Derfor trenger barn «3 om dagen»

Norske helsemyndigheter anbefaler oss å spise magre meieriprodukter hver dag, og for barn og unge i vekst er dette spesielt viktig. Visste du at den konkrete anbefalingen er tre porsjoner magre meieriprodukter daglig?

Melk og meieriprodukter er den største kilden til jod og kalsium i det norske kostholdet. Foruten jod og kalsium får du i tillegg i deg flere næringsstoffer kroppen trenger, som B-vitaminer, fosfor og proteiner av god kvalitet.

Små kropper som er fulle av fart trenger god og næringsrik mat. Et sunt og variert kosthold er viktig for å ha overskudd til å ha det gøy, uansett om du strekker deg 86 eller 186 centimeter over bakken.

Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik i TINE

— Melk inneholder kalsium og jod som er viktig for kropper i vekst, og vi ønsker å bidra til at barn får være aktive og får i seg alt det gode fra melka. Som en del av et variert og balansert kosthold og en aktiv hverdag er kalsium nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikle seg normalt, og jod bidrar til barns normale vekst, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik i TINE.

Variert kosthold og fysisk aktivitet

– For TINE er det en helt opplagt kobling mellom et sunt og variert kosthold, og fysisk aktivitet. Vi jobber hver dag med å produsere og tilby gode sunne produkter, enten om det er i kantinen, på skolen, i farta eller i matbutikken. Vi har gjennom generasjoner tatt vare på barn og unge i vekst og det skal vi fortsette med også i fremtiden, sier Skjølsvik.

Helsemyndighetene anbefaler at du velger magre meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. Da får du i deg nok av de riktige næringsstoffene uten at det blir for mye fett og kalorier.

– For å sikre nok jod i kostholdet bør du la minst to av de tre daglige porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt, legger Skjølsvik til.

Melkeprodukter er en viktig del av et godt og variert kosthold, og for mange en naturlig del av hverdagen. Havregrøt med melk er for mange fast gjest ved frokostbordet.

Slik kan du sørge for at barna får i seg «3 om dagen»

Selv i en travel hverdag skal det ikke så mye til for å sørge for at barna får i seg «3 om dagen». Her er seks forslag til hva en porsjon kan være:

  • Havregryn med bær og lettmelk (2 dl)
  • En liten yoghurt i matboksen (125 g)
  • Knekkebrød med to skiver lettost (20 g)
  • Smoothie med yoghurt (125 g)
  • Omelett med mager cottage cheese (100 g)
  • Et lite glass Biola til kveldsmaten (2 dl)

Kilder: Helsedirektoratet.no, Helsenorge.no, TINE