... og disse grønnsakene og fruktene smaker aller best!
Vet du at de aller fleste grønnsaker kan grilles og passer godt enten du vil ha det som tilbehør, snacks eller kanskje en deilig vegetarrett? Det er både sunt, enkelt og kjempegodt!
– Jeg synes nesten alle grønnsaker egner seg for grilling. Når man legger de på grillen får de en rundere og mer sødmefylt smak som er veldig deilig, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Tine Sundførs favoritter
Hun forteller at selv om det er mye godt å velge i har hun noen klare favoritter som ofte havner på grillen. Det blir helst paprika, squash, purre, vårløk, gulrot, fennikel, søtpotet, pastinakk og asparges. Og én grønnsak synes hun er ekstra god.
– Fennikel smaker nydelig på grillen! Dette er en grønnsak som ofte blir glemt, men det er utrolig godt og må prøves! Anbefaler ernæringsfysiologen.
Del fennikelen i to og pensle med litt olje, salt og pepper før du legger den rett på grillen.
- Flere grilltips? Last ned vårt oppskriftshefte her!
Frukt og grønnsaker på grillen – slik gjør du det
Hele og skivede grønnsaker
Grill hele eller skivede grønnsaker direkte på grillen. Pensle med olje først, strø på med salt og pepper og grill over direkte varme, et par minutter på hver side avhengig av grønnsakens størrelse.
Finsnittede grønnsaker
Ønsker du heller å finsnitte grønnsakene, legger du dem i folie, heller litt olje over og tilsetter salt, pepper og gjerne noen urter før du lukker pakken og steker den i 10-40 minutter avhengig av grønnsakene. Bruker du folie får du vel og merke et mer kokt enn grillet resultat. Oppvask slipper du derimot.
- Prøv å grille salaten! Se oppskrift på Grillet tomat- og squashsalat her
Rotgrønnsaker
Rotgrønnsaker tar lenger tid å grille enn andre grønnsaker. Del dem derfor gjerne opp eller kok dem halvferdige før du griller dem for å spare tid. Ferskpresset sitron fremhever smaken. Klem over etter de er ferdige og tilsett gjerne friske urter – for eksempel mynte, sitronverbena, basilikum og sitronmelisse til frukt og alt fra rosmarin, salvie og timian til gressløk, persille og estragon til grønnsaker.
Frukt
Frukt kan også grilles og gir et fantastisk resultat. Rengjør i så fall grillen godt i forkant, så du unngår rester av hvitløk på frukten. Unngå overmoden frukt, men velg modne varianter med litt tyggemotstand. Frukt som fungerer ypperlig er ananas, bananer, vannmelon, plommer, epler, fersken og mango. Grill på direkte varme i et par minutter på hver side, til de er lune og har tydelige grillmerker. Server med iskrem, kesam, pisket krem eller crème fraîche. Bruk dem gjerne også som del av en salat sammen med grønnsakene. Syren gir en perfekt balanse til grillmat som ofte kan være fet.
- Grillet ananas-salsa gir målgtidet det lille ekstra
- Grillede nektariner med mynte, sort pepper og honning
Sitron
Grill sitronen når du har sjansen! Del den i to og grill med snittsiden ned. På denne måten får du ekstra god smak OG du får mye mer saft ut av den.