Bytt ut kjøtt med fisk

Fem oppskrifter som passer like godt med fisk

Hvorfor ikke gi smaksløkene dine en spennende tur til havet? Bytt ut kjøttet og fyll opp tallerkenen med spennende fiskeretter – uten å endre middagsvanene dine. Her får du fem smakfulle oppskrifter som passer like godt med fisk.

Det finnes mange gode grunner til å spise fisk. Ikke bare smaker det godt, men det er også enkelt å tilberede og ikke minst en utmerket kilde til viktige næringsstoffer vi trenger for å holde oss sunne og friske.

For noen er det kanskje vanskelig å følge helsemyndighetenes anbefaling om å spise fisk til middag to til tre ganger i uka. Derfor har vi samlet fem smakfulle oppskrifter som passer like godt med fisk som med kjøtt.

1. Lakseburger med rømmedip

4 porsjoner

Denne retten passer like bra som hverdagsmat og helgemat. På grunn av sine milde og gode smaker er den lett å elske av hele familien. Du kan også fint legge til en ekstra ingrediens eller to, hvis du ønsker å spice den opp litt. 

fiskeburger.jpg

Dette trenger du:

  • 500 g Lerøy laksefilet
  • 1 ts salt
  • 2 ts pepper

Tilbehør:

  • 1 rødløk, i ringer
  • 1/2 agurk, i skiver
  • 4 stk salatblader
  • 4 grove hamburgerbrød
  • 4 ss lettrømme
  • Dill

Slik gjør du det:

  1. Hakk laksefileten i en skål, gjerne med en stavmikser, og bland i salt og pepper.
  2. Form farsen til fire burgere i omtrent samme størrelse.
  3. Stek burgerne på middels varme i pannen, eller grill dem i 8 til 10 minutter.
  4. Mens lakseburgerne steker kan du gjøre klart tilbehøret. Kutt rødløk i tynne ringer, skjær opp agurken i skiver og legg frem fire salatblader i passende størrelse til burgerne.
  5. Del burgerbrødene i to og ha på lettrømme, salatblad, rødløk og agurk. Topp det hele med fiskeburgeren og server.

2. Laksetaco

4 porsjoner

Taco er blitt en fredagstradisjon for mange, men hva med litt variasjon? Prøv laks i tacoen neste gang, det blir fort en ny favoritt!

_95A4305.jpg

Dette trenger du:

  • 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
  • 0,5 stk gul løk
  • 1 pose tacokrydder
  • 1 dl vann
  • 1 glass tacosaus
  • 8 stk tortillalefser
  • 2 ss margarin, flytende

Server med:

  • 0,5 stk salat
  • 0,5 stk paprika
  • 2 stk tomat
  • 1 stk agurk
  • 1 boks mais
  • 1 avokado
  • Rødløk, syltet
  • 100 g ost, revet
  • 3 dl lett rømme
  • 2 dl tacosaus

Slik gjør du det:

  1. Skjær laksen i terninger.
  2. Rens og finhakk løk.
  3. Stek lakseterningene raskt i flytende margarin i en varm stekepanne sammen med halvparten av tacokrydderet. Legg laksen til side.
  4. Surr løken blank sammen med resten av tacokrydderet.
  5. Tilsett vann og tacosaus, og gi det hele et oppkok.
  6. Legg laksen tilbake i stekepannen, legg på lokk og la laksen bli varm.
  7. Varm wraps rett før servering, slik det står på pakken.

3. Torsk tikka masala

4 porsjoner

Imponer gjestene dine ved å lage en hjemmelaget tikka masala. Sausen tar litt tid å lage, men resultatet er verdt det. Server gjerne med jasminris, grønnsaker og matyoghurt.

