Gravid? Du kan trygt spise tunfisk på boks

Fersk tunfisk kan inneholde kvikksølv. Velger du tunfisk på boks, kan du imidlertid føle deg trygg.

Du har kanskje hørt at tunfisk kan inneholde tungmetaller som ikke er bra for deg? Det stemmer at rovfisk, deriblant tunfisk, kan inneholde kvikksølv.

Jo større fisken er, desto mer kvikksølv er det i den, og dette er årsaken til at det faktisk er bedre å spise tunfisk fra boks enn fersk tunfisk.

Best på boks

 – Fisken som brukes til boksene er liten, og den har ikke opphopning av tungmetaller slik stor tunfisk har. Tunfisk på boks er derfor trygg mat, også for gravide og ammende som advares mot å spise fersk tunfisk,forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

En analyse utført av NIFES på oppdrag fra Mattilsynet, viste at ingen av de hermetiske tunfiskvariantene som ble undersøkt hadde konsentrasjon av kvikksølv over grenseverdien.

Årsaken til at liten tunfisk inneholder mindre kvikksølv enn stor tunfisk, er at tungmetaller som kvikksølv samles opp oppover i næringskjeden. Dermed er det mest tungmetaller i de største artene og individene.

Tunfisk er sunn mat

Tunfisksalat i pitabrød eller som pålegg på brødskiven er et godt valg, ifølge Tine Sundfør.
Tunfisksalat i pitabrød eller som pålegg på brødskiven er et godt valg, ifølge Tine Sundfør.

Ifølge Sundfør er tunfisk på boks ikke bare trygt, men også et sunt alternativ både til middag og på brødskiven.

– Tunfisk inneholder mye protein, er rik på D-vitamin og inneholder lite kalorier. I tillegg er dette et billig alternativ til mye annen fisk, forteller hun.

Selv er hun glad i tunfisksalat laget av tunfisk, rødløk, vårløk, lettrømme, majones og litt salt og pepper.

– Bruk tunfisksalaten i pitabrød med salat eller som pålegg. Det er for øvrig ikke noe i veien for å spise tunfisk fra boks varm til middag i for eksempel wok. Ha den i på slutten av tilberedelsestiden når grønnsaken begynner å bli ferdige, tipser hun om.

Tilsetter olje selv

I butikken finner du tunfisk i flere varianter – i vann, gelé, olje og med ulike smaker.  Samtlige varianter er ifølge Tine Sundfør gode valg for deg som er glad i tunfisk eller vil spise mer fisk.

– Er du opptatt av kalorimengden, er det lurt å velge den med vann, men også tunfisk i gelé og olje er sunt og relativt kalorifattig. La bare oljen renne godt av tunfisken, sier hun.

Selv velger hun gjerne heller tunfisk i vann og tilsetter olje. Da kan hun selv velge den oljen hun foretrekker.