Dette lurer vi mest på om mensen

Selv om åpenheten og kunnskapen om mensen har økt, viser søkestatistikken at informasjonsbehovet er stort og at mange fortsatt har spørsmål rundt mensen. Her kan du se noen av de vanligste spørsmålene vi har om menstruasjon og få svarene på dem i tillegg.

Når får man mensen?

Dessverre er det umulig å si nøyaktig når den første syklusen vil starte. Det vanligste er at den dukker opp i trusen uten forvarsel når du er et sted mellom 11 og 14 år. Men den kan like gjerne komme når du er 9 år eller etter at du er fylt 16 år. Mer informasjon om den første mensen, kan du lese her.

Hvor lenge varer mensen?

I gjennomsnitt er det mellom fire og fem dager med blødning. En gjennomsnittlig syklus varer i 28 dager.

Kan jeg trene når jeg har mensen?

Alle har enkelte dager under menstruasjonssyklusen da vi bare vil bli liggende i sengen med en varmtvannsflaske. Men det er forskning som bekrefter at trening under alle faser av mensen kan fint gjøres, og kan være svært gunstig for å lindre verkingen og smerten.

 Kan jeg bade når jeg har mensen?

Selvsagt! Skal du svømme når du har mensen kan du bruke tampong, det går helt fint.

Libresse packs
Nå får du Trumf-bonus på hver pakke med bind, tampong eller truseinnlegg du handler hos KIWI.  Du kan lese mer om avtalen her.

Hvor mye blod mister jeg når jeg har mensen?

Det varierer fra person til person hva mengden blod man mister under mensen, akkurat som det meste annet rundt ens syklus. Men rundt to til tre spiseskjeer blod er gjennomsnittet gjennom hele mensen, og husk at det ser ut som mer enn det er.

Hvorfor får jeg menssmerter?

Livmoren, er egentlig en stor muskel. Når den kjenner at det er på tide å kvitte seg med den deilige sengen den hadde gjort klar til egget (det egget som ikke ble befruktet) så begynner livmoren å trekke seg sammen. Det gjør den for at mensen, det ubefruktede egget som har blitt til mens, skal komme ut. Det er dette som gjør vondt, og som vi kaller menssmerter.

Menssmerter
Menssmerter kan være båed vondt og ubehagelig

Hva hjelper mot menssmerter?

Alle kropper er forskjellige, og hva som føles bra for den ene passer ikke alltid så bra for den andre. Men her er noen tips det kan være verdt å prøve:

  • Varme får kroppen til å slappe av, og minsker ofte smertene.
  • Bevegelse gjør at krampene kan slippe opp litt. Dans, gå eller gjør en litt hardere yogaøkt. Fysisk aktivitet kan lindre både smerte og angst.
  • Massasje! Be noen med varme hender massere deg, så pleier krampene motvillig å slippe taket.
  • Spis og sov godt! Det høres kanskje basic ut, men om kroppen er trøtt eller sulten så har den dårligere forutsetninger for å håndtere smerten.
  • Kunnskap! Ja, vi vet at dette kanskje høres rart ut. Men om man lærer seg hva det kommer av, eller hva som trigger smertene, så kan dette gjøre det enklere å håndtere den. Så om du skriver en liten smertedagbok kan du kanskje se et mønster som hjelper deg i motstanden mot menssmertene.

Kilde: Essity/Libresse

Skolekravet

I januar 2022 startet vi i KIWI initiativet Skolekravet, fordi vi mener at alle burde ha tilgang på det de trenger når de har mensen på skolen. Med aksjonen håper KIWI å normalisere mensen – en gang for alle. Samtidig ønsker vi å legge press på politikerne for å løse et samfunnsproblem som har en veldig enkel løsning, nemlig å gjøre bind og tamponger tilgjengelig på alle norske skoler. For oss i KIWI er ikke dette et politisk standpunkt, men et verdispørsmål. Vi mener tilgang til bind og tamponger er like nødvendig toalettpapir, og at skolen skal være et trygt sted å være for alle. Les mer om skolekravet her. 

Slik jobber Libresse for å bryte tabuer

Libresse har lenge jobbet for å bryte tabuer rundt menstruasjon. Dette er tiltakene de gjør for å skape mer åpenhet og kunnskap. Målet er at kvinner skal leve det livet de vil uten frykt eller skam.

– Det er jo ikke sånn at vi blir født med skam for kroppen vår, det er noe vi lærer underveis i livet. Derfor er det viktig at det stadig jobbes for å bryte ned stigmaet og hva det gjør med oss, sier Caroline Smestad, Category Manager i Essity, selskapet bak Libresse. 

For å skape åpenhet og ærlighet knyttet til menstruasjon, underliv og intimpleie, ønsker Essity først og fremst å være der for unge menstruerende kvinner gjennom puberteten. 

– Essity ønsker å bidra til mindre skam knyttet til kropp og menstruasjon, og den beste måten å gjøre det på er ved å nå ut med riktig informasjon tidlig. Gjennom vårt utdanningsmateriale på libresse.no jobber vi derfor for å bryte ned tabuer, og samtidig gjøre komplekse temaer som syklus, puberteten og seksualitet mer tilgjengelig for unge menstruerende kvinner, forteller Smestad

For å få til en endring er det også avgjørende med kunnskap og forståelse. Derfor har Essity satt i gang Global V Taboo Tracker, et forskningsprosjekt som er utformet for å forstå tabuene rundt livmoren, menstruasjon og vulva bedre. Den første GVTT-rapporten tok for seg flere sentrale temaer, som smerte, nytelse, morskap, aldring og overgangsalderen. Resultatene av den første rapporten kan du  lese her.