Kornprodukter har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Mye av årsaken til dette er at fiberrike og grove kornprodukter er blitt satt i samme bås som siktet hvetemel og sukker.

I hverdagskostholdet gir sukker og hvetemel svingende blodsukker, ustabilt energinivå og minimalt med næringsstoffer.

Er vi derimot flinke til å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiber regelmessig, reduserer vi risikoen for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft i tykk- og tynntarm. I tillegg gir grove kornprodukter balansert blodsukker og energinivå, samt mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag.

Naturlig supermat

Havregryn er rikt på enumettet og flerumettet fett og er en god kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Tiamin sørger for at du klarer å bryte ned og forbrenne karbohydrater, og folat er viktig for at kroppen skal kunne lage friske røde blodceller som frakter oksygenet rundt i kroppen vår.

I tillegg har havre et høyt innhold av flere ulike mineraler. Havregryn og byggryn er faktisk så sunt at de fortjener en plass i kategorien «naturlig supermat».

Kornet inneholder en spesiell type fiber, betaglukaner, som senker kolesterolet. For å oppnå maksimal kolesterolsenkende effekt, bør man helst spise rundt 60 gram havre eller bygg daglig. Det vil si én porsjon grøt og en skive havre- eller byggbrød.

Legg grynene i bløt

Selv om kjøtt er en god kilde til jern, får nordmenn aller mest jern fra grove kornprodukter, fordi det er noe vi spiser mye av. Kornvarer bidrar med omtrent 35 prosent av jernet i kostholdet vårt.

Dersom du vil øke opptaket av jern fra havregryn, kan du legge grynene i bløt i melk, vann, yoghurt eller annen væske i fire timer eller mer.

Hvis du lager havregrøt, er det smart å legge havregrynene i bløt kvelden før eller lag overnight kjøleskapsgrøt. Hvis du i tillegg spiser litt C-vitamin, for eksempel fra bær, litt appelsinjuice eller noen biter kiwi, øker opptaket av jern ytterligere.