Kanelboller i form med smakfullt kremostfyll,

Kanelboller i form med eple- og kanelfyll

Er du glad i kanelboller? Da bør du prøve denne enkle oppskriften på saftige kanelboller i form. Biter av norske epler i kanelfyllet gir ekstra smak og friskhet.

Kanel og epler er en klassisk smakskombinasjon, og passer perfekt som fyll i kanelboller. Baker du dem i form vil de heve og bakes tett sammen så de blir ekstra saftige, med myke og deilige kanter. Perfekt til kaffekosen, bursdagsfeiring eller en rolig helgemorgen.

Kanelbollens dag, 4. oktober

Kanelbollens dag markeres hvert år den 4. oktober, og er en høyt elsket tradisjon i Norden, spesielt i Sverige. Dagen ble etablert av Hembakningsrådet i 1999 som en hyllest til det klassiske bakverket og for å fremme hjemmebaking og gode matvaner.

Feiringen har siden utviklet seg til å bli et koselig innslag på høsten, der folk samles for å nyte duften av nybakte boller, gjerne krydret med kanel og kardemomme. Skal du feire kanelbollens dag i år?

Velg riktig gjær

En annen ting som gir ekstra godt resultat når du skal bake kanelboller eller annen søt hvetebakst, er å velge Idun Mors hjemmebakte gjær for søte deiger. Den arbeider godt i gjærbakst hvor det er tilsatt mer enn 3 spiseskjeer sukker eller sirup per 50 gram gjær, altså søte deiger. Deigen vil heve raskere ved bruk av denne gjæren fordi den tåler bedre at deigen er tilsatt sukker.

Kanelboller i form med kremostfyll.
Lag smakfulle kanelboller til kanelbollens dag.

Gjør det ekstra enkelt

Vil du gjøre det ekstra enkelt kan du velge Regal Lettbakte Boller, da får du en ferdig tilpasset melblanding som gjør bakingen både enkel og forutsigbar. Den er satt sammen for å sikre riktig balanse mellom smak og saftighet. Du slipper å tenke på ulike meltyper og kan heller fokusere på det morsomme: bakekosen og resultatet!

Kanelboller bakt i ildfast form.
Har du forsøkt å lage kanelboller i form?

Oppskrift på kanelboller i form med eple- og kanelfyll

Gir 18-20 store kanelboller

Du trenger:

  • 1 pk Regal Lettbakte Boller
  • 1 pk Idun fersk gjær for søte deiger
  • 4,5 dl kaldt vann
  • 150 g romtemperert smør
  • Hvetemel, til utbaking
  • 1 egg til pensling

Eple- og kanelfyll:

1,5 dl sukker

2 ts malt kanel

75 g smør

4 store epler (skrelt og i små terninger)

Kremostglasur (kan sløyfes):

100 g kremost

1 dl melis

Sitronsaft, smak til

Slik gjør du det:

  1. Smelt smøret og avkjøl litt. Tilsett kaldt vann/melk slik at væsken blir fingervarm (ca. 37 °C).
  2. Smuldre i Idun fersk gjær for søte deiger og rør til gjæren har løst seg opp.
  3. Tilsett posens melblanding og elt deigen i 10–15 minutter, til den er glatt, smidig og slipper bollen.
  4. Dekk til med klede og hev deigen til dobbel størrelse på et lunt sted, i 40–45 minutter.
  5. Lag fyllet ved å røre sammen sukker og kanel.
  6. Skrell og del eplene i små terninger, vend dem inn i litt av kanelblandingen.
  7. Stek eplebitene i smør til de er lett karamelliserte, sett til side og avkjøl.
  8. Kjevle deigen til et rektangel (cirka 30 x 50 cm).
  9. Smør et tynt lag smør utover. Strø resten av sukker- og kanelblandingen jevnt over, og fordel de karamelliserte epleterningene på toppen.
  10. Rull sammen fra langsiden og skjær i 2 cm tykke skiver. Legg skivene ganske tett i en ildfast form eller langpanne.
  11. Dekk til med fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie. Etterhev i 30 minutter.
  12. Mens kanelbollene etterhever, kan du lage kremostglasur ved å røre sammen kremost, melis og litt sitronsaft til en jevn glasur. Sett til side.
  13. Forvarm ovnen til 220 °C, over- og undervarme (200 °C varmluft).
  14. Stek midt i ovnen i 12–15 minutter, til de er gylne. Steketiden kan variere med ovn og størrelse på bollene.
  15. Avkjøl på rist og server med litt kremostglasur ved servering.