Synes du det er vanskelig å følge helsemyndighetenes anbefaling om å spise fisk til middag to til tre ganger i uka? Her er tre smakfulle oppskrifter som hele familien vil elske.
Ifølge Helsedirektoratet sine råd, bør man spise fisk til middag to til tre ganger i uka, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uka. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Laksefilet uten skinn og bein fra Lerøy passer derfor ypperlig når ukas fiskemiddager står på menyen.
For noen er det kanskje vanskelig å følge helsemyndighetenes anbefaling om å spise fisk til middag to til tre ganger i uka. Derfor har vi samlet tre smakfulle oppskrifter som vil falle i smak hos både store og små.
1. Fiskegrateng med laks
4 porsjoner
Prøv en ny og smakfull vri på den klassiske fiskegratengen. Med laks, grønnsaker og fullkornsmakaroni har du en smakfull middag som er rik på fiber og umettet fett. Laksegratengen kan enkelt varieres ved å bruke det du har av grønnsaker i kjøleskapet.
Dette trenger du:
- 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 150 g fullkornsmakaroni
- 1 stk brokkoli
- 3 ss flytende margarin
- 3 ss hvetemel
- 4 dl lettmelk
- 2 stk egg
- 1 dl lett crème fraîche
- 0,5 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 100 g frosne erter
- 0,5 dl brødrasp
Slik gjør du det:
- Kok opp lettsaltet vann og kok fullkornsmakaroni som anvist på pakningen.
- Skru ovnen på 190 grader varmluft, og smør en stor ildfast form med litt flytende margarin.
- Del brokkolien i små buketter og kok sammen med pastaen de siste 2 minuttene. Hell av kokevannet og fordel makaroni og brokkoli utover i den ildfaste formen.
- Tilsett flytende margarin i en kasserolle på middels sterk varme. Rør inn melet.
- Spe melblandingen med melk i flere omganger. Rør hele tiden slik at sausen er klumpfri før du tilsetter mer melk.
- Kok opp og la sausen koke forsiktig i 3-4 minutter.
- Skill eggene og visp eggeplommene inn i sausen sammen med crème fraîche.
- Stivpisk eggehvitene og vend de forsiktig inn i sausen. Smak til sausen med salt og pepper.
- Skjær laksen i cirka 2 cm store terninger og legg på pastaen. Dryss over de frosne ertene.
- Hell over sausen og bland sammen slik at sausen også kommer nedover i gratengen. Dryss til slutt på et jevnt lag med brødrasp/strøkavring.
- Stek fiskegratengen på nederste rille i 20-25 minutter, til gratengen er ferdig og toppen har fått litt farge.
2. Superrask rød curry med laks
4 porsjoner
Ute etter en rask, digg og god middag? Denne superraske røde curryen er en perfekt hverdagsmiddag!
Dette trenger du:
- 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 3 ts rød curry paste
- Olje
- 2 vårløk
- 1 rød paprika
- 10 sukkererter
- 4 dl kokosmelk
- 0,5 terning fiskebuljong
- Lime
- Koriander, frisk
Slik gjør du det:
- Skjær fisken i terninger.
- Strimle vårløk og skjær paprika og sukkererter i staver.
- Varm en gryte med litt olje og fres rød curry paste.
- Tilsett kokosmelk og fiskebuljong og kok opp.
- Tilsett fisk og grønnsaker og la trekke til fisken er ferdig (ca 5 min).
- Server med ris eller nudler, lime og koriander.
Oppskriften er levert av Godfisk.
3. Pasta og laks med pesto
4 porsjoner
I denne oppskriften med laks og pasta brukes pesto til å sette smak på retten. En god og lekker middag som er enkel å lage i hverdagens hastverk.
Dette trenger du:
- 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 12 stk cherrytomat
- 400 g pasta, fullkorn
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje
- 3 dl lett crème fraîche
- 6 ss pesto
- 100 g pinjekjerner
- 100 g Grana Padano
- Salt og pepper
- 2 ss basilikum, frisk
Slik gjør du det:
- Skjær laks i terninger og cherrytomater i to.
- Kok pasta etter anvisning på pakken.
- Stek lakseterningene med smør og olivenolje, og tilsett cherrytomater.
- Rør sammen crème fraîche og pesto, og vend inn i pastaen. Smak til med salt og pepper.
- Vend laks og cherrytomater inn i pastaen rett før servering.
- Server med pinjekjerner, parmesan og finhakket basilikum drysset over.