Denne ferdigmaten er sunnere enn du tror

Av og til er tiden knapp, og da er det lite som er bedre enn å ha en ferdigrett for hånden. Det er både enkelt, kjapt og godt – og sunnere enn mange tror, ifølge ernæringsfysiologen.

Hverdagen kan by på logistiske utfordringer, og av og til må handlingen og matlagingen skje i en fei. Men du kvier deg kanskje for å ta med en ferdigrett i frykt for at det er usunt? Det er ikke nødvendigvis tilfelle, mener klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

­­– Det er ikke sånn at all ferdigmat er usunn. Det kommer an på hvilke råvarer som er brukt. Siden flere av rettene fra Fjordland er basert på fisk, kylling og grønnsaker, er det ikke så langt unna det du lager hjemme, forteller hun­.

Tine Sundfør.jpg
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø

Hun sier at ferdigmat er en god løsning de dagene tiden ikke strekker til. Fjordland bruker alltid norsk kjøtt og fisk i sine produkter, og de er med i Saltpartnerskapet som har som mål å redusere saltmengden i norske matvarer.

Sundførs vurdering av tre ferdigretter fra Fjordland:

Fjordland_Artikkel.jpg

Vi har bedt Tine vurdere tre ferdigretter fra Fjordland som du finner i alle KIWI-butkker: Byggrøt, Sweet&Sour kyllinggryte og Torsk i purreløksaus.

Sweet&Sour kyllinggryte:

Denne retten viser hvordan man kan lage en utrolig god og sunn kyllinggryte med masse smak ved å kombinere grønnsaker, urter, ingefær og hvitløk med magert og proteinrikt kyllingbryst og litt ris. 

Torsk i purreløksaus:

Torsk er noe av det aller magreste og mest proteinrike du kan spise. Når det kombineres med mye grønnsaker slik som her så blir dette en middag i toppsjiktet! Dette er et meget godt valg dersom du ønsker å gå ned i vekt, siden hele middagen inneholder under 400 kcal.

Byggrøt:

Denne er et bra frokost- eller lunsjalternativ hvis du topper den med frisk frukt eller bær og gjerne noen usaltede nøtter. Til middag er den ikke førstevalget siden retten er uten grønnsaker og også har litt lavt innhold av protein til å være en middagsrett.

Ernæringsfysiologen mener at de tre ferdigrettene fra Fjordland er gode alternativ – spesielt hvis valget står mellom en frossenpizza, eller lignende, og en Fjordland ferdigrett.

– Gjennomsnittlig spiser vi mindre fisk enn anbefalt i Norge. Fisk er alltid sunt – og i en av disse ferdigrettene er det brukt rene fiskefileter, og det er ekstra bra, sier Tine.

Men det er én ting hun ønsker seg mer av:

– Grønnsaker. Vi bør spise minimum 30 prosent grønnsaker til middag, eller 1/3 av tallerkenen. Derfor drømmer jeg om en versjon med ekstra grønnsaker, ler Tine.

Tipset hennes er å kjøpe med en ekstra pakke frosne grønnsaker som du kan wokke eller dampe mens du varmer opp middagen.

Næringstoffene bevares

De fleste av Fjordlands middagsretter er laget med sous vide-metoden, en matlagingsmetode utviklet av franske kokker. Prinsippet er enkelt: maten pakkes i lufttette poser, varmebehandles forsiktig og avkjøles raskt. Dette sikrer god holdbarhet, samtidig som smaker og næring bevares.

– Ved å varme rettene i mikro taper man også lite næringsstoffer, sier Tine.

Fordi de er porsjonspakket, er ferdigrettene også på mange måter et godt tiltak mot matsvinn – all mat blir som regel spist opp.

– Det er fantastisk at matvareindustrien har fokus på å utvikle flere sunne ferdigretter. Hverdagslivet er hektisk. Selv om det er hyggelig å lage god mat fra bunnen av, er det bra at vi har gode alternativer de dagene det må gå litt kjapt. Flere synes også det kan være vanskelig å lage en god fiskemiddag. Da kan ferdigrettene være veldig inspirerende, avslutter Tine.