4 tips til deg med barn som ikke vil bade

Slik gjør du badestunden til en lek

Har du barn som ikke liker å bade? Mange småbarn går gjennom en periode der bading eller dusjing plutselig ikke er så populært. Her finner du gode tips til hvordan du kan gjøre badingen til en hyggelig stund.

Det positive er at barn ikke har behov for å bade like ofte som voksne. Hvor ofte du skal bade barnet, avhenger av alder og aktiviteter. Generelt holder det med to ganger i uken, og når barnet har blitt veldig skittent (etter utelek i søle, for eksempel). Uansett er det lurt å forsøke å gjøre badestunden til en hyggelig aktivitet, både med tanke på fremtidige vaner og for at barna skal få et trygt og godt forhold til vann. Her er noen tips som kan gjøre minsten mindre motvillig. 

1. Fyll på med badeskum 

Badeskum er gøy! 
Badeskum er gøy! 

 

Hvor morsomt er det ikke med en hatt eller skjegg laget av skum? Skum og bobler i badekaret er alltid en vinner for de små. Med Lano Dusjsåpe kan du lage herlig og mildt skum som kan lekes med. Tilsett dusjsåpen der strålen fra tappekranen treffer vannet for å få ekstra mye skum.

2. Badeleker som ikke er leker

De fleste barn har badeleker, men disse er det fort gjort å bli lei av. Du trenger faktisk ikke å kjøpe noe som helst for å underholde de minste. Gå på jakt i skuffer og skap og finn spennende ting til leken i badekaret. Visper, boller og målebeger fra kjøkkenskuffen er for eksempel perfekte til kokkelering med såpe og vann i badekaret, så kan barna servere “suppe” og andre spennende godsaker fra badekarskanten.

Visper, boller og målebeger fra kjøkkenskuffen er underholdende leker for de minste  i badekaret. 
Visper, boller og målebeger fra kjøkkenskuffen er underholdende leker for de minste  i badekaret. 

3. Smart hårvask

Mange barn hater å få vann i øynene og vil av den grunn hverken vaske håret eller bade. Å ha en bunke tørre vaskekluter klare som de kan holde foran øynene kan hjelpe. Det samme kan det å se etter "edderkoppen" eller noe annet spennende i taket for å få barnet til å se opp mens du skyller ut sjampoen. Å skumme opp sjampoen i håret og lage morsomme frisyrer som de kan se i speilet, bruker også å være populært.

Å holde en tørr vaskeklut foran øynene kan hindre vann og såpe i øynene ved hårvask. 
Å holde en tørr vaskeklut foran øynene kan hindre vann og såpe i øynene ved hårvask. 

 

4. Ta vaskelappen

Vil du gi barnet litt ekstra motivasjon kan dere laste ned vaskelappen. Her kan barnet selv krysse av for utførte aktiviteter, enten det er å bade, gå på do, vaske hendene eller pusse tenner. Dette bidrar til å gjøre rutinene til en lek og skaper mestring for barnet. 

Når alle aktivitetene er gjennomført kan du hente et diplom på lano.no. 

vaskelappen lano
Du kan laste ned og printe ut vaskelappen på Lano.no

Du kan laste ned og printe ut vaskelappen her.