Har du fått med deg drikketrenden "sober curious"?

Tre mocktails med sitron og basilikum, sitrus og urter og grapefrukt i glass på lys bakgrunn.

Enten du ønsker en sunnere livsstil med mindre alkohol eller økt bevissthet rundt egne drikkevaner, kan drikkentrenden “sober curious” være noe for deg.

Det blir vanligere å velge alkoholfrie alternativer til både mat og fest, og i sosiale medier deler flere og flere at de drikker mindre eller kutter alkoholen helt. Blant dagens unge kan man si at det er mer innafor enn før å ikke drikke alkohol.

– En trend vi ser blant unge i Norge i dag er «optimalisering av sitt beste selv», noe UNG 2024 rapporten gjennomført av Opinion tidligere i år avdekket. Videre rapporterer de hvordan trenden ikke kun handler om fysisk, men også psykisk velvære – som igjen henger sammen med å totalt sett opprettholde en sunnere livsstil. Som en forlengelse av dette er det økt refleksjon rundt redusert alkoholkonsum blant unge. Det siste året har vi sett opptil flere private og kjente personer dele sine erfaringer rundt det å kutte alkoholmengden eller erstatte alkoholen med gode alkoholfrie alternativer, forteller June Vorraa, merkevaresjef i Hansa Borg & Solera Norge.

De siste årene har det skjedd mye i kategorien alkoholfri drikke, og det finnes mange gode alkoholfrie alternativer for både øl, vin og brennevin, og mocktails er populært.

Dette betyr «Sober Curious»

Etter at NoLo-trenden, «No or Low Alcohol», som handler om økt konsum av alkoholfri eller lavalkoholholdig drikke kom for fullt i 2020 har det også kommet en ny drikketrend, «Sober Curious».

Å være «Sober Curious» går ut på å være mer bevisst på alkoholkonsumet sitt uten at du nødvendigvis tar full avstand fra alkohol og blir avholds. Du er rett og slett bevisst på dine egne drikkevaner og velger når og om du vil drikke, uten å ta hensyn til sosiale forventninger om at du skal drikke alkohol i for eksempel et selskap.

«Sober Curious» er en trend som inviterer til et enda mer bevisst alkoholkonsum, og en sunnere livsstil. At trenden ikke er alt eller ingenting kan være en av grunnene til at den slår av blant de unge.

– Vi synes det er flott at flere velger å utforske trender som dette, fordi det har stor helseeffekt både på kort og lang sikt. Hvert glass du kutter er godt for helsa. På mange måter reflekterer dette også godt det vi i Av-og-til står for. Vi mener ikke at man skal kutte alkoholen helt, men ha et bevisst forhold til om og hvor mye man skal drikke i ulike situasjoner, sier Eli Marie Stavlund, kommunikasjonssjef i Av-og-til.

Vil du selv teste trenden selv? Spør deg selv hvorfor du velger å ta deg en øl eller et glass vin akkurat nå, så er du i gang.

Merkevaresjef for Clausthaler, June Vorraa.

Vi ønsker en sunnere livsstil

Det er ingen hemmelighet at fokus på helse og velvære er en stor trend blant særlig unge, og mye handler om hva man putter i seg. Ifølge den danske rapporten «Fremtidens dagligvarehandel» gjennomført av Fonden i samarbeid med Pej Gruppen vil også sunnhet være en av de største dagligvaretrendene blant forbrukere i årene fremover.

Spesielt de yngre generasjonene vil ha en sunnere livsstil som ikke går ut over det sosiale livet, og handlekurven vil fylles med stadig sunnere produkter.

Prøv alkoholfritt øl eller Radler

Å velge alkoholfritt i dag betyr ikke at du får noe dårligere drikke, eller må velge eplejuice, kaffe eller brus. Det finnes flere alkoholfrie alternativer i butikk som skaper gode opplevelser gjennom smaksløkene.

Alkoholfri drikke treffer kundene på flere punkter. Det er sunt, inneholder lite sukker og består gjerne av naturlige ingredienser, og er et sunnere alternativ enn brus.

Hansa Borg & Solera Norge jobber aktivt med å tilby gode alkoholfrie drikkeopplevelser med for eksempel Hansa Null, Clausthaler Original, Clausthaler Radler Grapefruit eller Clausthaler Radler Lemon.

– De siste årene har vi sett mange nye produkter innenfor alkoholfritt øl, og hittil i år vokser markedet med rett over 13 prosent. Innenfor alkoholfritt øl ser man videre at det er Radler-segmentet som hovedsakelig driver denne veksten. Også LITE-segmentet, altså øl med mindre kalorier og færre karbohydrater, er med å drive vekst innenfor alkoholfritt øl. Selv om det per dags dato består av en liten del av alkoholfritt øl totalt, er dette et segment vi tror vil oppleve vekst de kommende årene, forteller Vorraa.

Rød mocktail med jordbær og lime laget med Clausthaler.

Radler til sommermat

Radler, også kjent som Shandy, har virkelig fått fotfeste i Norge og består tradisjonelt av en blanding av øl og sitronbrus. Radler har sin opprinnelse fra Tyskland hvor en vertshuseier i mangel på øl vannet det ut mot limonade.

Radler er et friskt og lett alkoholfritt alternativ til sommermaten. Fra Hansa Borg & Solera Norge finner du både Clausthaler Radler Grapefruit og Clausthaler Radler Lemon hos KIWI. Prøv Radler til en deilig sommersalat, grillet fisk eller svin.

Prøv disse mocktailene med Radler: Slik lager du mocktails med smak av sommer

Alkoholfritt øl til grillmat og hagearbeid

Du inviterer til grillkveld med familien eller vennegjengen, og hva er vel bedre til grillmaten enn en kald øl i kveldssolen? Med en burger i den ene hånden og en alkoholfri øl i den andre får du den samme gode smaken som en vanlig kald øl. Velg for eksempel Hansa Null eller Clausthaler Original. Begge er gode alkoholfrie alternativer for deg som ikke vil drikke i dag, skal kjøre hjem eller bare ønsker å spare noen kalorier.

I sommerhalvåret er det også mange som har lange vedlikeholdsøkter eller timer med hagearbeid på planen, da er alkoholfritt øl et deilig og smakfullt alternativ til vann som tørsteslukker.

Kilde: Vågland, V., Palm, A., Claussen, R. og Arntzen, K. Opinions UNG2024. Rapport 6/2023. Oslo: Vulkan, Opinion