Slik lager du pasta carbonara på 10 minutter

Pasta carbonara

Pasta carbonara er en smaksrik og enkel rett som egner seg like godt for deg med dårlig tid, som for deg med god tid og middagsbesøk i vente. Her får du litt historie, samt oppskrift på den populære pastaretten.

Pasta carbonara eller pasta alla carbonara, er en klassisk italiensk rett med opprinnelse fra Roma, som for lengst er blitt en middagsfavoritt i de norske hjem.

Det finnes en rekke teorier om hvordan retten og navnet har oppstått. På romersk dialekt betyr navnet «carbonaro» kullbrenner eller kullhandler. En av teoriene er derfor at den smakfulle middagsretten fikk sitt navn etter utseendet, hvor pepperkornene minner om kull.  

Noen mener derimot at retten stammer fra de hemmelige revolusjonære selskapene på 1800-tallet som kaltes «carbonairene». Det finnes imidlertid ingen kilder før andre verdenskrig hvor retten er beskrevet. En annen teori er derfor at retten har oppstått som en fusjon av italiensk spaghetti og amerikansk egg og bacon da Roma ble okkupert av de allierte i 1944. Lær mer om denne teorien ved å se Barillas kortfilm om hendelsen.

Hvilken pasta bør brukes til en carbonara?

Lurer du på hvilken pastatype som egner seg best til carbonara? Ada Rolsdorph Braaten i Barilla kan fortelle at lang og tynn pasta, som for eksempel spagetti, er optimal.

– Lang pasta holder nemlig bedre på sausen. Sausen fester seg rundt hver spagettitråd når den rulles rundt gaffelen i stedet for å bli igjen på tallerkenen. Disse variantene er også gode til tynne pastastasauser og sauser med sjømat.

Vil du lære mer om hvilke pastatyper som egner seg til ulike retter? Her kan du lese hvilke former som egner seg best til hva.

Barilla produkter23-kopi.png
Disse pastatypene fra Barilla finner du i alle KIWI-butikker.

Slik lager du pasta carbonara

pasta carbonara

Selv om historien kan oppfattes som uklar, er retten heldigvis enkel å lage. Her får du oversikt over ingredienser og fremgangsmåte for å lykkes med en knallgod pasta carbonara på bare ti minutter.

Dette trenger du til 2 porsjoner:

160 g Barilla Spaghetti

Salt

80 g bacon

2 stk eggeplommer

60 g Grana Padano

Kvernet sort pepper

Slik gjør du:

  1. Kok opp en stor kjele med vann og tilsett salt (7 gram pr. liter vann) når vannet koker. Kok spagettien etter anvisningen på pakken til den blir "al dente".
  2. Mens pastaen koker kan du skjære baconet i små biter. Stek det sprøtt i en stekepanne.
  3. Knus to egg og skill plommene fra hviten. Bland revet Grana Padano sammen med eggeplommene og litt sort pepper. Rør godt.
  4. Ha pastaen over i stekepannen sammen med baconet når det er ferdig stekt og bland godt. Hell deretter over eggeblandingen og rør den inn (husk å ha stekepannen på lav varme).
  5. Anrett på tallerken og topp retten med litt sort pepper før servering.

Har du hørt om Open Carbonara?

Barilla feirer carbonaradagen 2023 med å tilby en helt ny versjon av den tradisjonelle italienske pastaretten, med mål om å bringe folk sammen rundt et måltid og skape fellesskap, uavhengig av kulturelle forskjeller eller andre behov.

De har derfor laget en «Open Carbonara», utviklet av michelinstjernekokken Marco Martini og et team av internasjonale kokker med ulik kulturell bakgrunn. Open Carbonara er et smakfullt alternativ til originaloppskriften, med ingredienser som mange flere kan spise.

Tanken bak var å lage en tverrkulturell rett som passer for alle, inkludert de som har et kosthold som er halal, kosher, glutenfritt, laktosefritt eller vegansk.

Marco Martini.jpg

– Pasta er en type mat som er kjent for å være tilgjengelig: det er enkelt å kjøpe og lage. Å ta på seg utfordringen om å gjøre en høyt elsket oppskrift tilgjengelig for dem som har matallergier, intoleranser eller ikke spiser kjøtt, var en fin øvelse som kokk. Det er inspirerende å kunne bruke inkludering, en sak jeg brenner for, til å forbedre noe folk kan nyte hver dag, sier Marco Martini.

Les mer og få oppskriften på Marco Martinis Open Carbonara her