Alt til sommeren billig hos KIWI

Husk barnemat når du skal på ferie i sommer

Er barnet ditt kresent eller skeptisk til ny mat? Noen glass med kjent barnemat i bagasjen kan spare deg for bekymringer på reisen.

Tonje Halland i Nestlé

– Hvis du skal fly med baby eller små barn, er det viktig å huske å ta med nok mat til flyturen, tiden på flyplassen og litt ekstra dersom det skulle bli forsinkelser. 

Babymat og morsmelkerstatning (dersom babyen ikke kan ammes), kan du ha i håndbagasjen selv om det inneholder mer enn 100 ml, så lenge du har det i en gjennomsiktig plastpose, sier Tonje Halland, som er produktspesialist i Nestlé og har en mastergrad i ernæring.

For barn fra seks måneder er det greit å ha med ferdige middagsglass. Disse kan oppbevares i romtemperatur når de er uåpnet, og du får varmet dem flere steder.

­­– Middagsglassene du kjøper i butikken er riktig sammensatte, sunne alternativer uten farge og konserveringsstoffer, forteller Halland.

Pakk med mat

Med litt større barn er det enklere å finne mat underveis, men du sparer både tid og penger på å ha med mat enten dere reiser med bil, tog eller fly. 

På flyet hender det også maten er litt spesiell for små ganer.

– Du bør derfor ta med nok næringsrik og sunn mat slik at du er sikker på at barnet har nok energi til reisen. Dersom dere kjører bil, kan du med fordel ha med en kjølebag og pakke med mat som bør oppbevares kaldt. Til tog- eller flyturen anbefaler jeg å smøre med grovt brød med pålegg som tåler litt varme, som for eksempel ost og avokado, sier hun.

Ta også gjerne med brødskiver uten pålegg og porsjonspakninger med leverpostei, eller en pastasalat eller grove wraps med fyll hvis det frister mer enn vanlig matpakke. 

Barn kan fort velge å være kresne når det passer ekstra dårlig. Tar du med kjent mat, er sjansen større for at de liker noe av det de får servert.

Unngå søtsaker

Litt snacks hører også med i ferien, men husk at det ikke trenger å være godteri.

Det er lett å bli reisesyk og tappet for energi hvis det blir mye søtt, så forsøk helst å styre unna godis mens dere er på reisefot. 

– Det gjelder også is og boller. Det er for øvrig smart å ha litt salt mat, som tørre kjeks, og kullsyreholdig drikke, som Farris, lett tilgjengelig hvis du reiser med større barn. Dette kan hjelpe mot kvalme og reisesyke, sier Halland.

Trenger dere et mellommåltid eller snacks på turen, anbefaler hun å heller satse på sunnere alternativer.

– Litt oppkuttet frukt og grønt, klemmeposer med smoothie og yoghurt passer perfekt på reise, sier Halland. 

Du finner et stort utvalg ferdiglaget barnemat hos KIWI.

Trebarnsfamiliens beste reisetips

I 18 år har Mette Skaland og mannen reist på ferie med barn. Først med ett, så med to og til slutt tre. Fristende matpakker er stikkordet til en hyggelig reise.

I dag er barna 7, 15 og 18 år, og alle årene med turer i inn- og utland har blitt til den fine bloggen Reisemedbarn.no. 

– Vi har alltid pakket ned litt mat til reisene våre, og er blitt kjempeflinke til å lage fristende matpakker både til voksne og barn, sier Skaland.

Da barna var små, lagde foreldrene gjerne forundringspakker med mat og snacks til turen. De ble hentet frem en etter en – rett før det ble kjedelig å sitte stille. 

– Da ble barna opptatt med maten og holdt ut en stund til. Slik holdt vi på til turen var over og vi kunne puste lettet ut, sier hun.

Med babyer gjorde amming det enkelt med tanke på mat både underveis og på reisemålet, og etter hvert som barna ble større, begynte de i hovedsak å spise det samme som de voksne.

– Vi har valgt å reise kun i Europa med barna, og da har vi kjøpt barnemat der vi har vært. Det har gitt nye matopplevelser, for i Italia har de for eksempel bittesmå pastakuler for små barn. Vi har også laget barnemat av lokale råvarer, sier hun.