Fra søt og krydret til frisk og kremet. En god saus gir favorittgrillmaten det lille ekstra. Her er seks oppskrifter på saus til grillmat.
Når familien er samlet rundt grillen, er det mer enn bare kjøtt og grønt som skaper magi – det er sausene som virkelig setter stemningen! Disse sausene tar rett og slett grillmaten til nye høyder. Finner du en ny favoritt?
Rømme- og basilikumdressing
4 porsjoner
Du trenger:
- 2 dl lettrømme
- ½ sitron
- 1 neve frisk basilikum
- 1 klype flaksalt
Slik gjør du:
- Grill sitronen med snittsiden ned.
- Rør sammen rømme, finhakket basilikum, salt og sitronsaft fra den grillede sitronen.
Pesto
4 porsjoner
Du trenger:
- 2 ss pinjekjerner
- 1 potte frisk basilikum
- 50 g Grana Padano
- 1 fedd hvitløk
- ½-1 sitron
- ½-1 dl olivenolje
- ½ ts flaksalt
- ½ ts nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Rist pinjekjernene gylne i en tørr stekepanne på middels varme. Legg dem i en foodprosessor sammen med basilikumblader, revet Grana Padano og hvitløk.
- Tilsett saften av ½ sitron og ½ dl olivenolje, og kjør det til en jevn masse. Krydre med salt og pepper.
- Tilsett mer olje dersom du ønsker en tynnere pesto, og smak til med salt og pepper, eventuelt mer sitron dersom den trenger mer syrlighet.
Pepperrotsaus med dill
4 porsjoner
Du trenger:
- 1 liten neve frisk dill
- 1 fedd hvitløk
- 3 ss pepperrotkrem
- 1 ss sitronsaft
- ½ dl majones
- ½ dl créme fraîche
- Flaksalt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Finhakk dill og hvitløk, og rør det sammen med resten av ingrediensene.
- Smak til med salt og pepper, server kald.
Urteolje
4 porsjoner
Du trenger:
- 1 stor neve frisk basilikum
- 1 stor neve persille
- 1 stor neve gressløk
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss kapers
- 2 ss rødvinseddik
- 1 dl olivenolje
- ½ sitron, saften
- Flaksalt og nykvernet pepper
Slik gjør du:
- Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til alt er godt hakket. Smak til med salt og pepper
Aioli
4 porsjoner
Du trenger:
- 2 eggeplommer, romtempererte
- 1 dl olivenolje
- 2,5 dl rapsolje
- 3 ss sitronsaft
- 2 fedd hvitløk
- Flaksalt
Slik gjør du:
- Pisk sammen eggeplommene. Tilsett oljen i en veldig tynn stråle mens du pisker konstant. Blandingen skal tykne og bli jevn. Når du har tilsatt halvparten av oljen, kan du tilsette resten litt hurtigere.
- Pisk inn sitronsaft og finrevet hvitløk, og smak til med salt.
Chilimajones
4 porsjoner
Du trenger:
- 2 eggeplommer, romtempererte
- 3,5 dl kaldpresset rapsolje
- 1 ts limesaft
- 3 ts Sriracha
- 2 ts Sambal Oelek
- Flaksalt
Slik gjør du:
- Pisk sammen eggeplommene. Tilsett oljen i en veldig tynn stråle mens du pisker konstant. Blandingen skal tykne og bli jevn. Når du har tilsatt halvparten av oljen, kan du tilsette resten litt hurtigere.
- Pisk inn limesaft, Sriracha og Sambal Oelek og smak til majonesen med salt.