_95A4226.jpg

Dette trenger du:

  • 800 g torskefilet naturell, uten skinn og bein fra Lerøy
  • 2,5 cm ingefær, frisk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk gul løk
  • 3 ss olje
  • 0,5 ts kardemomme
  • 1 ts cummin
  • 2 ts koriander, malt
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,25 ts Chili Explosion
  • 3 dl matfløte
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 ss vann
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker

Server med:

  • 200 g sukkererter
  • 1 stk paprika, søt
  • 2 dl matyoghurt
  • Jasminris

Slik gjør du det:

  1. Skjær torsken i 2 cm terninger.
  2. Finhakk ingefær og hvitløk, og skjær løk i tynne skiver.
  3. Surr ingefær, hvitløk og løk i olje til løken er myk.
  4. Tilsett krydder og rør i cirka 2 minutter.
  5. Rør inn matfløte, tomatpuré og varmt vann.
  6. Kok sausen sakte opp og la stå og trekke i 15 minutter.
  7. Smak til sausen med salt og sukker.
  8. Bland torsketerningene inn i sausen og la trekke i ca. 5 minutter.
  9. Server med sukkererter, søtpaprika, matyoghurt og jasminris ved siden av.

Tips: Om du har dårlig tid kan du også kjøpe ferdig tikka masala-saus på glass.

4. Lasange med laks

4 porsjoner

Bytt ut kjøtt med laks, og vips så har du en deilig og litt sunnere lasagne. Du kan også bruke andre typer fisk. Perfekt til helgekosen!

lasagnefisk.jpg

Dette trenger du:

  • 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
  • 12 stk lasagneplater
  • 1 boks crème fraîche
  • 100 g ost, revet
  • 2 ss olje
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 gul løk
  • 2 bokser hermetiske tomater, grovhakkede
  • 2 ss tomatpuré
  • Salt og pepper
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts rosmarin
  • 0,5 potte basilikum, frisk

Slik gjør du det:

  1. Skjær løk i terninger og fres den lett i olje til løken er blank. Tilsett hakket hvitløk og la den steke med i ca 1 minutt før du tilsetter tomatpuré og hakkede tomater.
  2. Krydre tomatsausen med timian, rosmarin og basilikum. Smak til med salt og pepper.
  3. Kutt laksefileten i ca. 1 cm tykke skiver og legg rå laks, tomatsaus, lasagneplater og creme fraiche lagvis i en smurt ildfast form.
  4. Avslutt med creme fraiche og revet ost på toppen.
  5. Stekes ved 200 grader i ca. 30 minutter.
  6. Lasagnen er ferdig når platene er myke og osten er gyllen.

5. Chili con torsk 

4 porsjoner

En enkel måte å spise mer fisk på er å bytte ut kjøtt i familiens favorittretter med sjømat! Denne spennende varianten av chili med torsk tar bare 30 minutter å lage.

_95A4156.jpg

Dette trenger du:

  • 400 g torskefilet naturell, uten skinn og bein fra Lerøy
  • 2 ss olje
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 chili, rød
  • 1 ts cummin, malt
  • 0,5 ts salt
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 pk hakkede tomater
  • 1 pk bønner
  • 1 pk kidneybønner, hermetiske
  • 2 dl vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1 paprika, rød
  • 1 paprika, grønn
  • 1 neve koriander, frisk
  • Tortillachips
  • Lettrømme

Slik gjør du det:

  1. Varm opp oljen i en stor gryte.
  2. Hakk løk og hvitløk og stek det mykt på middels varme. Rens og finhakk chilien og ha den i.
  3. Tilsett spisskummen, salt og tomatpuré, rør det godt sammen og stek blandingen i et par minutter.
  4. Tilsett tomater, bønner, vann, grønnsaksbuljong og paprika kuttet i små terninger. La det småputre i ca. 8 minutter.
  5. Tilsett torsken og la den trekke i 5 minutter. Server chilien toppet med hakket koriander, sammen med nacho chips og noen skjeer lettrømme.

Se flere oppskrifter fra Godfisk her.