Synes du fiskemiddagen kan bli litt kjedelig? Prøv laks eller torsk med en av disse gode og enkle sausene neste gang.
Vi nordmenn spiser fortsatt for lite fisk, og for mange oppleves nok fiskemiddagen som litt mindre spennende enn andre middager vi setter på bordet. Med riktig tilberedning og tilbehør kan imidlertid lakse- eller torskemiddagen bli en kjempehit blant både små og store.
Vi mangler ofte inspirasjon
Lerøy-kokk Fredrik Hald tror ikke det er dårlige fiskeopplevelser i barndommen som er årsaken til at mange dropper fiskemiddagen. Han tror heller det skyldes mangelen på gode oppskrifter.
– Selv spiser jeg fisk så ofte jeg kan, aller helst hver dag. Barna mine spiser også gjerne fisk tre-fire dager i uken, men da vi hadde laks fem dager på rad synes de det ble litt mye, smiler han.
Hald understreker at presentasjonen av fiskerettene er viktig.
– Vi spiser gjerne mer når maten ser fristende ut på tallerkenen, sier han.
Rask og enkel fisk til middag
En vanlig oppfatning er at det tar lang tid å lage et godt fiskemåltid. Dette stemmer ikke, ifølge Lerøy-kokken.
– Det er både lett og tar kort tid å lage god sjømat. Har du rene råvarer og gode smaker tilgjengelig, er du langt på vei, påpeker Fredrik Hald.
Hvis barna klager på at fisken er kjedelig, anbefaler han å servere den sammen med en god saus. Heller ikke det er komplisert, men det kan gjøre en stor forskjell på mottagelsen middagen får rundt bordet.
Her er Fredrik Halds tips til 22 enkle sauser som er med på å gjøre laksemiddagen og torskemiddagen enda bedre for hele familien.
Sauser til laks
I Lerøy er en av de letteste og mest populære sausene til laks rett og slett å bruke lettrømme som base. Under finner du ulike smaker som passer til ulike smakspreferanser.
- Lettrømme tilsatt salt og karri-pulver: 2 dl rømme til 2 ts karri og salt etter ønske
- Lettrømme tilsatt sitron og persille. Sausen kan også lages med yoghurt: 2 dl rømme blandes med 2 ts sitronsaft og 1 dl hakket persille
- Lettrømme tilsatt hvitløk, salt, persille og litt pepper: 2 dl rømme, 2 fedd presset hvitløk, 0,5 dl persille, 0,5 ts lime. Salt og pepper etter smak.
Majonesbaserte sauser til torsk og laks
Majonesbaserte sauser er med å gi god fylde til sjømatrettene. Det fine med majonesbaserte sauser er at de kan stå i kjøleskapet i flere dager og brukes til ulike retter.
Husk at det er bare fantasien som setter grenser! Se deg gjerne om i KIWI-butikken for inspirasjon.
4. Soya-majones med vårløk og chili i forholdet 1:3: For eksempel 3 ss majones, 1ss soya, finhakk vårløk og chili etter ønsket styrke og smak.
5. Sitronmajones: Bland ut majones med sitronsaft, Lerøy-kokken liker å ha hakket dill og godt med grovkvernet sort pepper i sitronmajonesen.
6. Hvitløksmajones: Til denne sausen koker vi alltid hvitløken fra kaldt vann minst 2 ganger for å få balansert og rik smak. Beregn ca 1 fedd per 4ss majones.
7. Sweet chili majones: 50/50 sweet chili-saus og majones
Oppskrift på Sandefjordsmør
8. Sandefjordsmør: Det finnes knapt en bedre saus til sjømat enn denne! Sausen gir fylde og friskhet som står meget godt til rettene.
- 120 g smør
- 1 dl kremfløte
- 0,5 ss sitronsaft
- 0,5 ts salt
- 8 drag pepper
- 1ss persille
- (hardkokt egg i terninger)
Lag Sandefjordsmør ved å ha kremfløte i en kjele, og kok inn til den blir hengende på skjeen. Bland inn smør sammen med sitronsaft, salt og pepper. Ha i persille og server.
Til laks kan du gjerne prøve å røre inn et hardkokt egg i terninger før servering.
Ferdiglaget saus til torsk og laks
Du trenger ikke alltid å lage sausen selv. Det finnes mange gode alternativer i din nærmeste KIWI butikk. Ferdige sauser og smakstilsetninger som kan brukes:
9. Hollandaisesaus
10. Hvitløksmør
11. Teriyaki
12. Hoisinsaus
13. Pesto
Marinade til torsk og laks
Man kan også marinere fisken, marinaden blander seg med fiskejuicen slik at du får saus også. Noen av Lerøys favorittmarinader:
14. Sweet chili: Passer til laks
15. Baby Rays BBQ: Passer til laks
Oljebaserte sauser til torsk og laks
Å bruke olje som base i saus er en lettvint måte å lage saus som står seg godt over flere dager.
16. 2 ts Sitron, 2 dl av din beste olivenolje og 8 drag pepper, du kan også rive litt skall av sitron å ha i sausen.
17. 1 dl Appelsinjuice, 1 dl rapsolje og 1 finhakket rød chili
18. Ha 2 ts karripulver i en varm panne, hell på 1 dl rapsolje og en finhakket søt rød paprika, avkjøles.
Fiskesaus uten oppvask
Ingen liker å vaske opp! Derfor har Lerøy-kokken noen retter hvor han lager sausen i stekepannen.
Når du har pannestekt torsk, tilsett et av disse alternativene:
19. Smør, sitron og persille
20. Olivenolje, hvitløk og persille
21. Soyasaus, lime og hakket ingefær
22. Knuste tomater smakt til med olivenolje, salt, pepper og basilikum