Sunt

Få kokkens beste tips til fiskewok

Bilde av wok med laks

Skal du ha fiskewok til middag? God forberedelse er nøkkelen. Sjekk disse smarte tipsene fra kokken før du går i gang.

Wok med grønnsaker og fisk er både sunt og enkelt. I woken får du brukt opp overflødige grønnsaker, og du kan tilpasse den helt etter din smak. Likevel er det greit å få med seg noen grunnleggende tips, før du går i gang.  

Fredrik Hald, kokk i Lerøy, gir deg 9 steg til en vellykket fiskewok:  

  1. Du trenger ikke å bruke wok-panne, vanlig stekepanne fungerer like godt.  
  2. Forbered deg før du setter i gang. Kutt grønnsakene i terninger og strimler, kutt fisken i terninger, og sett frem sausene og krydderne du ønsker å bruke i woken.  
  3. Varm opp stekepanna til mellom middels og høy varme. Bruk nøytral matolje. Fredriks favoritt er rapsolje.  
  4. Det som trenger lengst steketid skal først i panna. Det er typisk harde grønnsaker, sopp, nøtter, frø og løk. Stek til grønnsakene er «fingermyke», det vil si at de er blitt litt myke, men ikke gjennomstekte. Her kan du lese mer om hvordan du får perfekt konsistens på grønnsakene.
  5. Nå kan du tilsette smaken. Det kan for eksempel være chili, ingefær eller hvitløk, eller krydder som cummin, karri eller nellik.  
  6. Deretter er det tid for fisk. Den skal kun stekes i noen få minutter, så vær forsiktig slik at du ikke ødelegger den. Fisken er ferdig når den begynner å flake seg når du rører ved den.  
  7. Om du ønsker å tilsette salater eller urter er tiden inne for det nå. Fredrik anbefaler ruccola eller urter som koriander eller basilikum.  
  8. Sausen kommer til slutt. Soyasaus, kokosmelk, teriyaki og oyster sauce gir alle en god smak på woken. Eller gjør en middelhavsvri med olivenolje.
  9. Server woken med ris eller nudler. Om du har rester av ris eller nudler kan du tilsette det i woken før du har i saus.  

 

Kokk Fredrik Hald
Fredrik Hald, kokk i Lerøy, deler sine beste woketips.

Hvilken type fisk passer best i wok?  

Fredrik forteller at laks, torsk og ørret egner seg best i woken. Torsken bør du være litt forsiktig med når du steker, fordi den har lettere for å gå i oppløsning enn laks og ørret.  

– Kutt grønnsaker og fisk og sett frem det du ønsker av smaker og sauser før du går i gang. Da kan du begynne å steke når gjestene ankommer. Woken bør nemlig gå rett fra stekepanna til middagstallerkenen, forklarer Fredrik.  

Wok på bål 

Wok trenger ikke være forbeholdt middagsbordet hjemme. På grunn av den korte steketiden er dette perfekt turmat som kan lages over bålet. Vil du gjøre det ekstra enkelt kan du ta med en pose Grønn & Frisk wokblanding med ferdigkuttede grønnsaker fra Bama.

 – Wok er genial bålmat. Kutt opp alt du ønsker å ha i woken før du drar på tur, og ta med sausen i en liten beholder, tipser Fredrik.