5 enkle steg til skikkelig god traktekaffe

Å lage kaffe på kaffetrakter er enkelt, og gir kaffe som smaker rent og godt. Likevel er det et par viktige ting å huske på for å få best mulig smak på kaffen og samtidig ta vare på trakteren.

At nordmenn elsker kaffe, er ingen hemmelighet. I gjennomsnitt drikker vi tre kopper per dag, og traktekaffe, eller filterkaffe om du vil, er den metoden de aller fleste av oss bruker når vi lager kaffe i det daglige. Og det er ikke så rart, å trakte kaffe er både enkelt og gir god og smakfull kaffe.

For å få best mulig resultat når du trakter kaffe er det noen lure huskeregler å følge. Her får du de viktigste:

1. Bruk rent utstyr

Kaffe inneholder fettstoffer som over tid vil lage avleiringer i kolben og kaffetrakteren. Trakter du kaffe daglig anbefaler Norsk Kaffeinformasjon å rense trakteren hver fjortende dag. Ha rent vann i vannbeholderen, deretter har du i et rensemiddel som er beregnet på kaffemaskiner og lar det kjøre gjennom en gang. Så skyller du ved å kjøre uten rensemiddel to ganger. Da er både kolben og trakteren ren innvending. Rensemiddel for kaffetraktere finner du i kaffehyllene hos KIWI.

2. Fyll vann fra ren beholder

Bruk alltid friskt, rent vann fra springen når du skal trakte kaffe. Det mange ikke vet er at man ikke skal bruke kolben som følger med kaffetrakteren til å fylle vann i beholderen. Årsaken er at kafferester og oljer kan følge med vannet. Har du bare skylt kolben siden forrige gang du traktet kaffe og ikke vasket den godt, kan det komme kafferester inn i trakteren. Dette gir etter hvert dårlig smak på kaffen, og i verste fall kan det brenne seg fast i varmeelementet og ødelegge trakteren. Bruk derfor en ren vannkaraffel eller mugge.

3. Unngå at kaffefilteret setter smak

For å unngå at kaffefilteret setter papirsmak på kaffen er det lurt å skylle det i vann før bruk.

Mange er av den oppfatning at de ublekede filtrene er de mest miljøvennlige, men dette er ikke tilfelle. De blekede filtrene som selges med Svanemerking, som alle kaffefiltre fra Joh. Johannson Kaffe, er produsert på en miljøvennlig måte, av skandinavisk skog og inneholder ingen sprøytemidler som forurenser luft eller vann. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler å bruke denne typen filter, fordi det gir en bedre smak på kaffen. De ublekede filtrene kan avgi en myraktig lukt og smak som forringer smaksopplevelsen av god kaffe.

4. Bruk riktig mengde kaffe

Vil du ha god og balansert smak på filterkaffen er det lurt å bruke måleskje for å få riktig mengde kaffe per liter vann. Anbefalt mengde er 60 til 70 gram kaffe per liter vann. De vanligste måleskjeene er på cirka 10 gram, så du kan beregne 6 til 7 strøkne måleskjeer.

5. Server med en gang

Når alt vannet har rent ned i kolben, er kaffen klar til å drikkes. Den er best med det samme, og blir raskt bitter om den står i kolben på varm plate. Hvis du ikke skal servere kaffen med en gang, er det lurt å helle den over på en ren og forvarmet termokanne. Ferdig tilberedt kaffe bør helst ikke oppbevares lenger enn en time. Vil du ha mer kaffe senere, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert.

Se hele fremgangsmåten her: