Pinnebog med rødkålsalat og dampet mandelpotet

Pinnebog er mer kjøttfulle stykker, og en av julens store favoritter. Saftig, mørt og full av tradisjon.

60+ min
Middels
Pinnebog med rødkålsalat og dampet mandelpotet

Slik gjør du

    1. 1
      Damping: Damp pinnebog over rist eller bjørkepinner i 2,5-3 timer til mørt.
    2. 2
      Rødkålsalat: Finsnitt rødkål og epler, stek i smør i 5 min. Tilsett honning, eddik og appelsinjuice. La småkoke i 20–30 min til myk. Smak til med salt og pepper.
    3. 3
      Mandelpotet: Vask potetene godt, men behold skallet på. Skallet er tynt og kan godt spises. Skallet er også med på å holde potetene hele under kokingen. Ha potetene i en kjele og hell på kokende vann. Sett på lokk og la potetene trekke rett under kokepunktet til de er ferdige. Sjekk med en potetpinne eller liten, spiss kniv allerede etter 7-8 minutter, og la dem trekke noen minutter til om de ikke er ferdige. 15 minutter bruker å være vanlig koketid på mandelpoteter. Hell av kokevannet når potetene er akkurat ferdige. Hell av det aller meste av kokevannet og sett kjelen tilbake på platen. Dekk gjerne med et rent kjøkkenhåndkle, slik at de kan dampe seg tørre og holde på varmen. Om de ikke er helt ferdige, så vil de siste minuttene gjøre at de blir helt gjennomkokt.
    4. 4
      Brunet smør: Smelt smør på middels varme til nøttebrunt og aromatisk.
    5. 5
      Bruning: Legg kjøttet på rist over langpanne og brun under grill på 250 °C i cirka 5 min til gyllent og sprøtt.