Eltefritt brød med valnøtter

Det er lite som kan måle seg med hjembakte brød!

Ingredienser

Eltefritt brød med valnøtter

  • 7 dl hvetemel pluss ekstra til utbaking
  • 0,25 ts tørrgjær
  • 1,25 ts salt
  • 1 håndfull valnøtter (alt. andre nøtter eller frø)
  • 4 dl kaldt vann

Slik gjør du

  1. KVELD: Rør sammen mel, gjær, salt, nøtter og vann i en bolle. Dekk til med plastfolie (smør det gjerne med litt olje så det ikke fester seg til deigen) og et kjøkkenhåndkle og sett på et lunt sted i 12 timer.
  2. MORGEN: Strø en generøs mengde hvetemel på kjøkkenbenken, og hell ut røren. Dra én ende av deigen og brett den over midten. Gjør det samme med de andre tre hjørnene. Skyv det ekstra melet fra benken tilbake i bakebollen og legg tilbake deigen med skjøten ned. Strø litt mel over, dekk deigen til med håndkledet og la den etterheve i to timer.
  3. Etter en time forvarmer du ovnen til 230 grader og plasserer en støpejerngryte med lokk på nederste rille. Ta ut den glovarme kjelen når deigen er ferdig hevet og tipp oppi deigen med skjøten opp. Sett forsiktig på lokket, gi den et hardt rist og la den steke i 30 minutter.
  4. Fjern lokket og la brødet steke i ytterligere 15-30 minutter til skorpen er fin og gyllen. Avkjøl på rist før servering.