Myter og fakta om brød

Visste du dette om brød?

Brød er et fast innslag på de fleste norske kjøkkenbord, men også en kilde til debatt. Her er de vanligste brødmytene – klarer du å gjette hva som er feil og hva som er fakta?

Lite smaker og lukter bedre enn ferskt brød, og det er ikke så rart at nordmenn er i Europa-toppen i brødspising. Det gjenspeiler butikkhyllene i matbutikkene, hvor utvalget av ferskt brød er stort - både når det kommer til smak, korntyper og grovhet. Men de seneste årene har brødet fått et litt dårlig rykte. Stadig nye kostholdstrender og dietter kan skape forvirring rundt hva som er sunt å spise. Her får du svar på de vanligste mytene som har oppstått om brød.

1. Brød er usunt

Næringsinnholdet varierer i ulike typer brød, men velger man riktig, er brød en god kilde til både vitaminer, mineraler, proteiner og fiber.

Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag, tilsammen 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn. Det tilsvarer for eksempel fire skiver av et brød merket med «ekstra grovt» fra brødskalaen. Brødskalaen er utviklet for å gjøre det lettere å velge riktig brød, ved å se på en firedelt skala på brødets forpakning, fra fint til ekstra grovt.

2. Fargen avgjør hvor grovt et brød er

Fargen på brødet kan være et resultat av flere ting, og det trenger ikke å ha noe med grovheten å gjøre. Andre ingredienser kan også gi en mørk farge, som for eksempel malt og sirup. Det samme gjelder ulike meltyper. Bygg og havre gir for eksempel lyst mel, men kan likevel gi grove brød. Mens andre meltyper, som rug, vil gi mørkere brød. Den enkleste måten å avgjøre grovheten til et brød, er ikke ut ifra fargen, men å se på Brødskalaen.  

Brødskalaen.
Den enkleste måten å avgjøre grovheten til et brød, er ikke ut ifra fargen, men fra Brødskalaen. Illustrasjon: Baker- og Konditorbransjens Landsforening

3. Butikkbrød inneholder mye konserveringsmidler

De fleste ferdigkjøpte brød inneholder ingen eller få konserveringsmidler. I noen brød brukes det ingredienser som gjør at brødet holder seg lenger. Ingen brød fra Bakehuset inneholder konserveringsmidler i form av e-stoffer. Produktene er dagsferske, som vil si at du kan finne nybakte brød i hyllene hver dag, og det er ikke gjort noe i oppskriften for å gi ekstra holdbarhet utover den naturlige holdbarheten.

Våre Groveste-serien fra Bakehuset.
Våre Groveste har mer enn 80 % på brødskalaen med mye fullkornsmel, hele korn og kli, noe som bidrar til å gi brødene et høyt innhold av fiber.

4. Vi spiser for mye brød- og kornprodukter her i landet

Selv om Norge ofte omtales som en brødnasjon spiser faktisk 75 prosent av oss for lite fiber og fullkorn. Det viser Folkehelserapporten fra FHI. Heldigvis er det ikke vanskelig å gjøre noe med. Ifølge kostrådene fra Helsedirektoratet kan du med enkle grep komme opp i den anbefalte daglige mengden på 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag. Her er fire eksempler:

  1. Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen
  2. En tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
  3. En tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris
  4. To tallerkener havregrøt

Kilde: Helsedirektoratet