Fokus på bærekraft fra bønne til kopp

Det norske kaffehuset Joh. Johannson Kaffe bygget et av verdens mest avanserte brennerier for å produsere fremtidens kvalitetskaffe. Bli med inn i Norges miljøvennlige kaffebrenneri.

Publisert: 21.04.2021 17.32 Sist oppdatert: 24.10.2022 09.57

De sitter stille og er dypt konsentrerte. Løfter en liten teskje med ferskbrygget, svart kaffe mot munnen, blåser forsiktig på den, slurper godt inn, smatter litt, ruller kaffen rundt i munnen. Spytter kaffen ut. Gjentar. 

– Dette var fyldig og godt! Godt med aromafløyel, den har solbær og sitrus, sier Tina Kristin Johansen.

Tina er innkjøper i Joh. Johannson Kaffe AS og tar en ny slurk. Hun er i gang med en «cupping» sammen med kollega og innkjøpsdirektør Roger Wilhelmsen. «Cupping» er en smakstest av et parti kaffebønner som nettopp er ankommet anlegget.

Roger Wilhelmsen og Tina Johansen smaker på den nyankomne leveransen kaffe fra Kenya. Smakstestingen er viktig for å bedømme om de har fått den smaksprofilen de ønsker, slik at Evergood får riktig sammensetning og smak.

– Det er fin balanse mellom sødme og syrlighet, god fylde. Ja, dette var veldig bra, istemmer Roger.

Tina og Roger sitter i laboratoriet i det nye kaffebrenneriet til Joh. Johannson Kaffe i Vestby. Foran dem er et dreiebord med fem små kopper nybrent, nykvernet og ferskbrygget kaffe i tre rekker, og sammen vurderer de kaffens duft, smak og hvordan den føles i munnen. «Cupping» er en av de mange kontrollrutinene det etablerte kaffehuset gjør av alle bønner som brukes.

–  Det er viktig for oss å sjekke at kaffen har den kvaliteten vi ønsker den skal ha for at vi vil bruke den i våre produkter. Hver sort kaffe skal smake på en helt bestemt måte, forklarer Wilhelmsen. 

Avansert kaffebrenneri for fremtiden

Norges miljøvennlige kaffebrenneri sto ferdig våren 2021 og Joh. Johannson Kaffe flyttet produksjonen fra Filipstad i Oslo til Vestby, 40 minutter lenger sør for hovedstaden. Det fremtidsrettede miljøbygget drives av 100% fornybar energi med null utslipp.

– Vi har et evighetsperspektiv og ville ruste oss for fremtiden. Da må vi ha et konstant fokus på kvalitet, innovasjon og bærekraft i alle ledd, fra bønne til kopp, sier administrerende direktør Espen Gjerde.

Her i Vestby produseres Evergood og ALI Kaffe, noen av Norges mest kjente kaffemerker. Kvalitetsbevisste forbrukere verdsetter god smak, kvalitet og er opptatt av at kaffen er produsert så bærekraftig som mulig.

– Som kaffeprodusent og innkjøper av kaffe har vi også et ansvar for å sikre at kaffebøndene har gode arbeids- og levevilkår og at kaffen er dyrket på en måte som er bærekraftig. Vi skal stille krav til egne leverandører om miljø og sosiale forhold, forteller Espen.

Sikrer klimanøytral drift

Brenneriet-i-Vestby2_1080x650pix-683x0-c-default.png

Den svarte og brune fasaden skiller seg litt fra andre industribygg. 1280 solceller dekker utsiden av veggene og Norges største industribygg i tre består av hele 90 % kortreist, norsk malmfuru. Bygget tilfredsstiller bygningsmessige, tekniske og miljømessige internasjonale standarder og krav som forventes også i fremtiden.

– Vi ønsket å lage Norges mest miljøvennlige kaffebrenneri og målet var å lage et av verdens mest avanserte anlegg for kaffeproduksjon, avslører direktøren.

Under byggingen var hensynet til miljøet førsteprioritet. Det var viktig å gjøre minst mulig inngrep i naturen og ikke bygge på dyrket mark. I tillegg skulle alt av byggematerialer og energikilder være så klimavennlig som mulig. All energien som kommer hit kommer fra fornybare kilder i form av solcellestrøm, biogass og noe kjøpt grønn strøm.

– Anlegget er helt unikt med avansert teknologi som sikrer miljøvennlig drift. Det produseres like mye eller mer energi enn det som kreves til drift. Det plasserer oss i verdensklasse når det kommer til å drive klimanøytralt.

Energisentralen ligger helt til høyre i bildet, nedenfor den svarte fasaden med solceller.

Bygget er delt opp i klimasoner som kan holde ulike temperaturer og dermed spare energi. Rundt på tomten finnes 14 energibrønner som er 250 meter dype.

– Energisentralen vår er en av Norges mest avanserte, den er helt genial. Den tar vare på overskuddsenergi, sørger for kjøling og gjenbruk av energi i bygget. Energien gjenvinnes og brukes til å varme opp bygget, forklarer produksjonsdirektør Bengt Ove Hagen.

