-
Tradisjonelt tilbehør: poteter, rosenkål, surkål, rødkål, svisker, sennep, sylteagurk, tyttebærsyltetøy, sjy, brunsaus
-
2 DAGER FØR STEKING:
Rut svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Tips: Man kan etterskjære litt i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre! Gni ribben inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
-
STEKING: Forvarm ovnen til 250 °C. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell i litt kokende vann, ca. 2 dl, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La stå og dampe i ca 45 min.
-
Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svor-overflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen.
-
Stek videre i ca 1 1/2 time for tynnribbe, 2 1/2–3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
-
Bruk kraften som ligger i bunnen av pannen etter at du har stekt ribba. Ha dette i en kjele. Ta litt av fettet og brun det sammen med hvetemel i en annen tykkbunnet kjele. Rør kraftig! Ha portvin i kjelen med ribbekraft og spe med litt og litt av hvetemelsjevningen fra den andre kjelen. Hell i fløten. Kok opp og la den tykne litt.
Rør gjerne inn litt smør før servering og topp med kvernet pepper.
-
Skrell kålrot og sellerirot. Skjær dem i tynne skiver. La grønnsakene ligge i kokende vann i 5 min. Smelt 20 gram smør og stek skivene lett i en stor stekepanne. Hell i fløte og strø over estragon og litt
salt. La pannen småkoke på svak varme i ca. 15 min. Grovhakk mandler og strø over noen minutter før det er klart. Sett pannen rett på bordet med en stor skje og nyt sammen med ribben!
Smaker også godt med timian!
-
*Familieribbe: er nesten det samme som midtribbe, men det meste av kotelettkammen er
fjernet. Det gjør at ribba er enklere å skjære opp. Tynnribbe: dette er den klassiske juleribben, uten
svinekam. Denne er enklest å steke og dele opp.