Her er Gladkokkens beste grilltips

Har du prøvd dette geniale pølseknepet?

Gladkokken Jan Henrik Syversen har som mål å spre matglede ved å dele ujålete, enkle oppskrifter alle kan mestre. Her deler han sine beste grilltips og et helt genialt pølseknep.

Mat trenger definitivt ikke være fancy for å være god. Det beviser Jan Henrik Syversen, bedre kjent som Gladkokken, med sine oppskrifter på gladkokken.no. 

– Av meg skal leserne og følgerne få gode oppskrifter laget med råvarer du finner i enhver nærbutikk. Alle kan lykkes med å lage god mat - også på grillen, sier han.

Her deler Gladkokken sine sju beste tips med deg som vil lykkes med grillmaten i sommer, og et helt spesielt tips til perfekte pølser til slutt. 

1. Vær kreativ 

Som utgangspunkt kan alt som lages i enn panne eller ovnen grilles, så vær kreativ og prøv deg frem med nye råvarer og retter på grillen. 

2. Vent til grillen er skikkelig varm

Skal du lykkes med grillingen, må du vente til grillen er skikkelig varm før du begynner å grille. Del gjerne grillen i en direkte og en indirekte sone, for da blir det mye lettere å grille. Bruk den varmeste siden til å gi en god grillskorpe og den kaldere siden til å oppnå riktig temperatur på maten. 

3. Forbered alt før du skal grille

Det er mye lettere å lage mat og nyte tiden ved grillen når alle ingrediensene er gjort klare. Da slipper du å løpe frem og tilbake for å hente nye ting, du kan fokusere på å få grillmaten perfekt og samtidig nyte sommeren. 

4. Bruk lokket til grillen

Det er en grunn til at de fleste griller har et lokk. Når du legger på lokket, fungerer grillen din som en ovn, og det blir jevnere temperatur. Dette gjør jobben lettere, og du får et bedre resultat. 

5. Kontroller temperaturen

Det å kontrollere temperaturen er nøkkelen til suksess. Bruker du et steketermometer, kan du føle deg trygg på at du får saftig og perfekt grillmat hver gang. Husk å ta maten av grillen noen grader før ønsket kjernetemperatur, for temperaturen vil fortsette å øke noen grader etter at du har tatt den av. 

6. Rengjør grillen jevnlig

Det er mye hyggeligere å grille på en ren grill. I tillegg slipper du faren for at det begynner å brenne på risten slik at maten blir svidd. 

7. Alt kan grilles

Dette er kanskje en liten overdrivelse, men det er utrolig mye godt du kan legge på grillen din. I tillegg til kjøtt, fisk, hamburgere og pølser, er det perfekt å grille grønnsaker og salat. Du kan lage hele måltider på grillen! Legg først på de ingrediensene som bruker lengst tid og avslutt med tilbehør som tar kort tid. 

Skal du invitere på grillede pølser i sommer? Prøv denne fremgangsmåten fra Gladkokken:

Det kan være vanskelig å grille pølser til mange mennesker samtidig, og grillpølser som har ligget for lenge på en grill kan fort bli tørre og ikke så fristende. 

– Med dette pølsetrikset med ølbad, holder pølsene seg perfekte i flere timer. En super oppskrift hvor det er aller best å bruke alkoholfri øl, sier Syversen.

Slik lager du ølbad til pølsene på grillen

Du trenger: 

  • En mellomstor form
  • 2,5 stk. Munkholm Original
  • 1 ss hel sort pepper
  • 1 ss koriander, tørket
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stk. løk
  • 0,5 stk sitron, saften
  • 2 ss margarin eller smør

1. Finn frem en form som tåler varmen fra grillen og hell alle ingrediensene over i formen.

2. Sett formen på grillen på indirekte varme. Varm opp og pass på at væsken i formen holder seg rett under kokepunktet. 

3. Nå kan du grille pølsene på direkte varme. Når de er ferdig grillet, legger du dem over i ølbadet. Her kan pølsene ligge i lang tid og holde seg fine og saftige.