I tillegg brukes energisentralen til å forvarme kaffebønner, noe som reduserer det totale energiforbruket kraftig. 

– Det er noe av det mest geniale vi gjør innenfor dette området og det gjør at vi konstant kan holde energiforbruket vårt så lavt som mulig, legger Espen Gjerde til.

Kvalitet i fokus

Joh. Johannson Kaffe har vært til stede for kaffetørste nordmenn i 160 år. Siden 1866 har kaffehuset vært kjent for god kaffe og står for en tredjedel av all kaffe som drikkes i Norge. Og vi nordmenn, vi drikker mye kaffe. Faktisk drikker hele 7 av 10 nordmenn kaffe hver dag, og oftest foretrekker vi den svart. 

– Kaffe er en fantastisk spennende råvare som kan gi store smaksopplevelser. Det krever at kaffebønnene behandles på riktig måte gjennom hele produksjonsprosessen helt frem til forbruker. Vi ønsker kontroll på hele prosessen for å sikre kvalitet i alle ledd, forteller han. 

Det etablerte kaffehuset er opptatt av gode råvarer, riktig oppbevaring og korrekt håndtering av kaffen. De 110 ansatte er engasjerte og kunnskapsrike og foretar rutinekontroller av kvaliteten under alle etappene av produksjonen. 

Tina Kristin Johansen og Roger Wilhelmsen utenfor bygget til Joh. Johannson Kaffe i Vestby. Foto: Lars-Rickhard Horgmo

Tilbake hos Tina og Roger inne i laboratoriet er de enige om å gi bønnepartiet tommel opp. Det er Wilhelmsen som er ansvarlig for bønnene som kjøpes inn, og han tok første kvalitetssjekk allerede da bønnene kom inn tidligere på dagen. Store sekker kaffebønner fraktes hit i lufttette containere. Med stødig hånd snittes sekken opp og Roger fyller begge nevene med de grønne bønnene, studerer dem nøye før han stikker nesen ned og lukter dypt inn.  

– Det er viktig å sjekke at kaffen ikke har fått skader eller mugg i transporten. Disse har en intens, spesiell aroma som denne kvalitetskaffen fra Kenya er kjent for. Den brukes blant annet i Evergood, som en av fem nøye utvalgte sorter, forteller han.

Etter smakstesten sendes de kenyanske bønnene videre til brenneriet, der avdelingsleder for Brenneri og råkaffelager Pirabahar Rashia er ansvarlig. 

– Det beste jeg vet er lukten av nybrent kaffe, jeg elsker det, smiler han.

Pirabahar overvåker brenneriet via tre ulike datasystemer på kontrollrommet. Regelmessig tar han turen ned til brennemaskinen.

– Når jeg fysisk kjenner kaffen, er det enklere for meg å kjenne kvaliteten av kaffe.

I brenningsprosessen brukes biogass fra Tønsberg. Det er ulik brennetid for hver kaffesort, som avgjøres av størrelsen og hardheten til bønnen. Hver kaffesort har en optimal kjernetemperatur slik at den unike aromaen i bønnene frigjøres. Så kjøles bønnene ned med vann som fordamper i møtet med de varme bønnene.

For Roger Wilhelmsen og Pirabahar Rashia er det like spennende hver gang det kommer et nytt parti med kaffe.

Teknologi sørger for effektivt lager

En god kopp kaffe smaker best hvis kaffen er så fersk som mulig. For at aromaen og kvaliteten skal holde fra kaffebrenneriet ut til butikk og hjem til deg, må kaffen raskt i emballasje når den er ferdig brent.

– All kaffe fra Joh. Johannson Kaffe pakkes i aromabeskyttende poser, og vi jobber med å få den mest miljøvennlige emballasjen, sier Espen.

Når kaffen ankommer pakkeriet tas det jevnlige stikkprøver. En pose slippes ned i en beholder vann. Den flyter fint og er tett, samtidig som den slipper ut bittesmå luftbobler, akkurat som den skal.

Den siste etappen av produksjonsprosessen er helautomatisert. I pakkeriet og varelageret fraktes posene rundt på transportbånd og selvgående trucker.

– Roboter stabler kassene med kaffe over på paller som blir kjørt til lageret, klare til å fraktes til butikk. Fra kranlageret kan vi håndtere 50 paller kaffe i timen, forteller produksjonsdirektør Bengt Ove.

Større ambisjoner

Det nye anlegget er rigget for å kunne produsere flere mindre serier kaffe, og et kompetansesenter for kaffe er på planleggingsstadiet. 

– Det er viktig for oss å bidra med kunnskap om hvordan man får de beste smaksopplevelsene med våre merkevarer. Det ønsker vi å bidra til gjennom etableringen av et fagmiljø, sier administrerende direktør Espen Gjerde.

Neste gang du går i din lokale KIWI-butikk for å kjøpe kaffe, har du flere valg. Velger du kaffe fra Norges miljøvennlige kaffebrenneri kan du føle deg trygg på å få kvalitetskaffe som gir det beste sluttresultatet.

– Vi sørger for god kaffe både for ganen og for samvittigheten, avslutter Espen Gjerde i Joh. Johannson Kaffe. 

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her