Vil du spise mer plantebasert pålegg? Her er tipsene du trenger

Bord med knekkebrød påsmurt med plantebasert pålegg

Det er mange fordeler ved å velge et plantebasert kosthold. Ved å bytte til plantebasert pålegg noen dager i uken, kan du gjøre en forskjell både for miljøet og helsen din.

Plantego grønnsakspålegg For å imøtekomme den økende interessen for plantebasert mat, har utvalget av plantebasert pålegg blitt større. Et av disse er den smakfulle serien med grønnsakspålegg, Plantego’. Favoritten med avokado og kikerter har blitt spesielt populært og finnes i kjøledisken i alle KIWI-butikker.

– Da vi utviklet grønnsakspåleggene fra Plantego’ var det viktig for oss at de skulle inneholde mye grønnsaker, være fristende og fungere som et godt alternativ til mer tradisjonelt pålegg, forteller ernæringsrådgiver i Mills, Miriam Iluell Dahl. 

Godt for kropp og klode 

Plantego’ er opptatt av og stolte over at deres produkter inneholder nesten bare kikerter og andre grønnsaker. Faktisk så er det sånn at alle påleggene er laget med kikerter, som i tillegg til å smake digg, skaper god fylde og bidrar med fiber og proteiner. Kikert er også en belgfrukt som helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer av.

– Et variert plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer og mineraler. Forskning viser at et mer plantebasert kosthold reduserer risikoen for flere livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Spis mer grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkorn, nøtter og planteoljer! Det er bra for både kropp og klode, sier Iluell Dahl.

Portrett av Miriam Iuell Dahl
Ernæringsrådgiver i Mills, Miriam Iluell Dahl, forteller at forskning viser at et mer plantebasert kosthold reduserer risikoen for flere livsstilssykdommer.

Også menn spiser mer plantebasert

Norsk spisefakta fra 2022 viser at interessen for vegetarmat og ønsket om å spise mindre kjøtt flater litt ut, men dette er etter å ha steget ganske kraftig i en periode. Blant annet viser en studie gjennomført av Ipsos for Orkla i 2020, at den generelle befolkningen stadig blir mer opptatt av å spise plantebasert. 

Studien viste en økning fra 16 til 23 prosent i andel nordmenn som sier at de enten ikke spiser kjøtt eller begrenser kjøttinntaket. Gruppen som er mest iherdige på å trappe ned på kjøttet, er unge voksne (18-29 år). Her hadde andelen vokst fra 29 til hele 41 prosent i samme periode. Studien peker også på at menn i større grad har begynt å se fordeler i et mer plantebasert kosthold. 

– Menn har kastet seg på bølgen i større grad enn tidligere og er på samme nivå som kvinner når det gjelder å ta aktive kostholdsvalg, sier prosjektleder i Ipsos
Mads Motrøen.

Ti tips til plantebasert pålegg

Hvis du er nysgjerrig på plantebasert mat, hvorfor ikke starte med å utforske brødskiven din? Velg en plantebasert base og topp gjerne med friske grønnsaker, frukt, krydder eller urter for å heve smaken enda noen hakk. 

Her har du ti tips til plantebaserte pålegg:

  • Peanøttsmør 
  • Avokado eller guacamole
  • Syltetøy eller rørte bær
  • Plantego’ grønnsakspålegg
  • Bønnemos
  • Hummus 
  • Pesto 
  • Banan
  • Skivet tomat og et dryss salt
  • Skivet eple og litt kanel