Kokkens beste tips

Slik tilbereder du laks

Den største feilen mange gjør når de tilbereder laks er at de behandler fisken for lenge.

Å få saftig laks med god smak er slett ikke vanskelig, bare du vet hvordan. Her er de aller beste tipsene for å lykkes med laks til middag.

Mange synes det er vanskelig å lykkes med laks, og vet ikke helt hvordan man skal gå frem for å tilberede den. Den største feilen mange gjør er at de varmebehandler laksen for lenge.

Følger du tipsene fra Lerøy-kokk Fredrik Hald, vil du få et perfekt resultat hver gang du lager laks til middag, enten du velger å bake, steke eller trekke den.

Bake laks i ovn

Sett ovnen på 200 grader. Krydre laksen og legg filetene i en ildfast form og sett formen på en rist midt i ovnen. Bak i cirka 15 minutter. Kjenn lett med en gaffel om laksen flaker seg, da er den ferdig. 

Å bake fisk i ovn er både enkelt, kjempegodt og tidsbesparende.
Å bake fisk i ovn er både enkelt, kjempegodt og tidsbesparende.

Steke laks i stekepanne

Skal du steke eller grille laksen, anbefaler Hald at du bruker laks med skinnet på om du har valget. 

– Skinnet bidrar til å beholde saftigheten i kjøttet og gir en bedre konsistens, forklarer han.

Varm opp stekepannen til middels varme. Hell i litt nøytral olje, krydre og stek laksen med skinnsiden ned i cirka to til tre minutter. Har ikke fileten skinn, stek den likevel først på den siden skinnet har vært.

Snu fileten, krydre og stek i to-tre minutter på den andre siden. Laks og ørret er ekstra god med litt rå kjerne, så ikke overstek laksen. Husk at laksen fortsetter å steke når du tar den opp av pannen. Ikke gi den fem minutter ekstra for å være sikker. Da vil du få en laks som er for mye stekt. 

Pannestekt laks smaker kjempegodt med sitron, friske urter og asparges.
Pannestekt laks smaker kjempegodt med sitron, friske urter og asparges.

Dampe laks

Kok opp vann med en damprist. Sørg for at vannet er godt under risten. Legg i laksen og krydre med salt og pepper, eller annet ønsket krydder. Sett på lokket og damp laksen i cirka 10 minutter.

Trekke laks

Laks skal ikke koke, men trekke. Det er litt forskjell på å trekke torsk og laks, men for begge gjelder det å tilsette 2 ts salt per liter vann. Når vannet har kokt opp tar du kjelen av platen eller skrur ned varmen. Hvis laksen ligger i vann som koker kan laksestykkene går fra hverandre.

Avhengig av størrelsen på stykkene skal laksefileten trekke i 5 til 6 minutter, mens torsken trenger 8 til 10 minutter. Salt laksestykket godt og la det ligge i 10 minutter før du skyller av med kaldt vann og tørker av med tørkepapir.

PS! Du kan også skjære opp laksen i mindre biter og trekke den i for eksempel suppe eller gryte. Da kan du trekke fra et par minutter på tilberedingen.