5 friske tips til tilbehør til laks

Når grillen lokker og fersk fisk er på menyen, åpner det seg et hav av muligheter for å gi måltidet det lille ekstra som setter smaksløkene i sving. Her er noen ideer til hva du kan servere som tilbehør til grillet laks og ørret.

Lag fiskemiddagen utendørs i sommer, med frisk og fristende tilbehør. Friske grønnsaker er alltid et sikkert valg for et balansert måltid. Grønnsakene kan selvsagt tilberedes på grillen. Til både ørret og laks anbefaler vi grillet asparges, rødløk, sitron, brokkoli og squash. 

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Hele eller skivede grønnsaker legges direkte på grillen. Pensle med olje først, strø over salt og pepper på grønnsakene. Snitt skallet med 4-5 snitt, så væske kommer ut. Grill over direkte varme, et par minutter på hver side, avhengig av grønnsakens størrelse.

Squash snittes i skinnet. Grilles hele på høy varme mens man roterer dem rundt. Legges så over på indirekte varme. Pensle med urteolje eller annen tilsmakt olje du ønsker å bruke.

Sitron fremhever smaken. Grillet sitron gir ekstra god smak og du får ut mer saft av den. Del den i to og grill med snittsiden ned. Klem over grønnsakene etter at de er ferdige, og tilsett gjerne friske urter. Basilikum passer perfekt til frukt og rosmarin og timian til grønnsaker.

Asparges trenger bare 1-2 minutter på høy temperatur. Kutt gjerne av 2-3 cm helt nederst, den delen kan være litt trevlete.

Her er fem oppskrifter på tilbehør du kan servere til grillet fisk og grønnsaker: 

Pepperrotsaus med dill

Denne sausen bør du prøve til sommerens grillet laks.

4 porsjoner 

Du trenger:

  • 1 liten neve frisk dill
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss pepperrotkrem
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ dl majones
  • ½ dl créme fraîche
  • Flaksalt og nykvernet pepper

Slik gjør du: 

  1. Finhakk dill og hvitløk, og rør det sammen med resten av ingrediensene. 
  2. Smak til med salt og pepper, server kald.

Knuste, sprø poteter med urteolje

Knuste, sprø og veldig gode poteter til fiskemiddagen.

4 porsjoner

Du trenger: 

  • 150-200 g nypotet
  • 2 ts flaksalt
  • 1 neve friske urter (f.eks. persille, gressløk, timian, basilikum eller rosmarin)
  • ½ dl olivenolje
  • ½ sitron

Slik gjør du: 

  1. Varm opp grillen. 
  2. Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann, til du lett kan stikke i en skarp kniv. Hell av vannet og damp dem raskt, så potetene er helt tørre.
  3. Klem potetene veldig forsiktig mellom håndflatene, eller med et glass mot kjøkkenbenken, slik at litt av innsiden kommer frem. Du ønsker ikke å klemme dem helt flate, da faller de bare fra hverandre.
  4. Kjør sammen urter, olje, skallet av sitronen og 1⁄2 ts salt i en foodprosessor. 
  5. Vend potetene inn i oljen og grill dem til de er sprø og gylne, noen minutter på hver side.
Middagstips: Grillet helside av ørret med knuste, sprø poteter, grillede grønnsaker og pepperrotsaus.

Mango- og avokadosalat

En frisk salat til fiskemiddagen.

4 porsjoner

Du trenger:

  • 1 avokado i terninger
  • 1 mango i terninger
  • 1 rødløk, finhakket, alternativt 4 vårløk
  • ½ agurk i terninger
  • ½ pk. sukkererter, snittet
  • 1 rød chili etter smak, finhakket, valgfritt
  • 1 lime, saften
  • 1 potte fersk koriander

Slik gjør du: 

  1. Ha de første avokado, mango, rødløk, agurk, sukkererter og chili i en salatbolle. Vend forsiktig sammen.
  2. Dryss på hakket koriander og press over limesaft.

Potetsalat med egg

Potetsalat med smakfull vri.

4 porsjoner

Du trenger:

  • 5 vårløk
  • 400 g småpoteter
  • 4 egg
  • 1 pk. sukkererter
  • 8 reddiker
  • 2 sitroner
  • 1 dl olivenolje
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • ½ ts chiilipulver
  • 1 neve frisk basilikum, mynte eller persille

Slik gjør du: 

  1. Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og legg dem i iskaldt vann i 20 minutter for å mildne smaken.
  2. Skrubb og kok potetene møre i saltet vann, damp dem tørre og avkjøl dem.
  3. Kok eggene i 7 minutter og skrell dem. 
  4. Kok sukkerertene i 30 sekunder, før du skyller dem i iskaldt vann.
  5. Snitt sukkerertene i tynne skiver på skrått og skjær reddikene i tynne skiver. Del potetene i to, dersom de er særlig større enn 5-6 cm i diameter.
  6. Riv sitronskallet fint, og klem saften av sitronene i en stor salatbolle. 
  7. Legg i poteter, vårløk, sukkererter, reddiker, chilipulver og en god klype salt og pepper, og vend det sammen. 
  8. La salaten godgjøre seg i 10 minutter, før du tilsetter oljen og basilikumbladene. Vend salaten igjen. 
  9. Del eggene i to og legg dem på toppen.

Rømme- og basilikumdressing

Deilig dressing til sommermaten.

4 porsjoner

Du trenger: 

  • 2 dl lettrømme
  • ½ sitron
  • 1 neve frisk basilikum
  • 1 klype flaksalt

Slik gjør du: 

Grill sitronen med snittsiden ned. Rør sammen rømme, finhakket basilikum, salt og sitronsaft fra den grillede sitronen.

Middagstips: Grillet laksefilet med potetsalat, mango- og avokadosalat og rømme- og basilikumdressing.

Relatert innhold