Er det best å trene før eller etter frokost?

Mann og hund på løpetur

Noen morgenfugler er ute av sengen og i joggeskoene før resten av verden har tenkt tanken på å stå opp. Men hvor mye har mat i magen å si for effekten på treningsturen?

Hvis du står opp ekstra tidlig for en løpetur eller annen treningsøkt, har du kanskje opplevd at sultfølelsen ikke er på plass ennå? Alternativt kjenner du at magen godt kunne fått frokost før treningsøkten, men du ønsker ikke å løpe rett etter måltidet.

– Studier har vist at kroppen presterer noe bedre, slik at treningseffekten blir enda større dersom man spiser før man trener. Men det er jo ubehagelig å løpe rett etter en måltid, så løsningen kan være et lite, lettfordøyelig måltid før økta, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Derfor bør du spise før du trener

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å spise et lett måltid før en morgenløpetur.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å spise et lett måltid før en morgenløpetur.

Grunnen til dette, er at musklene dine trenger rask og lett tilgjengelig energi når du skal trene. Denne energien henter musklene i hovedsak fra karbohydrater og fett, og i mindre mengder fra aminosyrer som er byggesteinene for proteinene våre. Jo høyere intensiteten er på økta, desto mer avhengig er kroppen av karbohydrater som energikilde. I tillegg er det viktig å få i seg litt væske før eller underveis i økta for å unngå dehydrering når man trener om morgenen.

Tine Sundfør påpeker imidlertid at det ikke betyr at du må spise en full frokost rett før du knyter på deg joggeskoene. Velg heller mat som er lett fordøyelig, og kos deg med en fullverdig frokost i etterkant av treningsøkten. 

– En banan, ett glass juice eller smoothie, litt yoghurt og et par skjeer musli eller en ristet brødskive med litt syltetøy er alternativer som raskt gir deg energi til løpeturen. Husk også å drikke vann før du går i gang med treningen, slik at kroppen er i væskebalanse.