Derfor er D-vitamin viktig for deg

Møllers trankapsler

En gammel huskeregel sier at du kun skal ta tran i måneder som slutter med «r», men er dette riktig?

Nordmenn har tatt tran helt siden 1854, og for mange er det et produkt de har hatt et forhold til fra de var små barn og opp i voksen alder.

Behovet for vitamin D fra kostholdet er størst i vintermånedene. Det er få matvarer som inneholder D-vitamin. De viktigste kildene til vitamin D er egg og tran, og fet fisk som laks, ørret og makrell. Det er også mindre mengder D-vitamin tilsatt i noen typer melk, margarin og ost. Selv om man spiser både fet fisk og egg, og bruker melk og ost som er beriket med vitamin D, er det vanskelig å dekke kroppens behov. 

– En fin "huskeregel" er at å ta tran i de månedene som inneholder «r», tipser klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

I sommermånedene trenger vi som regel ikke tilskudd av D-vitamin, for da vil UV-strålene fra solen gjøre at vi produserer nok D-vitamin. Likevel kan flere av næringsstoffene som du finner i tran være viktig for kroppen hele året.

Tran er like viktig sommer som vinter. Foto: Instagram @gossegoss
Dersom vi får i oss for lite vitamin D kan dette øke risikoen for beinskjørhet og infeksjoner. Foto: Instagram @gossegoss

Naturlig kilde til vitamin D

Tran er naturlig rik på vitamin D. Dersom vi får i oss for lite D-vitamin kan kan dette øke risikoen for benskjørhet og et svakere immunforsvar. Et velfungerende immunforsvar hjelper oss med bekjempe den klassiske forkjølelsen og andre infeksjoner.

–  Om sommeren når kroppen utsettes for sollys med ultrafiolette stråler kan kroppen selv lage D-vitamin, men om vinteren er vi avhengig av å få nok D-vitamin fra kosten. Da kan det være nyttig med tilskudd av D-vitamin, enten i form av tran eller et annet D-vitamin tilskudd. D-vitamin er et fettløselig vitamin. Vær derfor forsiktig med å innta for mye, informerer Sundfør.

En naturlig del av den daglige rutinen

Møllers tran
Möller’s Tran finner du i alle våre KIWI-butikker. 

Liker du ikke å ta tran i flytende form er trankapsler et godt alternativ, som har akkurat det samme innholdet og de samme fordelene som flytende tran. Möller’s Trankapsler er også praktisk å ta med når du skal på helgetur eller ferie.

Her er våre fire beste tips til hvordan det blir enklere å ta tran hver dag:

  1. Ta tran sammen med frokosten din.
  2. Ha flasken godt synlig fremst i kjøleskapet.
  3. Tran kommer i flere ulike smaker, finn den du liker best.
  4. Bytt til tran i kapselformat, om du synes det er bedre enn å ta den daglige skjeen.