Visste du at egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C? Her er 10 fakta du ikke nødvendigvis visste om egg.
Når det gjelder næringsverdi, er det få andre matvarer som kan måle seg med egg. Du får i deg et høyt innhold av alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. I tillegg får du i deg umettet fett, vitamin A, D, E og alle de forskjellige B-vitaminene. Fra egg får du også jern i en form som er ekstra lett for kroppen å nyttiggjøre seg.
– Ved å spise egg får du i deg proteiner av høy kvalitet. Det vil si at proteinene inneholder tilstrekkelige mengder av alle de livsviktige aminosyrene kroppen vår trenger, men som vi ikke kan lage selv, sier fagsjef ernæring i Nortura og Prior, Guro Waage.
Disse aminosyrene er viktig for de fleste av kroppens funksjoner og ikke minst for å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett.
Eggehviten er fett- og kolesterolfri og det er nok dette som har gjort at eggehviten er mest populær blant noen. Men ifølge klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, er det beste å spise hele egget.
– I plommen sitter mesteparten av fettet, men også vitamin A, D, E og B-vitaminene. Derfor bør du spise hele egget, sånn at du får i deg alle de gode næringsstoffene, forklarer hun.
Vitamin D finnes i svært få matvarer. Fet fisk, fiskelever og fiskerogn er de matvarene som inneholder mest vitamin D, men selv om du følger helsemyndighetene sin anbefaling om å spise fisk to til tre ganger i uken, så vil ikke dette dekke behovet for vitamin D. Det er mange i Norge som får i seg for lite vitamin D.
– Egg er også god kilde til vitamin D. Du bør ikke bytte ut fisk med egg, men noen egg i uka i tillegg til fisken bidrar til å øke inntaket av vitamin D som det ellers er vanskelig å få nok av, sier Tine.
Både klima og kroppen tjener på at vi reduserer litt på vårt inntak av kjøtt. Kanskje du kan bytte ut en av ukens kjøttmiddager med egg. Hva med en deilig salat eller ramen med egg eller kanskje en omelett eller en god pai. Egg inneholder i likhet med kjøtt mye protein og jern og det er en fullgod erstatning for kjøtt.
Ufortjent dårlig rykte
På 80-tallet fikk egget et ufortjent dårlig rykte. Egg inneholder kolesterol og derfor ble det frarådet å spise for mye egg.
– I senere tid har egget blitt friskmeldt, fordi nyere forskning har vist at det er et høyt inntak av mettet fett og transfettsyrer som øker kolesterolnivået i blodet mest. Du kan trygt kose deg med ett egg til frokost hver dag. Noen studier har faktisk vist at de som spiser ett egg til frokost småspiser mindre gjennom dagen, fordi de føler seg mett lenger. I tillegg forbinder mange egg til frokost med hygge og helgefrokost, og matglede er bra for helsa vår, sier Tine.
Alle eggene som selges hos KIWI er 100 prosent norske, og det er et stort kvalitetstegn. Norske egg er nemlig ganske unike: De fleste land i verden sliter til tider med salmonella-bakterier i eggene sine. I Norge har helsemyndighetene aldri registrert ett eneste salmonella-syketilfelle fra våre egne egg. Vi kan spise eggene våre helt trygt, i alle variasjoner, selv helt rå på biff tartar!
Prior-egg er merket med A-klasse. Dette er en internasjonal betegnelse på de beste eggene med strenge krav til innholdet i egget. Alle Prior-egg går gjennom en sorteringsmaskin som gjennomlyser eggene og sorterer ut de som ikke tilfredsstiller riktig kvalitet.
10 ting du kanskje ikke visste om egg:
- Best før – ikke dårlig etter: Ikke kast eggene selv om best før-datoen er passert. Forskningsinstituttet Nofima har undersøkt norske egg og fastslått at de er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt kjølig oppbevaring. Er du i tvil om egget er brukbart, knekk det i en kopp og vurder det med sansene: Se, lukt og smak eventuelt! Ser det greit ut og lukter det friskt, kan du trygt bruke egget.
- Eggets mange egenskaper: Egget har mange egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen. Egg er naturlig hevemiddel, bindemiddel, fortykningsmiddel, blankemiddel, emulgeringsmiddel (som finfordeler fettet), klaringsmiddel, fargestoff og smaksstoff. Eksempler på egg som hevemiddel er bakverk som sukkerbrød og makroner. Det er eggeplommen som kan tykne supper og sauser, i pannekaker er egget bindemiddel. I hjemmelaget majones er eggeplommen emulgeringsmiddel og når vi pensler gjærbakst med egg, er egget et glansemiddel. Eggehviten kan brukes for å klare grumsete buljong eller gelé.
- Egg kan redusere matsvinn: Middagsresterer er det vi kaster mest av. Hele 13 kg per person i året, ifølge matvett.no. I stedet for å kaste restene som blir til overs i kjøleskapet, kan disse bli til en ny rett – for eksempel i en eggepanne eller omelett av egg.
- Pastellfargede egg: Det finnes hønseraser som legger egg med skall som er i lysegrønne eller lys turkise fargetoner.
- Ruglete egg: Når høna verper egget, er ikke eggeskallet helt stivnet. Hvis hun blir skremt under verpingen, kan egget få riller og en rar fasong.
- Romtempererte egg: Sørg for at eggene har romtemperatur før du lager mat med dem. Da sprekker de ikke så lett i kokende vann, og det blir lettere å skrelle hardkokte egg. Du får også luftigere og mer vellykket bakverk, som når du lager sukkerbrød til bløtkake.
- Kylling i egg: Som regel er ikke eggene du kjøper befruktet, det er ingen hane i hønseflokken. Høna legger uansett egg seks ganger i uka. Men selv om det skulle være befruktet, må det ruges på ved 45 grader i 21 dager for at det skal bli en kylling.
- Plaster av egg: Innenfor eggeskallet er det en tynn hinne, som kalles eggemembran. Det forskes nå på å produsere et helt naturlig plaster for kroniske sår av eggemembranen! Dette vil være en verdensnyhet for Nortura sine egg, som kan brukes til dette fordi eggene er norske, uten risiko for salmonella.
- Egg som påskesymbol: I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og lysere, startet de opp med verpingen Dette falt ofte sammen med påsken i tid, og folk kunne glede seg over egg i måltidene til påske.
- Male på egg: Et eggeskall veier omtrent like mye, enten egget er stort eller lite. Høna har «programmert» en bestemt mengde skall til hvert enkelt egg hun legger. Derfor har store egg tynnere eggeskall enn små egg. Så sats på S- eller M-egg når små barnehender skal male påskeegg, de tåler mer!