Derfor er D-vitamin viktig for deg

Møllers trankapsler

De fleste vet at tran er godt for helsa, men hvorfor er tran så viktig? Og hvor mye tran trenger du egentlig?

Nordmenn har tatt tran helt siden 1854, og for mange er det et produkt de har hatt et forhold til fra de var små barn og opp i voksen alder.

Behovet for vitamin D fra kostholdet er størst i vintermånedene. Det er få matvarer som inneholder D-vitamin. De viktigste kildene til vitamin D er fet fisk som laks, ørret og makrell (bør stå først siden dette er den absolutt viktigste kilden), egg og tran. Det er også mindre mengder D-vitamin tilsatt i noen typer melk, margarin og ost. Selv om man spiser både fet fisk og egg, og bruker melk og ost som er beriket med vitamin D, er det vanskelig å dekke kroppens behov i vinterhalvåret. 

– En fin "huskeregel" er at å ta tran i de månedene som inneholder «r», tipser klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

I sommermånedene trenger vi som regel ikke tilskudd av D-vitamin, for da vil UV-strålene fra solen gjøre at vi produserer nok D-vitamin. Likevel kan noen ha nytte av tran hele året. Dette gjelder særlig de som spiser lite fet fisk og som dermed får lite langkjedede omega-3 fettsyrer fra  kostholdet.  

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 3.jpg
Dersom vi får i oss for lite vitamin D kan dette øke risikoen for beinskjørhet og infeksjoner. Foto: iStock

Naturlig kilde til vitamin D

Tran er naturlig rik på vitamin D. Dersom vi får i oss for lite D-vitamin kan dette øke risikoen for benskjørhet og gjøre at immunforsvaret ikke fungerer optimalt. Et velfungerende immunforsvar hjelper oss med bekjempe den klassiske forkjølelsen og andre infeksjoner.

–  Om sommeren når kroppen utsettes for sollys med ultrafiolette stråler kan kroppen selv lage D-vitamin, men om vinteren er vi avhengig av å få nok D-vitamin fra kosten. Da kan det være nyttig med tilskudd av D-vitamin, enten i form av tran eller et annet D-vitamin tilskudd. D-vitamin er et fettløselig vitamin. Vær derfor forsiktig med å innta for mye, informerer Sundfør.

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 1.jpg
I KIWI finner du både kapsler, geléfisker og flytende tran.

En naturlig del av den daglige rutinen

Liker du ikke å ta tran i flytende form er trankapsler et godt alternativ, som har akkurat det samme innholdet og de samme fordelene som flytende tran. Möller’s Trankapsler er også praktisk å ta med når du skal på helgetur eller ferie.

Her er våre fire beste tips til hvordan det blir enklere å ta tran hver dag:

  1. Ta tran sammen med frokosten din.
  2. Ha flasken godt synlig fremst i kjøleskapet.
  3. Tran kommer i flere ulike smaker, finn den du liker best.
  4. Bytt til tran i kapselformat, om du synes det er bedre enn å ta den daglige skjeen.