Kornprodukter har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Mye av årsaken til dette er at fiberrike og grove kornprodukter har blitt satt i samme bås som siktet hvetemel og sukker.

I hverdagskostholdet gir sukker og hvetemel svingende blodsukker, ustabilt energinivå og minimalt med næringsstoffer. Er vi derimot flinke til å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiber regelmessig, reduserer vi risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft i tykk- og tynntarm.

I tillegg gir grove kornprodukter balansert blodsukker og energinivå, samt mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. 

Grøt er godt for magen, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Hanne Buxrud/KIWI
Grøt er godt for magen, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Hanne Buxrud/KIWI

6 grunner til at grøt er bra til frokost

1. Grøt er en flott måte å starte dagen på. Den er både rask å tilberede, billig, sunn og veldig god.  En god vane er å bløtlegge gryn i vann kvelden i forveien. Da minsker du nivået av fytinsyre, som igjen gjør at kroppen tar opp mer næringsstoffer fra kornet, blant annet jern.

2. Grøten fortjener litt pynt, og hakkede hasselnøtter, mandler og valnøtter, samt frø og kjerner, tilfører flere sunne fettsyrer og E-vitamin. De bidrar også til langsommere blodsukkerstigning og mer varig metthetsfølelse.

3. Helsedirektoratet anbefaler en håndfull usaltede nøtter om dagen da dette har vist å redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt betydelig. Og det er jo bare et pluss at det også gir grøten en etterlengtet krønsj, tyggemotstand og ikke minst nydelig smak.

4. Kanel gir også nydelig smak samtidig som den bidrar til litt lavere blodsukkerstigning.

5. Man blir glad av en fargerik topping som friske eller tørkede frukt og bær som både gir sødme, syrlighet og god smak i tillegg til mer antioksidanter og C-vitamin. C-vitaminet gjør det også lettere for kroppen å ta opp det jernet som finnes i kornprodukter.

6. Melk, kesam og cottage cheese i grøten gir økt proteininnhold, kalsium og jod.