinnekjøtt

Har du behov for å spare inn litt på kostnadene, trenger det ikke gå på bekostning av julekosen. Med pinnekjøtt fra First Price får du et rimeligere pinnekjøtt som gir en smakfull juletallerken.




