Sju enkle tips til spekebordet

Slik dekker du til et skikkelig festbord til 17. mai!

Festlig og fargerikt spekebord til festsesongen

Nå begynner en deilig festsesong med middager ute i hagen, lange brunsjer og spekebord. 17. mai frokosten er noe mange gleder seg til når den store festdagen nærmer seg. Men hva hører egentlig til på et klassisk 17. mai frokost og hva slags spekemat skal man velge?

Mellom eggerøren og den hjemmelagde waldorfsalaten ligger pent danderte skiver av deilig spekeskinke. Spekemat er ypperlig å servere når man skal stelle i stand et festlig lag for venner og familie, og spesielt nå når det begynner å bli litt varmere i været.

Her får du sju tips til hvordan du enkelt setter sammen et vellykket spekebord til 17. mai frokosten:

1. God mat og godt tilbehør

Spekeskinker og spekepølser inneholder en del fett og naturligvis salt. Derfor er det veldig fint å kombinere den salte kjøttsmaken med noe frisk frukt, som for eksempel melon eller jordbær. Sødmen i frukten balanserer saltet i spekeskinken og man får en nydelig smak av sommer.

For et litt rustikt preg kan det være fint å legge spekematen på en stor fjøl
For et litt rustikt preg kan det være fint å legge spekematen på en stor fjøl

2. Det er bare fantasien som setter grenser

Det finnes ingen regler for hvordan en spekebord skal se ut, men klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at det er spesielt én ting som er viktig å tenke på:

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør

– Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret.

Hennes anbefaling er å servere spekemat sammen med en frisk salat, frukt, grønnsaker og lettprodukter så det blir et næringsrikt og balansert måltid. 

3. Gode smaksopplevelser med god samvittighet

Dersom du ønsker et litt magrere spekebord finnes det gode alternativer. Lev litt lettere-serien fra Grilstad er en mild spekeskinke med mindre salt, men som fremdeles har den gode spekeskinkesmaken.

Nå kan du også nyte Norges mest spiste spekeskinke uten fettkant. En stor nyhet fra Stranda er deres renskårne Strandaskinke helt uten fettkant. Like god, men mindre fett.

Lev litt lettere er en produktserie fra Grilstad som har et lavere fett- og/eller saltinnhold. Spekeskinken i serien har en rund og mild smak og passer like godt til spekebordet som i matpakken.

Mindre salt og mindre fett, mett med god samvittighet
Mindre salt og mindre fett, mett med god samvittighet

4. Spiselig pynt til spekebordet

Pynt spekebordet med masse frisk frukt og grønnsaker for et litt lettere og sunnere spekebord. Her er det bare fantasien og smaksløkene som setter grenser for hva man kan dekke på med. Pynt med det du liker aller best. Hva med litt druer, fiken eller kanskje noen friske, røde jordbær?

Frisk frukt er godt tilbehør til spekemat
Frisk frukt er godt tilbehør til spekemat

5. Smak til med gode oster

På lik linje som at man skal dekke spekebordet med den frukten man liker aller best, kan du servere ulike typer oster som du selv liker godt. Dersom du ikke er helt sikker på hva du liker, kan vi anbefale en vellagret fast ost eller brie. Skal du først ha ost på spekebordet kan det være passende å servere en god marmelade eller syltetøy for å tilføre litt søtt til osten og spekematen. 

6. Ingen spekefest uten...

Ethvert spekebord med respekt for seg selv har selvsagt en skikkelig eggerøre. For en litt fyldigere eggerøre kan du erstatte vannet med litt crème fraîche.

7. Spennende salater

En lett, grønn salat med litt frukt er et friskt og sprøtt innslag til spekebordet. Server gjerne en tradisjonell potetsalat med friske nypoteter, eller en hjemmelaget waldorfsalat med druer og valnøtter. Dersom du ønsker et litt lettere alternativ kan majonesen og kremfløten i waldorfsalaten erstattes med yoghurt naturell.

Bestill kaker på nett - hent hos KIWI

Nå kan du enkelt bestille din favorittkake på raskekaker.no og få den raskt levert i din lokale KIWI-butikk. Bestill til dagen etter, eller opptil 30 dager i forveien. 

Kakene bakes i et av Bakehusets lokale konditorier, fra Larvik i sør til Trondheim i Midt-Norge.