Slik griller du grønnsaker og frukt

Visste du at det aller meste av frukt og grønnsaker kan grilles? Prøv grillet frukt og grønt som tilbehør, snacks eller som en deilig vegetarrett. Det er både sunt, enkelt og kjempegodt!

Det er både praktisk og koselig å kunne tilberede hele middagen utendørs på fine sommerdager. Ofte tenker man kanskje at grønnsaker, salat og dessert må lages på kjøkkenet, men det er ingen grunn til å ikke grille både grønnsaker og frukt.

– Jeg synes nesten alle grønnsaker egner seg for grilling. Når man legger de på grillen får de en rundere og mer sødmefylt smak som er veldig deilig, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Ernæringsfysiologens favoritter

Hun forteller at selv om det er mye godt å velge i har hun noen klare favoritter som ofte havner på grillen.  Det blir helst paprika, squash, purre, vårløk, gulrot, fennikel, søtpotet, pastinakk og asparges. Og én grønnsak synes hun er ekstra god.

– Fennikel smaker nydelig på grillen! Dette er en grønnsak som ofte blir glemt, men det er utrolig godt og må prøves, anbefaler ernæringsfysiologen.

Del fennikelen i to og pensle med litt olje, salt og pepper før du legger den rett på grillen.

Slik griller du grønnsaker 

Grill hele eller skivede grønnsaker direkte på grillen. Pensle med olje først, strø på med salt og pepper og grill over direkte varme, et par minutter på hver side avhengig av grønnsakens størrelse.

Ønsker du heller å finsnitte grønnsakene, legger du dem i folie, heller litt olje over og tilsetter salt, pepper og gjerne noen urter før du lukker pakken og steker den i 10-40 minutter avhengig av grønnsakene. Bruker du folie får du vel og merke et mer kokt enn grillet resultat. Oppvask slipper du derimot.

Rotgrønnsaker tar lenger tid å grille enn andre grønnsaker. Del dem derfor gjerne opp eller kok dem halvferdige før du griller dem for å spare tid. Ferskpresset sitron fremhever smaken. Klem over etter de er ferdige og tilsett gjerne friske urter.

Har du prøvd å grille norske gulrøtter? Varmen gjør dem ekstra søte og smakfulle. Se oppskrift på grillede gulrøtter med kryddersmør her. 

bama-norsk-grilledegulrøtter-kryddersmør-25487.jpg
Foto: Bama

Slik griller du frukt

Frukt kan også grilles og gir et fantastisk resultat. Rengjør i så fall grillen godt i forkant, så du unngår rester av hvitløk på frukten. Unngå overmoden frukt, men velg modne varianter med litt tyggemotstand. Frukt som fungerer ypperlig er ananas, bananer, vannmelon, plommer, epler, fersken og mango. Grill på direkte varme i et par minutter på hver side, til de er lune og har tydelige grillmerker. Server med iskrem, kesam, pisket krem eller crème fraîche. Bruk dem gjerne også som del av en salat sammen med grønnsakene. Syren gir en perfekt balanse til grillmat som ofte kan være fet. 

Inspirert til å prøve? Her er tre digge oppskrifter med grillet frukt: 

1. Grillet jordbær og mango på spyd: 

Dette ser like fantastisk ut som det smaker, og passer både som tilbehør til grillmiddagen og som dessert. Oppskriften finner du her.

bama-grilletfrukt-mangogrillspyd-19488 (2).jpg

2. Salat med grillet aprikos og vannmelon:

Feldsalat, sommersøt vannmelon og aprikos smaker nydelig sammen. Fremgangsmåten får du her. 

bama-grilletfrukt-grillet-melonsalat-19431.jpg
Foto: Bama

3. Grillet banandessert: 

Denne desserten har en perfekt kombinasjon av søtt, salt og syrlig. Den enkle oppskriften ser du her. 

bama-grilletfrukt-grilletbanan-sjokolade-notter-kesam-19449.jpg
Foto: Bama