Slik lærer du deg å like å løpe

Marathon i Berlin, mennesker som poserer foran løpere.

Har du som mål å løpe et løp, eller vil du bare bli en god løper? Her er ni gode tips for deg som ennå ikke har knekt koden for ekte løpeglede.

«Det er bare å knyte på seg løpeskoene og komme seg ut døra!». Det har de fleste hørt før, men vi vet at dørstokkmila er lengre enn som så. Unni Nesje er kategorisjef i KIWI men også en ivrig maratonløper. Hun deler sine beste tips slik at andre også kan få samme glede for løping.

856183_1007_0022.jpg

– Det tok faktisk 46 år å finne reell løpeglede. Da jeg var ung var jeg ganske aktiv, men etterhvert ble barn og jobb prioritert, og tiden strakk ikke til som jeg ønsket. I 2011 var jeg ikke i god form og jeg veide 25 kilo mer enn jeg gjør nå. Jeg brukte ett år med fokus på sunn mat og ernæring, og grunnleggende aktivitet i hverdagen. Jeg begynte med å gå, og etterhvert som jeg ble lettere i kroppen begynte jeg å variere turene med gå og småjogge om hverandre, gjerne i skogen sammen med hunden og samboeren min. Det var sånn løpegleden begynte å spire, forteller Nesje.

Nesje ble i stadig bedre form og fikk mer overskudd, og snart syntes hun det ble kjedelig å bare gå. Hun startet å jogge jevnere, og ikke lenge etter snuste hun på løping og lengre distanser, litt etter litt.

Mil etter mil


I 2015 løp Nesje sitt første løp under KK-mila. Hennes første tanke var at én mil hørtes veldig langt ut. Den første mila ble gjennomført, Nesje ble bitt av løpeglede, og sammen med  venninen som hun løp sammen med, bestemte de seg for å løpe halvmaraton sammen året etter. I 2019 meldte hun seg på sin første maraton i Amsterdam.

I dag deltar hun i ulike løp og jogger gjerne til jobben om morgenen, i stedet for å kjøre eller ta kollektivtransport.

Berlin(4)-2.jpg

Å jogge til kontoret de dagene det passer gjør jeg for å få en god start på dagen, kall det gjerne terapi, samtidig som det er godt med litt luft før en lang arbeidsdag. Transportjogging er genialt for å sanke antall kilometer i beina, sier Nesje.

Å bli en som liker å løpe er ikke synonymt med mange økter i uka eller å være den raskeste, for veien til løpeglede får du gjennom mestring. Selv om du ikke nødvendigvis skal bli en maratonløper, kan du bli en løper, og med Unni Nesje sine beste tips finner du forhåpentligvis også løpeglede.

1. Start i det små

Start i det små med korte, rolige økter og gjerne en miks av gange og småjogging. Ikke gå for hardt ut med for mange økter, da kan det fort oppstå skader. Du kommer trolig ikke til å like løping om du har for høye forventninger til deg selv som ikke blir møtt, eller tror at du skal løpe bra uten trening over tid. Etter hvert som du får flere kilometer i beina øker du litt etter litt. Husk at det også er veldig viktig med hvile.

Tips! Om du eksempelvis løper to ganger i uka, bør også prøve å legge inn én styrkeøkt i uka som fokuserer på styrkeøvelser spesifikt for løpere. Etterhvert kan du vurdere å øke til to økter med fokus på styrke. Da forebygger du skader og bygger styrke som kommer godt med. 

2. Velg økt og trening etter dagsform

Et av de enklere tipsene å føle på din egen dagsform, og trene etter hva du har lyst til og orker. Har du en dårlig dag så gå for en rolig og litt kortere økt – gjerne med miks av løp og rask gange. Alternativt kan du utsette økta, uten å føle på samvittighet, det kommer en dag i morgen også. Har du en god dag, så ta deg en lengre løpetur eller en tur med høyt tempo. Utnytt den gode energien når du har den.

Husk, dørstokkmila kan være tung. Orker du å ta på deg joggeskoene og komme deg ut, så er mye gjort. Alt er bedre enn ingenting!

