Nå er det tid for fest og god mat, men du trenger likevel ikke bruke lange dager på kjøkkenet. Her er fem enkle oppskrifter som gjør koldtbordet til en suksess.
Mai er måneden for feiring, selskaper, og ikke minst, god mat. Likevel trenger du ikke tilbringe timesvis på kjøkkenet for å imponere gjestene. Koldtbord er genialt i selskaper med mange gjester, fordi det krever minimal tilberedning rett før servering. Du kan lage de fleste rettene i forkant, og sette dem kaldt.
Med noen hjemmelagde retter, enkle friske salater og ferdige retter og sauser, vil koldtbordet bugne. Så kan gjestene selv forsyne seg med det de liker aller best.
Her fem enkle oppskrifter, til inspirasjon til koldtbordet:
1. Snackstallerken med crispy kylling
En enkel snackstallerken er genialt på koldtbordet, eller som en servering ved bordet mens gjestene venter på sin tur til koldtbordet. PRIOR Crispy Sticks trenger du kun å varme opp i stekeovnen før servering. Server med agurkstenger og saftige Juanitatomater. For å toppe det hele, kan du servere med et utvalg av dipper, for eksempel denne enkle blue cheese-dippen:
Du trenger:
- 150 g Selbu blå
- 1 dl Crème fraîche
- 3 ss Mills majones
- ½ sitron (saften)
- Salt og pepper til smak
Slik gjør du:
- Smuldre eller mos osten med en gaffel.
- Rør sammen med de andre ingrediensene.
- Sett kaldt til servering.
2. Fristende snitter
Snitter er perfekte for enhver anledning, og de er enkle å tilberede og servere. Lag for eksempel tre ulike varianter, så har gjestene litt å velge i.
Bakerens Utvalgte kornbrød med crispisalat, Delikat potetsalat med vårløk og persille og Gilde løvtynn ekte kokt skinke.
Bakerens Utvalgte havre- & surdeigsbrød med Mills remulade, ruccula, Gilde roastbiff og tynne skiver rødløk.
Bakerens Utvalgte havre og surdeigsbrød med Gilde ovnsbakt leverpostei og stekt stjernebacon fra Gilde, toppet med timian.
3. Frisk og fargerik salat med kylling
En frisk og fargerik salat gjør hele koldtbordet. Den er ikke bare pen å se på, den er også et godt og mettende tilskudd til resten av maten.
Til 4 porsjoner:
Du trenger:
- 1 kurv jordbær
- 1 pose Grønn & Frisk babyleaf mix
- 1 pakke blåbær
- 1 pakke PRIOR skivet grillet kylling
- ½ pakke Apetina creamy block
Slik gjør du:
- Rens og del jordbærene i to.
- Ha salatposen, jordbærene, blåbærene og grillet kylling i en serveringsbolle.
- Smuldre Apetina over.
4. Fransk potetsalat
Gi koldtbordet en fransk vri med denne smaksrike potetsalaten.
Du trenger:
- 1 kg poteter
- 2 ss dijonsennep
- 2 ss hvitvinseddik
- 3 ss olivenolje
- 2 ss honning
- Vårløk
- Salt og pepper til smak
Slik gjør du:
- Kok potetene med litt salt i vannet. Når de er ferdig kokt, skal de avkjøles og så deles i to eller i båter.
- Rør sammen dijonsennep, hvitvinseddik, olivenolje, honning og vårløk i en bolle.
- Kutt vårløk og ha den og potetene over i bollen med dressingen. Rør godt sammen.
- Potetsalaten kan settes kaldt frem til servering. Ha gjerne den over i en penere skål, når den skal serveres, og pynt med litt vårløk og friske urter.
5. Asparges med spekeskinke
Denne retten er alltid en hit på koldtbordet. I tillegg er den svært enkel å tilberede. Beregn 2-3 asparges per person.
Du trenger:
- 1 pakke asparges
- 1 pakke Gilde spekeskinke
- 1 pose Grønn & Frisk ruccula
Slik gjør du:
- Kok opp rikelig med vann. Kutt eller brekk av den nederste delen av aspargesen, og kok dem i ca. 2 minutter. Ha de så over i iskaldt vann i ca. 1 minutt.
- Surr spekeskinke rundt aspargesen, og legg dem på et fat på en seng av ruccula.