Hva er egentlig forskjellen på tran og omega-3?

Kvinne holder en håndfull Møllers Omega-3-kapsler.

Omega-3 er et begrep som stadig dukker opp når det snakkes om helse og sunn livsstil. Men hva er forskjellen på tran og omega-3? Og hvordan sørger du for å få i deg nok?

Ble du forvirret nå? Det er forståelig, og du er ikke alene. Vi har derfor forsøkt å svare på de oftest stilte spørsmålene om tran og omega-3 her: 

Hva er forskjellen på omega-3 og tran?

Visste du at tran og omega-3 ikke er det samme? Omega-3 er faktisk et samlebegrep for en gruppe flerumettede fettsyrer. Tran derimot, er et fiskeoljeprodukt som lages av fersk lever fra skrei og som naturlig inneholder omega-3.

Hva er omega-3 godt for?

DHA og EPA er to omega-3-fettsyrer. Kroppen klarer ikke danne disse fettsyrene selv. Derfor er det viktig at vi får i oss nok omega-3 gjennom maten vi spiser. EPA finnes kun i produkter fra havet, og DHA hovedsakelig i marine produkter.  

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 2.jpg
Omega-3-fettsyrer finner du blant annet i fisk og andre produkter fra havet.

Forskning viser at omega-3 bidrar til en normal hjertefunksjon, og at hjernen vår trenger DHA fordi den bidrar til normal hjernefunksjon. 

Hvor mye omega-3 trenger jeg?

Tran inneholder ikke bare omega-3-fettsyrene DHA og EPA, men også vitamin A, D og E. Vitamin A og D bidrar til et velfungerende immunforsvar og vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Anbefalt dagsdose er på 5 ml, som tilsvarer mengden i en stor teskje eller en barneskje Möller’s Tran, og dette dekker dagsbehovet for nevnte fettsyrer og vitaminer. 

KIWI_møllers tran_produktbilder - artikkel 1.jpg
Disse produktene fra Möllers Tran finner du i alle KIWI-butikker.

Du kan også få i deg omega-3 gjennom å spise fisk og fiskeprodukter. Helsedirektoratet anbefaler alle å spise mer fisk. Helst to til tre fiskemiddager i uken, og gjerne til pålegg også. Det tilsvarer totalt 300 til 450 gram ren fisk i uka.

Må man kun ta tran på vinterhalvåret? 

Nei, den gamle myten om at man kun må ta tran i vinterhalvåret holder ikke vann. Næringsstoffene i tran er godt for kroppen året rundt. En skje daglig dekker som sagt det anbefalte behovet for vitamin A, D og E – i tillegg til de essensielle omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som kroppen ikke lager selv. 

Kilder: