15 fakta om pølser du kan briljere med på neste pølsefest

Kan man grille en wiener og trekke en grillpølse?

Foto: PRIOR. Pølser med ulik topping

Den store pølsesesongen står for dør. Det er på høy tid å adressere de viktige spørsmålene: Kan du grille en wiener og koke en grillpølse?

Visste du at hver nordmann ifølge Nortura i snitt spiser 100 pølser hver i året? Sannsynligheten er stor for at disse tallene ikke er jevnt fordelt på befolkningen, da de fleste av oss nok kjenner noen som er mer glade i pølser enn andre.

I anledning av at vi nå går inn i den store pølsesesongen, har vi funnet frem 15 andre interessante og morsomme fakta om pølser. Test gjerne familien under neste grillmiddag – hvor mange av disse faktaene kjente dere til fra før av?

1. Mest spesialpølser i Vestfold og Telemark

Per innbygger spises det mest spesialpølser i Vestfold og Telemark, tett etterfulgt av Oslo, Viken og Agder. Men det blir stadig mer populært over hele landet. Slike pølser egner seg spesielt godt på grillen fordi skinnet på pølsene blir ekstra sprøtt og godt når pølsene grilles, i tillegg til at de er fantastiske på smak!

2. Pølsevaner rundt om i landet

I Midt-Norge er grillpølser mer populært enn andre typer pølser. Andelen er nesten 50 prosent, mens bare 10 prosent av pølsene som spises er wienerpølser. På Vestlandet er også grillpølser mest populært, mens wienerpølser er mest populært på Østlandet.

Noen tar på sennep på grillpølse i brød
Grillpølser er mest populært i midt-Norge

3. Trekke en grillpølse?

Til tross for at grillpølser heter grillpølser, er det ikke alle som griller dem. Den vanligste tilberedningsmetoden i Midt-Norge og i nord er faktisk koking – eller trekking, som er det riktige begrepet. Pølser skal nemlig bare varmes opp, hvis ikke sprekker de og den gode kjøttsaften forsvinner.

4. Lange grillpølser

På samme måte som at det går an å trekke grillpølser, kan du gjerne grille wienerpølser.

5. Grill pølser innendørs

Visste du at du også kan grille pølser i ovnen? De fleste moderne ovner har grillfunksjon, så om skybruddet skulle komme plutselig og grillfesten må holdes innendørs, kan du grille pølsene i ovnen. Bare husk å følge godt med, det kan gå fort fra grillet til svidd!

6. Den store pølsedagen

17. mai er dagen hvor du tradisjonen tro kan få spise så mange pølser du bare vil, og det er denne dagen vi spiser desidert mest pølser. Gjennomsnittlig spiser hver nordmann da to wienerpølser hver.

Ingen 17.mai uten pølser
Ingen 17. mai uten pølser!

7. Ingenting rimer på «pølse»

Det stemmer faktisk ikke. Pølse rimer på mølse, som er en rett som stammer fra Lærdal, laget av melk.

8. Topping

Her til lands er vi ivrige tilhengere av ketchup, sennep og kanskje litt stekt løk på toppen. Rekesalat, potetsalat og rå løk er også vanlig. I andre deler av verden er det ikke uvanlig å både ha på agurk relish, surkål, majones, salat, jalapeños, bacon, ost og chili. Men kanskje ikke alt samtidig.

Grillpølse i brød med rå løk, avokado og mango
Grillpølser kan toppes med mye mer enn bare sennep og ketchup.

9. «Rosinen i pølsa»

Uttrykket «rosinen i pølsa» brukes som en metafor for en hyggelig liten overraskelse, men det er vel ikke så vanlig lenger å finne en rosin i pølsa. Uttrykket er egentlig «rosinen i enden av pølsa» og stammer fra gammelt av hvor man pleide å legge søte rosiner i enden av blodpølser.

10. Pølse i vaffel

Ryktet sier at det er onkelen til kjendiskokken Eyvind Hellstrøm som står bak suksessoppskriften fra Moss, nemlig pølse i vaffel.

11. Frankfurter eller wiener?

Wienerpølser ble visstnok ble oppfunnet av en slakter i Frankfurt i 1484, som senere flyttet til Wien.

12. Hvorfor er danskepølsen rød?

Tilbake på 1930-tallet i Kødbyen i København, stod kjøtthandlere og solgte kjøtt som var nære på å bli for gammelt. For at kjøttet ikke skulle se gammelt ut og for at fortjeneste ikke skulle gå tapt, farget kjøpmennene pølsene røde så man ikke skulle se at kjøttet egentlig var bedervet. Deretter lagde man pølser av kjøttet og solgte det til de fattige. I dag farges fremdeles pølsene røde, men kjøttet er heldigvis ikke lenger bedervet. (Kilde: Outrider.dk).

13. Hvorfor heter det egentlig «hotdog»?

Det er flere teorier rundt dette. Ifølge Side2.no er én av historiene at navnet hotdog kommer av at amerikanerne mistenkte at pølsene inneholdt hundekjøtt på midten av 1880-tallet, noe som visstnok også enkelte ganger stemte.

14. Tolv ganger pølsespisemester

Joey «Jaws» Chestnut har vunnet den årlige pølsespisekonkurransen «Nathans Hot Dog Eating Contest» i New York mange år på rad. I fjor vant han igjen og spiste intet mindre enn 75(!) pølser i brød på 10 minutter.

Tre grillpølser på en kullgrill
Pølse til fest og til hverdags

15. Månemat

Da Neil Armstrong og Buzz Aldrin landet på månen, var det første de spiste pølser.