3. Løp på puls, ikke på tid

Dersom du bruker løpeklokke, kan det i starten lønne seg å løpe på puls og ikke tid. Da har du kontroll og klarer å holde øktene rolig. Synes du derimot det er gøy å løpe fort, så løp på tid. Sett en benchmark eller lag en rekord, og bruk denne som motivasjon. Det viktigste når du skal lære deg å like å løpe, er å konkurrere mot deg selv - og ikke andre!

4. Løp så sakte at du blir flau

En av mine gode venner ga meg et av de beste tipsene for trening jeg kan huske å ha fått. Løp så sakte at du nesten synes det er litt flaut og tenker “er dette egentlig løping i det hele tatt?”. Å løpe sakte gir deg nemlig muligheten til å løpe raskere på sikt, det bygger utholdenhet og kroppens evne til å ta opp og bruke oksygen til å produsere energi. Til disse rolige turene kan det være fint å ha en løperute hvor man for eksempel skal komme seg til jobb. Tenk at det er transport, og ikke trening.

5. Dropp presset om å perse

Det viktigste for å beholde og ivareta løpeglede, er å vite og huske at det ikke skal presteres på topp hver gang. Du skal ikke jage etter personlige rekorder hver økt eller hver uke. Hver tur behøver ikke være like rask eller raskere enn den forrige. Det er viktig å slippe opp og roe ned. Du skal ha noen turer hvor du bare nyter, og ikke tenker på tid eller puls. Disse rolige turene er viktig om du har lyst til å bli en som trives med å løpe.

6. Bruk musikk eller lydbok

Et tips for å lære seg å roe ned og å nyte er å høre på lydbok, musikk eller podkast. Det som er verdt å nevne da er viktigheten av å faktisk lytte til det du hører på, fokuser på hva de sier, den rolige og fine musikken eller hvor spennende lydboken er. Mange kan bruke musikk som motivasjon til raske økter, til å pumpe seg opp, men prøv å sett på musikk du hører på når du har en rolig kveld hjemme, eller musikk som oppleves meditativ, og løp til den.

7. Skaff deg en treningsvenn

Sliter du med motivasjonen og er en ellers sosial person, så kan det være lettere å gjennomføre forebyggende økter sammen med noen. Ved å avtale med en venn, er det vanskeligere å avlyse økta. Noen som kjenner deg klarer, og tørr, som regel også å pushe deg litt ekstra. Når venninnen min ser på meg og sier “dette er for lett, for du prater med meg ennå”, så gir jeg alltid litt ekstra. Jeg mener de beste avtalene er langtur eller “skravlejogg” med en eller flere venner eller familie. På den måten får man tilbragt tid sammen og det er lettere å holde et lavt tempo. Du klarer ikke høy puls og skravling samtidig. For ikke å snakke om hvor utrolig hyggelig det er, selvsagt.

8. Løpeklubb = forpliktelser, motivasjon og nye venner

Å melde seg inn i en løpeklubb kan også gi deg skikkelig god motivasjon. Løpeklubber har som regel faste treninger du kan være med på, og det finnes økter for alle. Jeg personlig synes løpeklubb er veldig hyggelig og inkluderende, og man skaper et nettverk av likesinnede. Vi var flere fra løpeklubben Bamford 1869 som dro til Chicago i USA i ganske nylig. Det var veldig gøy og en helt unik opplevelse å ha sammen.

9. Klokke eller ikke klokke på løpetur?

Å bruke klokke kan være praktisk for de rolige øktene, da sier den fra når pulsen er for høy. En smartklokke gir motivasjon, og gjør det lettere å sammenligne egne tider. 

Likevel er det viktig at klokka ikke styrer deg. For noen kan klokka virke motsatt og ha en negativ effekt på motivasjonen, særlig på en dårlig dag. For å unngå dette kan du droppe å følge programmene på klokka. Gjør det du selv har lyst til, bruk for eksempel kun puls eller tid. Et tips kan også være å loggføre manuelt i stedet for å bruke en klokke, da kan du føle mindre press.

Tips til intervaller

Vil du finne glede i intervaller er det viktig å finne din type intervaller. Liker du å løpe den på mølla, finne en fast lengde eller runde ute, løpe bakkeløp og trapper? Prøv deg frem, og ikke velg de tyngste intervalløktene på en dårlig dag.

Et tips til intervalløkter er å løpe på bane. Løper du med flere vil du aldri vite hvem som er først og sist, for den er rund. Kanskje finner du også en rygg du kan henge deg på, og så økta går av seg selv.