Derfor er D-vitamin viktig for deg

Møllers trankapsler

De fleste vet at tran er godt for helsa, men hvorfor er tran så viktig? Og hvor mye tran trenger du egentlig?

Nordmenn har tatt Möller´s tran helt siden 1854, og for mange er det et produkt de har hatt et forhold til helt fra de var små barn. 

Behovet for vitamin D fra kostholdet er størst i vintermånedene. Det er få matvarer som inneholder D-vitamin. De viktigste kildene til vitamin D er fet fisk som laks, ørret og makrell, egg og tran. I noen typer melk, margarin og ost er det også tilsatt mindre mengder D-vitamin.

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 3.jpg
Dersom vi får i oss for lite vitamin D kan dette øke risikoen for beinskjørhet og infeksjoner. Foto: iStock

Likevel er det vanskelig å dekke kroppens behov for D-vitamin i vinterhalvåret. Selv om man spiser både fet fisk og egg, og bruker melk og ost som er beriket med vitamin. 

Huskeregel

– En fin "huskeregel" er at å ta tran i de månedene som inneholder «r», tipser klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

I sommermånedene trenger vi som regel ikke tilskudd av D-vitamin, for da vil UV-strålene fra solen gjøre at kroppen produserer nok D-vitamin selv. Noen kan likevel ha nytte av tran hele året. Det gjelder særlig de som spiser lite fet fisk og dermed får lite langkjedede omega-3 fettsyrer fra kostholdet.  

Her er våre fire beste tips til hvordan det blir enklere å ta tran hver dag:

  1. Ta tran sammen med frokosten din.
  2. Ha flasken godt synlig fremst i kjøleskapet.
  3. Tran kommer i flere ulike smaker, finn den du liker best.
  4. Bytt til tran i kapselformat, om du synes det er bedre enn å ta den daglige skjeen.

Naturlig kilde til vitamin D

Tran er naturlig rik på vitamin D. Dersom vi får i oss for lite D-vitamin kan dette øke risikoen for benskjørhet og gjøre at immunforsvaret ikke fungerer optimalt. Et velfungerende immunforsvar hjelper oss med å bekjempe den klassiske forkjølelsen og andre infeksjoner.

Anbefalt dagsdose tran er på 5 ml. Det er mengden i en stor teskje eller en barneskje. En vanlig spiseskje rommer til sammenligning 15 ml. 

 

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 1.jpg
I KIWI finner du både kapsler, geléfisker og flytende tran.

En naturlig del av den daglige rutinen

Liker du ikke å ta tran i flytende form er trankapsler et godt alternativ. De har akkurat det samme innholdet og de samme fordelene som flytende tran. Möller’s Trankapsler er også praktisk å ta med når du skal på helgetur eller ferie.