Slik ble fisk fast på ukemenyen til familien Solgaard

Lise Mette Solgaard vokste opp med pappas egen fiskefangst på middagsbordet, og elsket det. Selv har hun funnet et enkelt triks for å sikre at barna blir glad i fiskemiddagene.

_________________________

– Vi har laget oss én bestemt rutine som gjør det enklere å få varierte middager med nok fisk, røper Lise Mette Solgaard, der hun henter ut dagens råvarer fra kjøleskapet hjemme.

– Løsningen er rett og slett å skrive ukemeny, sørge for at middagene ikke krever altfor mye tid å lage – og så handle inn slik at det vi trenger står klart i kjøleskapet når middagen skal lages. Fikser vi det, blir hverdagen enklere!

quote_marks Created with Sketch.

– Vi har laget oss én bestemt rutine som gjør det enklere å få varierte middager med nok fisk.

Tobarnsmamma Lise Mette Solgaard

Høres lett ut, men krever rutine

Men i en hektisk hverdag med familieliv og masse aktiviteter, er det fort gjort å glippe på noe som høres såpass enkelt ut.

– Ja, det krever at du finner de minuttene til å sette opp menyen og handlelista. Men når denne rutinen først har blitt en vane, så tar det bort så mye stress og hastverksløsninger, forteller Lise Mette.

Og hvis en middag slår an, har hun ikke noe imot å gjenta den som et regelmessig innslag på menyen.

– Fiskeburgere, for eksempel. De går ned på høykant! Og når de serveres med mango, blir det så utrolig friskt og fristende. Så hvis du vil lage en fiskemiddag som både spises opp hver gang og er lynkjapp å få ferdig før de skal videre på aktiviteter, så er denne mitt beste tips!

Variasjon og overraskelser er viktig

Men samtidig er variasjon litt av trikset når det handler om å skape begeistring for fiskemiddagene. For det blir jo fort mye laks.

– Jeg elsker laks, utbryter Anne-Sofie (14), som nettopp har kommet inn døra sammen med lillesøster Frida (11). – Jeg kan steke meg en laksefilet med salt og pepper og spise den med ris og soyasaus til, bare fordi det er digg!

– Laks er godt i poke bowl også, skyter Frida inn. – Den med salmalaks, ris og mango!

– Den laksen er litt sånn hverdagsluksus, men det hender faktisk at jeg finner den i disken med nedprisede varer som nærmer seg datoen. Men vi kan uansett ikke spise laks hver dag. Så i dag blir det ørret, sier Lise Mette.

Ørret er en enkel vinner

I stekepanna foran henne surrer nydelige terninger med ørretfilét sammen med lett matfløte, en buljongterning, litt vårløk og sukkererter.

– Med fullkornspasta til er dette en enkel vinner, denne blir det ikke rester av, sier Lise Mette når hun bærer panna til bords. For henne er fisk på menyen mer enn bare sunn mat. Det er sterke barndomsminner.

– Jeg vokste opp ytterst på Kråkerøy utenfor Fredrikstad, og husker hvordan vi dro ut i farfars selvbygde tresnekke og dro inn egen fisk, som pappa renset på vei inn igjen. Jeg elsket de fiskemiddagene, men det er jo ikke alltid like lett å føre sånt videre til egne barn. Ikke har vi snekke her i Råde heller. Men vi har i alle fall ukemeny! Og masse god fisk fra butikken!

Derfor er fisk bra for deg

De offisielle kostrådene som anbefaler fiskemiddag 2-3 ganger i uka, bygger på forskning som dokumenterer hvorfor fisk er bra for oss. Det er en enkel måte å sikre at både barn og voksne får i seg viktige proteiner, vitaminer og jod. Vi vet også at omega-3-fettsyrer kan risikere risikoen for hjertesykdom. Det anbefales å spise totalt 300-450 gram ren fisk i uka, og minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Les mer om kostrådene og fisk her: helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/spis-fisk-oftere