
Pinnekjøtt: Dette er de ulike typene
Hva er egentlig forskjellen på ulike typer pinnekjøtt? Med denne oversikten får du gått pinnekjøttskolen til Stranda på 1-2-3.
Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, og hele 40 prosent av nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften. Men visste du at det finnes flere ulike typer pinnekjøtt, og hvilken type skal du i så fall velge? Her får du oversikt.
Les også: Slik beregner du pinnekjøtt per person
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!
Tradisjonelt pinnekjøtt
Tradisjonelt pinnekjøtt lages av ferske lammesider, eller ribbestykket, som saltes og tørkes.
– Kjøttet fra lammesidene har en fin blanding mellom kjøtt og fett, og det høyere fettinnholdet gir en saftig og god smak. Når du velger pinnekjøtt kan det være lurt å se på forholdet mellom kjøtt og fett, da det kan variere en del mellom pinner og biter, sier Oskar Gjærde i Grilstad AS.
I senere tid har også andre deler av lammet blitt vanlig å bruke til pinnekjøtt, som bog og koteletter (sadel).
Les også: Slik damper du pinnekjøtt på poteter

Pinnekjøtt av bog
Pinnekjøtt av bog, også kalt «Pinnebog», er fra den øverste delen av framfoten til lammet, også kalt «skuldra».
– Bogen er marmorert med både fett og kjøtt, og er et mer kjøttfullt pinnekjøtt sammenlignet med pinner, forklarer Gjærde.
Det har en rik og saftig smak, og er i likhet med annet pinnekjøtt både saltet, tørket og eventuelt røkt. Uansett om du velger tradisjonelt pinnekjøtt eller pinnekjøtt av bog, tilberedes det på samme måte. Har du biter som er ekstra kjøttfulle, kan de vannes ut litt lenger før du damper dem over bjørkepinner. Det kan også ta noe lengre tid før kjøttet slipper fra beinet.
Røkt pinnekjøtt
I KIWI får du pinnekjøtt som er både røkt og urøkt. Forskjellen ligger i smaken og hvor lenge du kan oppbevare det.
Røkt pinnekjøtt kommer tradisjonelt fra Vestlandet, der røykt sauekjøtt har flere hundre års tradisjoner. Det har en mer intens smak enn urøkt pinnekjøtt og oppleves av mange å være mørere. Pinnekjøtt har vært en viktig del av julefeiringen der i generasjoner. Pinnekjøttet ble opprinnelig røkt på grunn av behovet for konservering og gav kjøttet lengre holdbarhet.
Røkt pinnekjøtt blir saltet og røkt før det tørkes. Bjørk, einer og or egner seg alle godt til røyking av pinnekjøtt.

Urøkt pinnekjøtt
Urøkt pinnekjøtt blir saltet og tørket, og har en mildere smak enn røkt pinnekjøtt. Det er vanlig på Østlandet, Midt-Norge og nordover.
Vær oppmerksom på at urøkt pinnekjøtt kan trenge noe lenger utvanningstid enn røkt pinnekjøtt.
Pinnekjøtt av bog er mer kjøttfylt enn tradisjonelt pinnekjøtt som består av både biter og pinner.
Les mer om KIWIs utvalg av pinnekjøtt:
Utvalget i butikk kan variere.
Pinnekjøtt fra Vossakjøt

Vossakjøt Pinnakjøt Urøkt
Dette pinnekjøttet er tørka og modnet over tid som gir produktet en unik kjøttfylde. Pinnekjøttet er tørket og modnet på tradisjonelt vis.
Vossakjøt Pinnesteik av lam Urøkt
Pinnesteik av lam fra Vossakjøt er urøkt og et godt alternativ for de som foretrekker pinnekjøtt uten røyksmak. Lammesiden er saltet i lake og tørrsaltet i ryggen.
Pinnekjøtt fra Stranda

Stranda Pinnekjøtt urøkt
Pinnekjøttet fra Stranda er laget av årets lam og lages i en begrenset mengde hver høst. Det brukes kun kjøtt av kvalitetskontrollert lam. Kjøttet saltes, tørkes og modnes litt lengre enn standard pinnekjøtt for ekstra god smak.
Stranda Pinnebog
Stranda Pinnebog er kjøttfulle stykker som gir mer kjøtt og mindre fett på hver bit enn standard pinnekjøtt. Her brukes bogen av lammet, og er produsert på samme måte som pinnekjøtt.
Pinnekjøtt fra Gilde

Kjøttrikt Pinnekjøtt av Lammebog 1,5 kg fra Gilde
Gilde Kjøttrikt Pinnekjøtt av lammebog gir deg 1,5 kilo med kjøttrike pinner av julens delikatesse. Det er et mørt og godt pinnekjøtt fra lam som har beitet i norsk natur.
Kjøttrikt Pinnekjøtt av Bog Røkt 1,5 kg fra Gilde
Gilde Kjøttrikt Pinnekjøtt av lammebog er et kjøttrikt pinnekjøtt som er røkt med bøkeflis. Her får du den røykesmaken du kjenner til fra Vestlandet.

Gilde Pinnekjøtt Urøkt
Med Gilde Pinnekjøtt Urøkt får du én kilo pinnekjøtt som er tørrsaltet for hånd i Sogndal.
Gilde Pinnekjøtt Røkt
Røkt pinnekjøtt fra Gilde er pinnekjøtt med god røyksmak fra bøk. Perfekt å servere om du har slekt som kommer fra Voss eller Vestlandet.
First Price Pinnekjøtt

Har du behov for å spare inn litt på kostnadene, trenger det ikke gå på bekostning av julekosen. Med pinnekjøtt fra First Price får du et rimeligere pinnekjøtt som gir en smakfull juletallerken.




