Mat og svangerskapskvalme

Her er maten som kan hjelpe mot svangerskapskvalmen

Det er ofte ikke så lett å tenke på mat når du er kvalm, men hva og hvordan du spiser kan ha betydning for hvordan du føler deg.

Det viktigste å huske når du blir kvalm under svangerskapet, er at du ikke behøver å spise store måltider hvis du ikke føler for det. Det er mye bedre å spise lite, men ofte.

 – Små, hyppige og næringsrike måltider utover dagen bedrer symptomene, sier jordmor Eva Britt Jonsson til klikk.no

Behøver næring

Det samme rådet gir Helsedirektoratet  – ikke spis så mye, men spis ofte. Alle vet at det ikke er enkelt å spise når man føler seg kvalm. Men det er viktig å få i seg næring også da, og spesielt når man er gravid. 

Kvalmen kan dessuten ofte oppleves som verre når du går på tom mage. Derfor er det ekstra viktig at du spiser det du greier, selv om det til tider kan være veldig lite.

Bli litt bortskjemt

Flere eksperter anbefaler at du får i deg litt å spise allerede før du står opp – en liten frokost på senga kan faktisk være en god idé. Selv om det bare er snakk om litt knekkebrød og et glass melk eller en kopp te, kan dette hjelpe fordi det stabiliserer blodsukkeret.

Lege Heidi Thornhill hos nettdoktor.no foreslår at du får noen til å forberede et lite måltid for deg mens du venter under dyna, eller at du gjør klart noe kvelden i forveien som står klart på nattbordet.

7 topp mattips mot morgenkvalme

 1. Spis noe før du står opp
 2. Pass på å drikke nok
 3. Spis små, hyppige måltider
 4. Unngå mat du blir dårlig av
 5. Prøv mat som sklir lett ned
 6. Mange mener ingefær hjelper
 7. Skriv ned hva som fungerer

Spis det som fungerer

Ikke alle typer mat virker mot kvalme på samme måte for alle. Finn det som fungerer for deg. Noen synes tørre kjeks og knekkebrød hjelper, andre går for salt eller krydret mat.

Enkelte eksperter mener ingefær kan virke på sentralnervesystemet og dempe kvalme.

Mange foretrekker noe som er lett å svelge, for eksempel meieriprodukter. Fruktyoghurt, naturell yoghurt eller drikkeyoghurt er gode alternativer. Da får du både væske og næringsstoffer, som kalsium som du trenger ekstra mye av under graviditeten.

Yoghurt i fast form

Hvis du vil ha maten i en fastere form, kan du fryse yoghurten til små isbiter som du kan suge på, eller lage en frisk jordbærgelé av en pakke gelépulver og naturell yoghurt som væske, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter på sine nettsider.

Demp kvalmen ved å unngå disse:

 • Fet mat
 • Sterk mat
 • Svært søt mat
 • Mat med sterk lukt
 • Alkohol
 • Koffein

Når du ikke vil spise

Av og til må man bare innse at det å spise noe fast ikke går. Da kan det være godt å vite at man kan drikke en lang rekke ting som både tilfører næring og som kan dempe kvalmen. Blir du dehydrert, kan kvalmen bli verre.

10 drikker som kan dempe kvalmen

 1. Vann med sitron
 2. Farris med eller uten smak
 3. Brus (Coca-Cola)
 4. Saft
 5. Svak te/iste
 6. Buljong
 7. Eplemost
 8. Smoothie
 9. Sportsdrikker
 10. Fersk, skivet ingefær trukket i kaldt eller kokt vann

(Kilde: Kvinneklinikken, Stavanger universitetssykehus

Det går over

Uansett hva du greier å spise og drikke når du har svangerskapskvalme, så er det godt å vite at for de aller fleste går det over.

De fleste kvinner blir bra etter de første tre månedene, og kun helt få har problemer etter fire–fem måneder, skriver lege Heidi Thornhill hos nettdoktor.no