Tørt brød i kjøkkenskuffen? Unngå å kaste brødrester med disse smakfulle tipsene.
Matsvinn er en uting, dårlig for miljøet og dyrt for lommeboka. Ifølge Matvett.no er brød en av matvarene vi nordmenn kaster mest av, etter middagsrester. I 2020 kastet en gjennomsnittsnordmann 7,3 kilo brød og andre bakevarer, og det er ikke småsmuler.
Brødskiver er en favoritt til både frokost og lunsj, men å spise tørre brødskiver er det jo ingen som vil. Da er det godt å vite at brødrestene kan brukes i mange ulike retter etter at det har blitt tørt.
Her seks tips som gjør at du får brukt opp hver smule av brødrestene:
1. Restetoast
Hvem liker vel ikke en god toast? Ved å lage toast gir du nytt liv til tørt brød, og du kan redde flere matrester enn bare brødet. Bruk det du har i kjøleskapet. En enkel restefest som vi garanterer at smaker godt.
Les også: Den beste toasten lager du med middagsrester og ost
2. Hjemmelaget griljermel
Griljermel gir en knasende sprø panering til kjøtt og fisk, og er med på å heve smaken. Med griljermel kan du lage for eksempel panert kylling eller hjemmelagde fiskepinner. Det er også utrolig enkelt å lage selv med tørre brødrester.
Del tørt brød i terninger og kjør deretter brødet i kjøkkenmaskin. Om ikke brødet er ordentlig tørt kan du steke det litt i en tørr panne først.
Oppskrift: Bakehusets oppskrift på panert kylling
3. Hvitløksbrød eller bruschetta
Hvitløksbrød som tilbehør til supper, gryter og pasta er en klassiker. Du trenger ikke kjøpe hvitløksbrød på butikken, det kan du enkelt lage selv.
Pensle brødet med litt olje, gjerne med finhakket persille i, før du steker skivene i ovnen i noen minutter på 180 grader. Deretter deler du hvitløksfedd på langs og gnir over skivene. Enklere blir det ikke.
Du kan også bruke tørt brød til å lage hjemmelaget bruschetta, perfekt som forrett.
Oppskrift: Bruschetta
4. Arme riddere til frokost
En søt frokost i helgen slår sjeldent feil, for det er lov til å kose seg litt ekstra en gang iblant. Arme riddere kan du lage med både grovt og fint brød, eller du kan bruke rester av for eksempel burgerbrød.
- Oppskrift: Arme riddere
- Oppskrift: Bakehusets oppskrift på arme riddere med burgerbrød
For å gi litt næring til de arme ridderne kan du toppe med ulike frukt og bær. Å starte dagens frukt- og grøntinntak allerede til frokost er å anbefale.
5. Brød til dessert
Tilslørte bondepiker er en norsk, tradisjonell dessert, og en nydelig kombinasjon av søtt og syrlig med knas. Med tørt brød kan du lage denne desserten i en fei hjemme. Du kommer nemlig langt med et knippe ingredienser når du er litt fysen.
6. Hjemmelagde krutonger
Dårlig tid, men nekter å kaste mer brød? Lag hjemmelagde krutonger.
Det eneste du trenger å gjøre er å kutte opp brødet i passe store terninger, blande sammen olje, salt og eventuelt hvitløk og urter i en bolle. Vend brødbitene i bollen og stek på 200 grader i 10 minutter. Vips så har du topping til både salater og supper.