Er du glad i tunfisk? Disse variantene kan du fortsette å spise med god samvittighet

Hos KIWI kan du føle deg trygg på at du finner tunfisk som er fisket på forsvarlig vis og kommer fra bærekraftige fiskerier. Sunt og godt er det også.

Sist oppdatert: 24.01.24

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser 300-450 gram fisk hver uke. Det tilsvarer to til tre middagsporsjoner, men du kan også spise fisk til andre måltider hvis du foretrekker det.

Lag for eksempel en tunfisksalat eller wrap med salat og tunfisk til lunsj, eller ha godt med tunfisk på brødskiven til frokost eller kveldsmat.

Flere utfordringer

Det å spise sunt er viktig, men for de fleste er det også viktig å føle seg trygg på at maten de spiser er fanget og produsert på en forsvarlig måte.

– Det er flere miljømessige og sosiale utfordringer knyttet til produksjon av tunfisk, og flere tunfiskbestander er utsatt for overfiske. Det benyttes også ofte fangstmetoder som kan medfører skader på havmiljøet, forklarer fagsjef for bærekraftig handel i Unil, Katrine Karlsen.

Se etter miljømerket 

Ønsker du å føle deg trygg på at tunfisken du kjøper stammer fra bærekraftige kilder, bør du se etter en boks med MSC-merket for sertifisert bærekraftig sjømat.

- MSC-merket betyr at fiskerienes gode forvaltning sikrer at fiskebestander og livsmiljøer er og forblir sunne og produktive, og at levebrødet for små fiskerisamfunn opprettholdes, forklarer Karlsen.

Hun forteller at det blir utført jevnlige kontroller av fiskeriene som leverer MSC-merket fisk og sjømat. Dette for å sikre at de fortsetter å oppfylle kravene for bærekraftig fiske.

Trygge produkter 

Tunfisk produkter-kopi.png
Både First Price og Eldorado tunfisk i boks er nå MSC-merket.

Handler du på KIWI, kan du føle deg trygg på at du får tak i MSC-merket tunfisk.

– Vi er stolte av at alle tunfiskprodukter fra Eldorado og First Price nå er MSC-sertifiserte. Dette har vært en viktig milepæl for Unil, sier Hanne K.Aa. Fjeldstad.

Hvert år selges det rundt to millioner bokser First Price tunfisk.

– Vi har også endret fra dobbel- til enkelpakning, noe som resulterer en årlig plastreduksjon på 1,3 tonn. Det gjør tunfisk på boks til et enda mer bærekraftig valg, forteller hun.