Dette lurer vi mest på om mensen

Selv om åpenheten og kunnskapen om mensen har økt, viser søkestatistikken at informasjonsbehovet er stort og at mange fortsatt har spørsmål rundt mensen. Her kan du se noen av de vanligste spørsmålene vi har om menstruasjon og få svarene på dem i tillegg.

Når får man mensen?

Dessverre er det umulig å si nøyaktig når den første syklusen vil starte. Det vanligste er at den dukker opp i trusen uten forvarsel når du er et sted mellom 11 og 14 år. Men den kan like gjerne komme når du er 9 år eller etter at du er fylt 16 år. Mer informasjon om den første mensen, kan du lese her.

Hvor lenge varer mensen?

I gjennomsnitt er det mellom fire og fem dager med blødning. En gjennomsnittlig syklus varer i 28 dager.

Kan jeg trene når jeg har mensen?

Alle har enkelte dager under menstruasjonssyklusen da vi bare vil bli liggende i sengen med en varmtvannsflaske. Men det er forskning som bekrefter at trening under alle faser av mensen kan fint gjøres, og kan være svært gunstig for å lindre verkingen og smerten.

 Kan jeg bade når jeg har mensen?

Selvsagt! Skal du svømme når du har mensen kan du bruke tampong, det går helt fint.

Libresse packs
Nå får du hver andre pakke bind, tampong eller truseinnlegg gratis med KIWIs Bind- og tampongavtale.  Du kan lese mer om avtalen her.

Hvor mye blod mister jeg når jeg har mensen?

Det varierer fra person til person hva mengden blod man mister under mensen, akkurat som det meste annet rundt ens syklus. Men rundt to til tre spiseskjeer blod er gjennomsnittet gjennom hele mensen, og husk at det ser ut som mer enn det er.

Hvorfor får jeg menssmerter?

Livmoren, er egentlig en stor muskel. Når den kjenner at det er på tide å kvitte seg med den deilige sengen den hadde gjort klar til egget (det egget som ikke ble befruktet) så begynner livmoren å trekke seg sammen. Det gjør den for at mensen, det ubefruktede egget som har blitt til mens, skal komme ut. Det er dette som gjør vondt, og som vi kaller menssmerter.

Menssmerter
Menssmerter kan være båed vondt og ubehagelig

Hva hjelper mot menssmerter?

Alle kropper er forskjellige, og hva som føles bra for den ene passer ikke alltid så bra for den andre. Men her er noen tips det kan være verdt å prøve:

  • Varme får kroppen til å slappe av, og minsker ofte smertene.
  • Bevegelse gjør at krampene kan slippe opp litt. Dans, gå eller gjør en litt hardere yogaøkt. Fysisk aktivitet kan lindre både smerte og angst.
  • Massasje! Be noen med varme hender massere deg, så pleier krampene motvillig å slippe taket.
  • Spis og sov godt! Det høres kanskje basic ut, men om kroppen er trøtt eller sulten så har den dårligere forutsetninger for å håndtere smerten.
  • Kunnskap! Ja, vi vet at dette kanskje høres rart ut. Men om man lærer seg hva det kommer av, eller hva som trigger smertene, så kan dette gjøre det enklere å håndtere den. Så om du skriver en liten smertedagbok kan du kanskje se et mønster som hjelper deg i motstanden mot menssmertene.

Kilde: Essity/Libresse