Tilvenning til fast føde er en overgang for både barn og foreldre. Men visste du at forberedelsene for å få en baby som liker å spise frukt og grønt starter allerede når du er gravid?
Det finnes studier som viser at barn som møter mange smaker i mors liv under svangerskapet, tendenserer til å bli mindre skeptiske til ny mat når tiden er inne for fast føde. Dette kan også overføres til ammetiden, ved at det mor spiser setter smak på melken.
– På denne måten blir barnet tilvendt til familiens kultur og kosthold selv før det har tatt sin første bit, sier ernæringsfysiolog Camilla Forsberg. Forsberg har en bachelor i ernæringsfysiologi og er utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. En av hennes interesser er nettopp barne- og babymat.
De aller første grønnsakene
Når barnet er minimum fire måneder gammelt, kanskje opp mot seks måneder, er det klar for fast føde. Usikker på om ditt barn er klar? Les mer om Helsedirektoratets anbefalinger for spedbarnsernæring her.
I starten er det smaksprøver som gjelder, sier Forsberg, og minner om at alle barn er ulike.
– En teskje eller to er nok, med mat som er most godt. Et godt råd kan være å blande ut en ny matvare med noe som allerede er en kjent smak for barnet, som for eksempel gulrotmos med litt morsmelk i. Begynn med milde og søte grønnsaker når du skal tilvenne barnet fast føde, som for eksempel gulrot, kålrot, potet, pastinakk og avokado.
Hva innebærer tilvenning til mat?
For at barnet med størst sannsynlighet skal lære seg å like grønnsaker, må det som regel gjøres en jobb. For det er nettopp tilvenning som må til, og tilvenning kan kreve litt tålmodighet fra foreldrene.
Det er to viktige faktorer man må huske på, mener ernæringsfysiologen.
1. Ikke gi deg, det er til ulempe for barnet
– Det viktigste foreldre gjør er å ikke gi opp. Mange barn rynker på nesa, spytter ut og dytter skjeen fra seg. Det behøver ikke bety noe annet enn at det er en ny og fremmed smak som barnet ikke kjenner. Fortsett å servere barnet maten flere ganger, på den måten har barnet tid og mulighet til å venne seg til smaken, anbefaler Forsberg.
2. Prøv mange ulike ting
– Prøv deg frem, og ikke vær redd for at barnet ikke skal like det. Du kan bli gledelig overrasket, sier Forsberg. Hun anbefaler å servere så mange grønnsaker som mulig.
– Om du kun gir barnet ditt fire ulike grønnsaker og barnet kun liker to, så har du lite å spille på. Serverer du derimot 20 ulike smaker, så liker barnet kanskje 12 av dem. Det er noe du ikke vil oppdage før du har prøvd, og igjen, gjerne flere ganger, avslutter ernæringsfysiologen.